<p>De winnaars van het Hollands Kampioenschap. Met lauwerkransen, bekers en zonnebloemen.</p>

De winnaars van het Hollands Kampioenschap. Met lauwerkransen, bekers en zonnebloemen.

(Foto: PB Holland)

Topprestaties in Hollandse titelstrijd polsstokverspringen

  •   keer gelezen   Sport

JAARSVELD • Onder perfecte omstandigheden is zaterdag de 60ste editie van het Hollandse kampioenschap polsstokverspringen versprongen. De 48 beste springers mochten zich in vijf categorieën met elkaar meten met als inzet de titel Hollands Kampioen en voor de verste sprong in de wedstrijd de Bronzen Springer. Verrassend was dat slechts één favoriete klassementsleider de titel pakte.


Vooraf getipt als de spannendste categorie, bij de senioren waren meer dan acht springers in staat om te winnen, maakten de heren die status volledig waar. Na een spannende eerste groep waarin de heren dicht bij elkaar bleven qua afstand brak Daniël Cluistra uit Haastrecht de wedstrijd open met een prima 19.37. Daarna ging het snel met de 19-plus sprongen, waardoor de top 7 uit het klassement zich snel op een finaleplaats nestelde. Enkel Wijnand van Ingen uit Zegveld kon vanuit de tweede groep meeklappen naar de finale. Klassementsleider Jaco de Groot was de eerste die de 20 metergrens slechtte met 20.14 meter, snel gevolgd door Erwin Timmerarends met 20.02. In de finale verbeterde eerste Timmerarends zich tot op slechts 3 centimeter van Jaco de Groot, waarna de Kameriker zichzelf lucht gaf door te verbeteren naar 20.72 meter. De wedstrijd leek gelopen, maar er was buiten Thomas van Midden gerekend die in een ultieme poging tot een geweldige 20.75 meter kwam en zo voor de derde keer in zijn carrière Hollandse kampioen werd; voor de derde keer ook in Jaarsveld.

Soeverein

Bij de dames werd vooraf een driekamp verwacht tussen Fabiënne Overbeek, Laura Maaijen en klassementsleider Demi Groothedde. Het was echter niet de dag van Laura Maaijen. Zij slaagde er niet in om de finale te halen, wat de weg vrijmaakte voor Joriene Baas. Met een afstand van 14.43 meter voldeed zij zeker aan de verwachtingen van kenners én zichzelf. Een mooie derde plaats was haar deel. Wat volgde was een strijd tussen de top 2 in het klassement waarbij Fabiënne Overbeek in haar tweede poging een prima afstand van 15.18 sprong. In de volgende rondes deed Demi Groothedde er alles aan om deze voor haar haalbare afstand te verbeteren, maar zij bleef steken op 14.72. Een tweede plaats was haar deel, terwijl de titel naar Fabiënne Overbeek ging.

Onverwacht

Vooraf kon volgens de kenners maar één man de juniorentitel winnen: Reinier Overbeek. De Nederlands recordhouder, kampioen en klassementsleider was torenhoog favoriet. Chris Anker (Vlist) zette echter in de laatste voorrondesprong een prima 18.62 meter neer, een afstand waar Reinier in zijn laatste voorrondesprong slechts 19 centimeter vanaf bleef. In de finale bleek die 19 centimeter echter onoverkomelijk, waarna Chris Anker, al zeker van de titel, zijn afstand zich nog verbeterde naar 19.04 centimeter. Zo staat ook de derde klassementsleider een stapje lager dan verwacht.

Ongelooflijk

Bij de jongens schoot Jonathan Timmerarends uit de startblokken met een pr van 17.72. Bij de landing raakte hij echter licht geblesseerd waardoor hij niet verder kon. Joost van Weelden mocht nu in de finale aantreden en dat deed hij met een ongelooflijke verbetering van zijn persoonlijk record. Met 18.70 meter sprong hij 2 meter verder dan hij ooit had gedaan. Hoewel klassementsleider Roy Velis nog dicht in de buurt kwam met 18.42, bleef voor hem slechts de tweede plaats over.


In de meisjescategorie gold Suzanne Mulder (Vlist) als torenhoge favoriet. Die rol maakte ze volledig waar. In de eerste sprong van de wedstrijd pakte ze de leiding met 14.49 om die niet meer af te staan. Want hoewel Thalina van der Wind (13.14) en Lieke Stolwijk (13.31) prima afstanden lieten noteren, konden ze er niet aan tippen.
Zo stond Suzanne Mulder als enige klassementsleider op het hoogste treetje.

Over twee weken wacht het Nederlands Kampioenschap in het Friese Burgum.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten