<p>Van links naar rechts Merel van Houten, coach Ewan Watson en Milou Ettekoven.</p>

Van links naar rechts Merel van Houten, coach Ewan Watson en Milou Ettekoven.

(Foto: Linda de Kort)

IJsselsteiners naar WK Padel in Qatar

  •   keer gelezen   Sport

IJSSELSTEIN  • Op maandag 15 november begint in Qatar het wereldkampioenschap Padel. Deze steeds populair wordende sport kan ook in IJsselstein rekenen op meer dan voldoende belangstelling. Maar liefst drie inwoners zullen afreizen naar het olie-emiraat aan de Perzische Golf: bondscoach Ewan Watson en padelspeelsters Milou Ettekoven en Merel van Houten, die deel uit maken van het vrouwenteam. 


Padel is een racket- en balsport waarbij twee duo’s het tegen elkaar opnemen. Het lijkt op een mix van tennis en squash. Watson was een van de eerste trainers die in Nederland padel op de kaart zetten. Hij had al de nodige ervaring op het gebied van tennis. Met zijn jarenlange ervaring als trainer, waar hij met name actief was bij de (inter-)nationale tennisjeugd, werd Watson ter ondersteuning meegevraagd voor het EK Padel in 2017. Toen bleek dat wedstrijden tegelijkertijd werden gespeeld, werd Watson ook gevraagd als coach voor de dames. Deze samenwerking beviel zowel Watson als de dames zo goed dat deze ook na het EK bleef bestaan. In 2019 werd Watson gevraagd als bondscoach van het jeugdteam.
Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen pakken de sport enthousiast op. Ook het aantal padelbanen nemen hand over hand toe. Ook in IJsselstein is er inmiddels sprake van twee mogelijke padelbanen. “Dat zou mooi zijn”, lachen Merel en Milou die op dit moment in Houten trainen.

Dynamisch en tactisch

Net als Watson hebben Merel en Milou hun sporen verdiend in het tennis. En kozen op een gegeven moment voor padel. “Het is veel dynamischer dan tennis. Er gebeurt veel meer. Het is meer een tactisch spel. Bij padel gaat de bal elke keer weer net anders dan je verwacht. In de kooi moet je op alles voorbereid zijn. Net als je denkt verslagen te zijn, krijg je onverwacht toch weer een tweede kans, bijvoorbeeld door hulp van de wanden. Maar ook het hekwerk van de kooi doet mee in het spel en je mag zelfs helemaal buiten de kooi de bal nog terugspelen. In iedere wedstrijd zitten altijd lange en spectaculaire rally’s. Ook als coach ben je veel meer betrokken op het veld in het spel zelf”, legt Watson uit.
Milou vertelt verder: “Mijn vaste partner Tess wees mij op padel en dacht dat dat ook wel iets voor mij zou zijn. En ze had gelijk! We spelen nu al vier jaar samen.” En met succes: Milou en Tess staan op nummer 1 en 2 in Nederland.

Wereldtop

Van 15 tot en met 20 november gaan de Nederlandse padelvrouwen zich in Qatar meten met de wereldtop. Voor deze 15de editie heeft Watson de staf kunnen uitbreiden. “De sport wordt steeds professioneler gesteund door de bond.” Zo is Alex Luneman toegevoegd aan het team. Watson en Luneman bundelden hun krachten, hebben het team geformeerd en zullen samen de dames trainen en coachen tijdens het WK. Sjemaine van Zeeland reist tevens mee als fysiotherapeut om het team helemaal fit te houden.
Voor Merel is het de eerste keer dat ze met het vrouwenteam meespeelt. “Spannend, maar ik heb er zin! En ik wil ook graag zien hoe Argentinië en Spanje spelen.” Titelhouder Spanje voert op dit moment de wereldranglijst aan bij de vrouwen en wordt gevolgd door Argentinië.

Tegenspelers 

Het is een beetje lastig te voorspellen hoe de Nederlanders het zullen gaan doen. Dit ligt ook aan de loting die zondag zal plaatsvinden. Wie worden de tegenspelers? “We weten dat Spanje en Argentinië sterk zijn, maar hoe Japan bijvoorbeeld nu is, is lastig te bepalen. Er zijn door corona veel minder wedstrijden gespeeld.” Door corona kon het evenement vorig jaar ook niet doorgaan en werd het doorgeschoven naar 2021. De Nederlandse vrouwen veroverden bij de laatste wereldkampioenschappen in Paraguay de negende plaats. “We zullen het zien, maar we hebben er hard voor gewerkt en zullen alles op alles zetten!”

Over Padel

Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk padel is en raken verslaafd. Op dit moment zijn er al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. De verwachting is dat er in 2024 op zo’n 400 locaties 1100 padelbanen zijn. En dat ook over tien jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor een of twee padelbanen. “Bij padel gaat de bal elke keer weer net anders dan je verwacht.”

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten