Foto: ClickFlits / Robbert Thoen

Volleyballers Vives kampioen van de Eerste Divisie

  •   keer gelezen   Sport

IJSSELSTEIN • “Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen”, schalt het uit de kelen van de circa 200 toeschouwers in een afgeladen IJsselhal nadat Sjoerd Hoogendoorn het beslissende matchpoint binnen heeft geslagen. In het historische debuutseizoen in de Eerste Divisie is VIVES meteen kampioen geworden. 


Het hele seizoen hebben de IJsselsteiners laten zien met kop en schouders boven de andere ploegen uit te steken en dit was afgelopen zaterdag niet anders. De nummer 4 van de ranglijst, Gemini-Kangeroes, kon met de staart tussen de benen weer terug richting Voorschoten huppen na een afgetekende 4-0 overwinning voor VIVES. Dit betekende alweer de tiende 4-0 overwinning voor VIVES in 17 competitiewedstrijden!

Als je van te voren de perfecte dag om kampioen te worden zou mogen omschrijven dan was zaterdag 16 april 2022 zo’n dag. Ondanks het mooie weer en het paasweekend waren de trouwe supporters naar de IJsselhal gekomen om het eerste herenteam van VIVES nog één keer in actie te zien dit seizoen. De mannen van coach Kasper Langendoen waren er op gebrand om deze geweldige supportersgroep op een heerlijke volleybalmiddag te trakteren. En dat werd het.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het VIVES dat direct de lakens uitdeelde met Sjoerd Hoogendoorn vanaf de servicelijn. Daarnaast bestond het basisteam uit Joël van der Schans, Peter Houwink, Niels Bakker, Luc Lappee, Mitchel van Kesteren en Jordy Streng. Tot halverwege de eerste set kon Gemini-Kangeroes de thuisploeg nog bijbenen, maar vanaf 16-15 was het verzet gebroken. De ijzersterk serverende Joël van der Schans sloeg een gat die Gemini niet meer kon overbruggen, 25-20.

De tweede en de derde set vertoonde een eenzijdig spelverloop. VIVES liet het beste van haar spel zien waar Gemini-Kangeroes sporadisch iets tegenover kon zetten. Sjoerd Hoogendoorn scoorde erop los vanaf de middellijn, de 3-meter lijn en de servicelijn, Luc Lappee maakte hoeken in zijn aanval waarbij onze wiskundige toch echt even zijn geodriehoek moest controleren of dit wel mogelijk was, de middenas liet via Niels Bakker en Peter Houwink zien dat het niet uitmaakt of je wel of niet naar de sportschool gaat om ballen er snoeihard in te kunnen pompen, Mitchel van Kesteren zorgde voor een stabiele servicepass en dito aanval en blokkering en als Gemini-Kangeroes er al in slaagde om de blokkering te ontwijken was daar altijd nog Jordy Streng in het achterveld die geen bal op de grond liet vallen. Gemini-Kangeroes kwam er gewoon weg niet aan te pas. En met 25-14 en 25-17 was de overwinning een feit.

In de vierde set liet VIVES zien over een brede selectie te beschikken. Met inmiddels Jacco Hoogendoorn, Alec Murk, Thijme Bunnik en Addie van der Veen binnen de lijnen had Gemini-Kangeroes ook geen schijn van kans. Thijme en Addie lieten zien wat de muur van IJsselstein is, Alec scoorde er lustig op los en Jacco had het gezien hoe Joël Gemini-Kangeroes wegserveerde en deed dat zelf dunnetjes over in de vierde set. Halverwege de vierde set kwam ook Frank Arts als pinchhitter binnen de lijnen. Een rol die hij de afgelopen jaren veelvuldig succesvol heeft vervuld bij heren 1 maar hij nu na 27 jaar zijn volleybalschoenen aan de wilgen zal hangen. Frank is een echt kind van de vereniging. Heren 1 zal zijn tomeloze inzet moeten missen. Terug naar de wedstrijd, waar het inmiddels 24-19 was geworden. Gemini-Kangeroes nog een keer aan service. Jordy Streng passt de bal perfect in de handen van spelverdeler Joël van der Schans die Sjoerd Hoogendoorn op maat bedient en dan BOEM, game-set-match. VIVES is kampioen!

De ontlading is groot, want het is een bewogen seizoen geweest. Wie denkt dat een kampioensploeg alleen maar de wind mee heeft, komt bedrogen uit. Ook VIVES had te kampen met vele blessures, coronagevallen en afwezigen. Maar is geen woord te vinden die de voorbereiding van VIVES omschrijft. Het plotselinge overlijden van trainer/coach Gerard Koeman tijdens een oefenwedstrijd twee weken voor de start van de competitie hakte erin bij de selectie, maar heeft het team ook hechter gemaakt. De doelstelling werd: kampioen worden voor Gerard, en dat is gelukt!

Nadat de medailles en de schaal waren uitgereikt en de prijs voor sportiefste team van het jaar in ontvangst was genomen stond buiten bij de IJsselhal de platte kar voor de kampioenen gereed. Na een rondje van anderhalf uur met DJ, bier en pizza’s door de hele stad, waarbij menig IJsselsteiner spontaan begon mee te dansen en springen, ging het feestje vervolgens tot in de late uurtjes door.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten