Jaco de Groot perste zich in zijn allerlaatste sprong naar 21.00 meter precies.
Jaco de Groot perste zich in zijn allerlaatste sprong naar 21.00 meter precies. Foto: PB Holland

Spectaculair slot polsstokcompetitie

Sport 309 keer gelezen

LINSCHOTEN • De laatste wedstrijd op Hollandse bodem van dit seizoen was tevens het slot van de competitie van de Polsstok Bond Holland. In alle categorieën werd nog gestreden om een plekje in de selectie voor het NK zaterdag in Burgum.

Bij de senioren opende Rian Baas (Gouda) de wedstrijd met 20.07 meter. Hij was niet de enige die goed begon. Jaco de Groot (Kamerik) kon die sprong met 20.52 meter al direct overtreffen. Baas verbeterde zich nog wel in de voorronde tot 20.32 meter, maar in de eerste finaleronde zette eerstejaars senior Lucas van Eijk (Haastrecht) de wedstrijd op zijn kop met een nieuw persoonlijk record van 20.96 meter. Baas viel in de tweede finaleronde nog wel aan, maar bleef steken op 20.54. Hij pakte daarmee de derde prijs. Er was nog één man die Van Eijk van de dagtitel kon afhouden. Jaco de Groot perste zich in zijn allerlaatste sprong over het balletje dat de afstand van Van Eijk aangaf en kwam tot 21.00 meter precies. Zo ging De Groot toch nog met de VKP Trofee naar huis en won hij daarnaast het De Samenwerkingsklassement.
De Hollandse senioren hebben in dit klassement een sterk seizoen neergezet. Nooit eerder waren er vijf springers - Jaco de Groot, Rian Baas, Thomas van Midden, Erwin Timmerarends en Wouter van Midden - die een klassement neerzetten van gemiddeld minimaal 20 meter.

In vorm

Bij de dames was het vooral spannend in de strijd om de vierde plek in het klassement tussen Julia van Eijk (Haastrecht) en Joriene Baas (Oudewater). Van Eijk ging de wedstrijd in met een kleine voorsprong, maar Baas is goed in vorm en kroop steeds dichterbij. Ze kwam in de voorronde dichtbij met 14.60 meter. Van Eijk verbeterde haar klassement met een sprong van 14.18 meter en stelde zo de vierde plek veilig die recht geeft op het NK. Laura Maaijen (Haastrecht) sprong naar een tweede plaats met 14.81 en heeft in haar eerste seizoen bij de dames een knappe tweede plek behaald in het klassement. De dagprijs ging naar Fabiënne Overbeek (Benschop) met 15.50 meter.
Klassementsleidster Demi Groothedde (Jaarsveld) raakte woensdag bij de wedstrijd geblesseerd aan haar hand. Haar leidende positie in het De Samenwerkingsklassement kwam tijdens deze wedstrijd niet in gevaar, maar door haar blessure wordt het nog spannend of ze in actie kan komen op het NK.

Schansrecord

Bij de junioren had Reinier Overbeek (Benschop) een ruime voorsprong in het klassement. Hij kwam in de voorronde tot 20.42 meter en scherpte zijn eigen Nederlandse Klassementsrecord aan tot 141.71 meter. Hij liet de finale aan zich voorbij gaan waardoor een plaats vrij kwam voor Hollands kampioen Chris Anker (Vlist). Hij kon in zijn eerste finalesprong de stok helemaal uitklimmen en kwam tot een dik nieuw persoonlijk record én een nieuw schansrecord van 20.48 meter. Daarmee sprong hij het oudste schansrecord dat nog in Holland stond uit de boeken. Daarmee was het spektakel nog niet voorbij, want ook Hidde van Dam (Montfoort) overtrof zichzelf: met een sprong ver voorbij bij zijn persoonlijk record; 20.32 meter. Nooit eerder sprongen alle prijswinnaars bij de junioren voorbij de 20 meter.

Topfavoriet

Bij de jongens liet Roy Velis (Benschop) zien goed in vorm te zijn voor het NK in Burgum. Hij won met een grote voorsprong het klassement en kwam in zijn laatste sprong van de wedstrijd tot 18.99 meter. Hij is dan ook een van de topfavorieten voor de Nederlandse titel. Rick Cazant werd op gepaste afstand tweede met 16.40 meter. Wessel Schenk pakte de derde plaats met 16.20 meter.

Bij de meisjes had Suzanne Mulder (Vlist) al een ruime voorsprong genomen in het klassement. Ze opende sterk met 15.17 meter. Haar klassementstotaal van 103.20 meter is goed voor een Hollands Klassementsrecord bij de meisjes. In de finale kwam Thalina van der Wind (Snelrewaard) tot haar beste seizoensprestatie van 14.38 meter. Moniek van Vliet (Nieuwkoop) maakte het podium compleet met 13.12 meter.

Zaterdag 18 september zal om 14:00 uur het Nederlands Kampioenschap plaatsvinden in het Friese Burgum. Hierbij nemen de beste 8 Hollandse senioren en de beste 4 Hollandse dames, junioren, dames en meisjes het op tegen de beste Friezen in de strijd om de Nederlandse titel.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37