<p>Juan en Esra Zijderlaan in hun krachthonk met vader Jan (junior) en grootvader Jan (senior).&nbsp;</p>

Juan en Esra Zijderlaan in hun krachthonk met vader Jan (junior) en grootvader Jan (senior). 

(Foto: Aangeleverd)

Jonge atletiektalenten In de voetsporen van opa Jan

  •   keer gelezen   Sport

POLSBROEK • Juan Zijderlaan (16) pakte onlangs de Nederlandse titel op de 3000 meter veldloop in zijn leeftijdscategorie en treedt daarmee in de voetsporen van zijn grootvader Jan Zijderlaan, die in zijn topjaren drie nationale crosstitels op zijn naam wist te schrijven. De 19-jarige Esra debuteert bij de vrouwen. 


Broer en zus Juan en Esra Zijderlaan startten hun atletiekcarrière bij het Schoonhovens Avantri. Al snel bleek dat de middellange afstanden de voorkeur had van het talentvolle duo. Zij sloten zich aan bij de loopgroep van Rob Druppers, die in de jaren ‘80 in Nederland de onbetwiste nummer een was op de 800 meter en deel uitmaakte van de wereldtop. ‘’We gingen beiden met sprongen vooruit”, vertelt Esra na een ochtendtraining. ‘’Drie keer per week trainden we anderhalf uur bij Atverni in Nieuwegein, de thuishaven van de loopgroep. Op de 1500 meter kan ik met de besten mee. Ik kon dit niet laten zien in wedstrijden, want er gingen er maar weinig door. Mijn juniorentijd sloot ik af met een vijfde plaats op het Nederlands Kampioenschap, dat in september plaatsvond. Als senior ga ik me nu richten op de langere afstanden.”

Erepodia


Juan Zijderlaan behoorde niet meteen tot de top in zijn leeftijdscategorieën. Door zijn trainingen fanatiek af te werken en zijn wedstrijden gefocust te lopen kwamen de erepodia de afgelopen twee jaar in beeld. ‘’Naast het hardlopen voetbalde ik bij SPV’81,” zegt Juan fanatiek. ‘’Maar schaatsen bij de Lekstreek en shorttracken in Dordrecht vond ik ook prachtig. Door een enkelblessure stond ik geruime langs de kant. Omdat de hele familie - ooms, tantes, neven en nichten - aan atletiek deed, koos ik voor hardlopen. Ik mis een echt eindschot en paste mijn tactiek in wedstrijden aan. Ik maak er een harde wedstrijd van, waardoor de concurrenten een voor een afhaken.’’

Krachthonk


Zijn persoonlijk record op de 3000 meter is 8.33 minuten. ‘’Die tijd liep ik in België in een race om de EK-limiet U18 te halen. Ik strandde op een seconde. Volgend jaar krijg ik een nieuwe kans, want ik ben nog jong genoeg. Ik train bijna elke dag. Voor de krachttraining is voor ons thuis een krachthonk gebouwd.”

Hun ouders Jan (junior) en Marleen Zijderlaan begeleiden het duo tijdens de wedstrijden. Als het past in het wedstrijdschema pikt pa zelf nog even een veldloop bij de masters mee. ‘’Ik merkte als senior al snel dat er veel betere lopers waren dan ik”, biecht Jan Zijderlaan junior (53) op. ‘’De klasse van mijn vader had ik niet, maar ik haalde net als mijn broer en zussen veel voldoening uit de atletieksport. Zij hebben hun opa nooit zien hardlopen, maar kennen wel de verhalen.”

Gympies

Op dat moment stapt de 81-jarige Jan Zijderlaan het krachthonk binnen. Soepel bewegend schuift hij aan in het achterdeel van de boerderij, waar zijn zoon met vrouw en kleinkinderen wonen. De oud-agrariër van beroep plantte het hardloopzaadje in 1956 en wil daar graag over vertellen. ‘’Tijdens het Oranjefeest in Polsbroek stond er een hardloopwedstrijd op het programma”, vertelt de oud-kampioen. ‘’Ik liep op van die platte blauwwitte gympies, waar mijn tenen uitstaken. Door al het werken op de boerderij had ik een goede conditie. Ik won met grote voorsprong. Het jaar erop trok nam ik deel aan de Singelloop in Oudewater. Daar stonden echte atleten aan de start. Aan kop liep ene Wubben, die ik met nog 150 meter te gaan in een lange sprint versloeg. Na een uitstapje als wielrenner – ik brak bij een val mijn sleutelbeen – koos ik voor de atletieksport. Nu geniet ik van de prestaties van mijn kleinkinderen. Als het weer kan, sta ik langs de kant als hun grootste fan.”

Nationale selectie

Juan en Esra hebben op hun beurt grote plannen. ‘’Ik hoop in internationale wedstrijden en kampioenschappen voor Nederland op de middellange afstanden uit te komen,” merkt Juan, die deel uitmaakt van de nationale juniorenselectie en met deze groep traint op Papendal, vastberaden op.


‘’Voor mij geldt dat ik als neosenior eerst het gat met de nationale top kleiner moet maken”, zegt Esra, die een studie Integrale Veiligheidskunde volgt aan de Hogeschool Utrecht. ‘’Sinds kort trainen we in Oosterhout bij Scorpio. Ik richt me nu op de NK Cross 2022.’’

Grote plannen

Juan Zijderlaan maakt inmiddels deel uit van de nationale juniorenselectie en hoopt in internationale wedstrijden en kampioenschappen voor Nederland op de middellange crossafstanden uit te komen. Esra moet als neosenior eerst het gat met de nationale top kleiner zien te maken. Zij richt zich nu vooral op het NK Cross 2022.

Wim Kroone

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten