<p>Winnaar Erwin Timmerarends verwees Jaco de Groot naar de tweede plaats.</p>

Winnaar Erwin Timmerarends verwees Jaco de Groot naar de tweede plaats.

(Foto: PB Holland)

Polsstokspringers pieken om de BoerBert Bokaal

  •   keer gelezen   Sport

ZEGVELD / REGIO • Het einde van dit polsstokseizoen nadert en dat betekent ook dat het Nederlands Kampioenschap er weer aankomt. Het is dan ook dringen in de bovenste regionen van het seizoensklassement, want iedereen wil natuurlijk dat felbegeerde ticket bemachtigen voor het aanstaande Nederlands Kampioenschap. 


De BoerBert Bokaal in Zegveld was dan ook voor vele springers een uitgelegen kans om eens flink boven zichzelf uit te stijgen en hun klassering te verbeteren. De goede weersomstandigheden en het fanatisme van de springers waren de juiste ingrediënten voor een topwedstrijd.

Druk

De senioren maakten er een spannende wedstrijd van. Het duurde weliswaar even voor de 20-meter grens werd doorbroken, maar Jaco de Groot uit Woerden, tevens mede-eigenaar van wedstrijdsponsor BoerBert, bereikte met zijn tweede sprong een afstand van 20.17 meter en ging daarmee als koploper de finale in. Door de snel invallende duisternis kon er slechts een enkele finalesprong gemaakt worden. De springers maakten zich dan ook op om nog één keer te pieken deze avond. Erwin Timmerarends uit Bodegraven kon het beste met de druk omgaan en sprong zich naar de eerste plaats met een afstand van 20.34 meter. Jaco de Groot werd zo doorverwezen naar de tweede plaats. Utrechter Rian Baas eiste, met een zeer stabiele wedstrijd, de derde plaats op. Helaas kon Wouter van Midden - Vlist - in deze wedstrijd geen potten breken, nadat hij afgelopen woensdag voor het eerst in zijn leven de 21-meter grens passeerde.

Strijd

Bij de dames is er al het gehele seizoen een strijd gaande tussen drie springsters in de top van het klassement. Het klassementleidershirt is al verschillende keren van draagster gewisseld en ook deze wedstrijd zou de strijd weer losbarsten. Laura Maaijen uit Haastrecht liet zien dat er met haar rekening gehouden dient te worden. In haar finalesprong eiste zij de eerste plaats in de wedstrijd op door een mooie afstand van 14.55 meter te laten noteren. Klassementleidster Demi Groothedde  uit Jaarsveld moest deze keer genoegen nemen met een tweede plek, maar gaf met haar afstand van 14.42 meter slechts weinig toe. Joriene Baas (Oudewater) completeerde het podium met een afstand van 13.95 meter.

Uitdaging

Als toeschouwer kun je soms wel eens denken dat het bepaalde springers wel erg makkelijk afgaat. Toch is dat slechts schijn, want iedere sprong is weer een uitdaging op zich. Dat maakt de sport ook zo mooi, want vooraf kun je nooit met zekerheid zeggen wie de wedstrijd gaat winnen. Zo was het bij de junioren Montfoorter Guus Hoogland die eens flink uithaalde in zijn tweede sprong. Hij benaderde zijn dit jaar gesprongen persoonlijke record. Met een afstand van 18.57 meter pakte hij de dagwinst in de juniorencategorie. Meervoudig kampioen Reinier Overbeek uit Benschop probeerde hier nog aan voorbij te gaan, maar moest na 18.29 meter te hebben gesprongen genoegen nemen met een tweede plaats. Jorn Kamphof (Linschoten) sprong zich met een seizoensrecord van 17.15 meter naar het brons.

Ver

In de categorie ‘meisjes’ laat één springster al het gehele jaar zien dat er voor de concurrentie niets te halen valt als zij mee springt. Suzanne Mulder (Vlist) wist deze BoerBert Bokaal dan ook weer dik te winnen. Met de aanloopsnelheid die zij in zich heeft kan zij de stok veel verder in het water zetten dan haar concurrentie, wat haar helpt om verre sprongen te maken. Uiteindelijk landde ze op een afstand van 14.56 meter in het zandbed, wat genoeg was voor de eerste plaats. Daarachter was er wel een mooie strijd ontstaan wie er nog meer mee zou gaan naar de finale. Thalina van der Wind (Snelrewaard) deed dappere pogingen om de koppositie over te nemen, maar bleef steken op de tweede plaats met een afstand van 13.58 meter. Lieke Stolwijk (Bodegraven), die een ‘thuiswedstrijd’ sprong in Zegveld werd tweede met een afstand van 13.25 meter. Zij stijgt ook naar de derde plek in het algemeen klassement en hoopt daarmee dat NK-ticket te bemachtigen.


Tot slot werd er uiteraard ook gesprongen in de categorie van de ‘jongens’. Deze categorie is al jaren een kweekvijver van talenten in de Hollandse Bond. Vele springers die er in deze categorie bovenuit steken, strijden jaren later ook nog in de top van Nederland mee. Roy Velis (Benschop) is zo’n talentvolle springer die er al jaren bovenuit steekt. Zijn winnende sprong van 18.98 meter was lange tijd de verste sprong van de avond in alle categorieën. Op het podium stonden nog twee springers die al het hele seizoen mooie sprongen laten zien. Rick Cazant (Kockengen) werd tweede met een afstand van 17.40 meter. Karsten Klarenbeek (Vlist) sprong als enige een persoonlijk record deze avond en werd derde met 16.79 meter.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten