<p>Thomas Koense verlaat strompelend het veld.</p>

Thomas Koense verlaat strompelend het veld.

(Foto: Wim Kroone)

Benschop trekt aan het langste eind in streekderby tegen IJFC

  •   keer gelezen   Sport

IJSSELSTEIN • Benschop won dinsdagavond in IJsselstein in een hectisch – extra ingelast - duel met 2 - 3 van IJFC. Deze club moet van de KNVB een drietal wedstrijden overspelen vanwege het eerder opstellen van een niet-gerechtigde speler.


De wedstrijd eindigde in mineur. Benschopper Thomas Koense strompelde met een ernstige spierblessure van het veld en IJFC-er Vincent Griffioen, die na de wedstrijd onwel werd en in elkaar zakte, verliet sportpark Groenveld per ambulance. ‘s Nachts mocht de onfortuinlijke speler weer naar huis, maar hij moet zich vandaag melden voor verder onderzoek.

IJFC zit al weken in de hoek waar de klappen vallen. De tuchtcommissie van de KNVB kende, ondanks verzoeken van de IJsselsteinse zaterdagtweedeklasser om het overspelen van de wedstrijden ongedaan te maken, geen mededogen. Tegenstanders die tegen IJFC punten verspeelden in wedstrijden waarin Luciano Poeketi meedeed, mochten aangeven of zij hun duel wilden overspelen. Benschop, Geinoord Nieuwegein en het Loosdrechtse Victoria maken daar gebruik van. “Ik heb ons verweer zo duidelijk mogelijk weergegeven in gesprekken met leden van de tuchtcommissie”, aldus IJFC-voorzitter Remco Bloemheuvel. “Zij snapten dat de overschrijving van Poeketi volgens de ons bekende regels correct was verlopen. Door zijn kort buitenlands voetbalavontuur in Kroatië golden kennelijk andere regels, die niet bij ons bekend waren. Een derde partij – we weten in welke richting we moeten zoeken - heeft de KNVB ingelicht. Over wie dat is of zijn, doe ik geen uitspraak.”

Veel toeschouwers waren afgekomen op dit beladen duel. Na een matige eerste helft ontbrandde in het tweede bedrijf de ‘burenruzie’. “We speelden aanvankelijk te afwachtend’, vertelde Benschop-trainer Marten Boverhof na afloop. “Na de rust bracht ik Bob Bijvoet in de ploeg, waardoor we meer grip kregen op het middenveld. Hun wissels pakten anders uit (de balvaardige Traves Wright haakte af met een gebroken neus, red.). Het was wachten op een goal van ons.”

In botsing
Thomas Koense opende de score, nadat Daimios Damkalis de IJsselsteinse defensie op het verkeerde been zette. Koense, die ontzettend veel strijd leverde, ging persoonlijke duels hard in. Hij kwam in botsing met IJFC-aanvoerder Jeffrey Stigter en ging neer. Een naar knakkend geluid tijdens de clash zorgde voor een schrikeffect onder de spelers en het publiek. Koense hervatte wonder boven wonder de strijd, maar moest na enkele minuten alsnog naar de kant. Een fikse hamstringblessure was de eerste prognose. Dennis Leen, die later een hoofdrol zou vervullen, was zijn vervanger.

Inmiddels had IJFC Vincent Griffioen ingebracht. Hij zorgde meteen voor gevaar en was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Kort daarna benutte David Verweij een strafschop, nadat Bob Bijvoet binnen het zestienmetergebied was aangetikt. “Zijn standbeen werd gehaakt, dus ik twijfelde geen moment om de bal op de stip te leggen”, vertelde arbiter Vriesenga uit Bilthoven.

Huzarenstukje
Dennis Leen haalde in de 80ste minuut een huzarenstukje uit. Hij bemachtigde de bal op de helft van IJFC; schudde drie verdedigers af en verschalkte Kyran Buisman met een schuiver in de hoek. Toen kort daarna IJFC-er Davey van der Snoek zijn tweede gele kaart ontving, dacht Benschop tegen tien man de buit binnen te hebben. Invaller Robin Dambruck kopte echter de aansluitingstreffer tegen de touwen. In de hectische slotfase, waarin de thuisclub een mogelijke strafschop werd onthouden, hield Benschop stand. “Ik hoorde van mijn verdedigers, dat er hands was gemaakt”, merkte Boverhof nog op. “Dan mogen we van geluk spreken dat de scheidsrechter dit was ontgaan of in de handsbal er geen pingel zag.”

Aangeslagen liepen de spelers van de thuisclub van het veld, totdat Vincent Griffioen ineenzakte. De spits werd meteen omringd door clubgenoten, van wie er één schreeuwde 112 te bellen. Ambulancepersoneel ontfermde zich kort daarna over Griffioen, die ter observatie werd meegenomen naar het ziekenhuis in Nieuwegein.

IJFC gaat een moeilijk traject tegemoet om zich te handhaven. Het ontlopen van de nacompetitie lijkt onbegonnen werk. “We spelen negen wedstrijden binnen 28 dagen”, merkte Remco Bloemheuvel nog op. “Voor amateurs is dat te zwaar.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten