<p>Bertus van Schaik (links) en Marten Boverhof zijn voetbalvrienden, en tegelijk elkaars concurrent.&nbsp; &nbsp;</p>

Bertus van Schaik (links) en Marten Boverhof zijn voetbalvrienden, en tegelijk elkaars concurrent.   

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Voetbalvrienden zijn ook elkaars concurrent

  •   keer gelezen   Sport

LOPIK • Voetbaltrainers Marten Boverhof en Bertus van Schaik, concurrenten én buren, blikken onder de kerstboom terug op een bizar voetbaljaar.


De trainers Marten Boverhof en Bertus van Schaik uit Lopik hebben dezelfde passie voor voetbal. De voetbalvrienden trainen beiden een regionale zaterdagtweedeklasser, die elkaar in competitieverband treffen. Ondanks het leeftijdsverschil en hun totaal anders verlopen voetballoopbaan doen ze niet voor elkaar onder.

Benschop is de club van de 36-jarige Marten Boverhof, waar hij voor het tweede jaar aan het roer staat. Net als vorig seizoen, dat slechts vier duels duurde, moest hij starten met een jonge selectie na het afhaken van een aantal routiniers. De competitiestart was tegenvallend, maar de weg omhoog is inmiddels ingeslagen. Bertus van Schaik is trainer van NiTA uit Nieuwer Ter Aa. Met vier punten uit acht duels staat deze dorpsclub net onder de rode streep. Handhaving is het doel van het Lopikse duo, dat na dit seizoen elders een nieuwe uitdaging aangaat.

‘’Daar ben ik nu nog niet mee bezig”, zegt Boverhof, die in het bezit is van het UEFA A-diploma, waarmee hij als assistent-coach op het hoogste niveau aan de slag kan. ‘’Ik wil mijn periode bij Benschop zo goed mogelijk afsluiten. Corona maakt dat erg lastig. Vorig seizoen konden we door de anderhalvemetermaatregel amper trainen. De animo nam af en we waren blij dat we dit jaar een normale voorbereiding kenden. Na vijf nederlagen pakten we ons eerst punt tegen NiTA. Drie keer verspeelden we een voorsprong.” 

‘’Ik heb een team dat nooit opgeeft”, vult Bertus van Schaik (53) glimlachend aan. ‘’NiTA is een mooie club om te werken en speelt al drie jaar in het rechterrijtje in de tweede klasse, die met BFC, De Meern en Maarssen een sterke bezetting kent. De wedstrijden tegen IJFC, Geinoord en JSV Nieuwegein wil ik als Lopikenaar natuurlijk winnen. En Benschop thuis moet zeker drie punten opleveren.” Boverhof veert op en tempert Van Schaiks vreugde. ‘’Van elke wedstrijd maakt Benschop een videoverslag”, vervolgt Marten op serieuze toon. ‘’We kunnen exact analyseren hoe NiTA speelt.” ,,Ha,ha, wis die banden maar, want in thuiswedstrijden spelen we heel anders”, merkt Bertus schaterlachend op.

Tijdens de coronaperiode deed Marten Boverhof, die tien jaar in de jeugd van PSV speelde en op jonge leeftijd debuteerde in de Eindhovense hoofdmacht, ervaring op als videoscout voor twee buitenlandse bvo’s . ‘’Mijn intentie was om te slagen als profvoetballer, maar door ernstige blessures kwam het daar niet van”, vertelt hij ingetogen. ‘’Voetbal loopt nog steeds als een rode draad door mijn leven. Het analyseren van tegenstanders en individuele spelers gaat me goed af. Een van de clubs kocht een speler aan, die ik op hun verzoek volgde.”

‘’Bij NiTA nam de animo om te trainen af in de coronaperiode”, zegt Bertus, die eerder als speler en trainer bij Lopik, Montfoort en Cabauw actief was. ‘’De amateurs die wij trainen komen ook voor de gezelligheid naar de club. Met elkaar wat drinken na een training of tijdens ‘de derde helft’ was niet meer mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Het wegvallen van dat aspect weegt voor iedereen zwaar. De autorit naar Nieuwer Ter Aa, zo’n drie kwartier, ging me ook tegenstaan. Volgend seizoen ga ik bij Groot Ammers aan de slag.”

Als er zich geen nieuwe club meldt bij Marten Boverhof, dan hoeft hij zich niet te vervelen. Twee jonge dochters vragen genoeg aandacht en in zijn werk als verkoper van interactieve beweegsystemen kan hij zijn energie kwijt. Zijn ambitie om op een hoger niveau actief te zijn in de voetbalwereld is bekend. ‘’Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Er zijn enkele contacten, maar dan kan ik nog niets over vertellen. Met Bertus, bij wie ik vlakbij woon, kan ik mijn voetbalervaringen delen. Op het veld komen we elkaar dit seizoen nog een keer tegen en hopelijk is dat geen degradatieduel.”

‘’Ik zou het prachtig vinden als NiTA zich in veiligheid speelt tegen Benschop”, zegt Bertus. 

Terug naar Montfoort?

Beiden waren ooit assistent-trainer bij het toenmalige VV Montfoort, nu Montfoort SV’19. Samenwerken bij die club zou een mooie trainersklus voor hen zijn. Marten als hoofdtrainer, want hij heeft daarvoor de papieren. Bertus kan met zijn ervaring als assistent zijn steentje bijdragen. ‘’Naast het presteren op een hoog niveau zijn de derde helften er altijd beregezellig.”

Wim Kroone

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten