<p>Als toeschouwer én fysiotherapeute staat Wendy tijdens de tweekamp Holland-Friesland in Vlist spontaan een geblesseerde springer bij.</p>

Als toeschouwer én fysiotherapeute staat Wendy tijdens de tweekamp Holland-Friesland in Vlist spontaan een geblesseerde springer bij.

(Foto: Wim Kroone)

Wendy Helmes: ‘Ik verlang nog een keer naar het fantastische gevoel van een perfecte sprong’

  •   keer gelezen   Sport

IJSSELSTEIN • Topspringster Wendy Helmes ontbreekt dit seizoen bij wedstrijden in de topklasse. De sportvrouw uit IJsselstein woont nu in het Duitse Konstanz.


De in IJsselstein opgegroeide polsstokverspringster woont tegenwoordig met haar partner in het Duitse Konstanz en werkt als fysiotherapeut net over de grens in Zwitserland. Door de coronamaatregelen liet zij haar plan om nog een seizoen te vlammen voorlopig varen. Voorgoed afscheid nemen van haar geliefde sport is echter nog niet aan de orde. De tweevoudig Nederlands kampioene was van plan dit jaar een aantal maanden onbetaald verlof te nemen om zich nog een keer te storten in de wedstrijdenreeks van de Polsstokbond Holland. ‘’Maar het was begin dit jaar onzeker of de wedstrijden wel door konden gaan’’, vertelt Wendy, die de vakantieperiode benut om haar familie en vrienden op te zoeken.

Schoonheid
Ze besloot in Duitsland te blijven, waar ze het bijzonder naar haar zin heeft en naast haar werk voldoende tijd heeft om ook haar creatieve kant te ontwikkelen, waar ze tot dan toe weinig mee deed. Met haar bedrijf Renewed Masterpieces verwerkt ze oude meubels tot een geheel nieuw hoogwaardig product. ”Mijn visie is dat er in alles schoonheid zit. Ik vind dat er teveel dingen worden weggegooid, terwijl ze eigenlijk nog goed en bruikbaar zijn. Ik ben altijd op zoek naar meubels en andere items die ik kan upcyclen. Dat is materialen verwerken tot een nieuw product, waarbij de kwaliteit van het materiaal in stand blijft.”

Perfect
Waardig afscheid nemen van het polsstokverspringen gaat ook nog door haar hoofd. Tijdens haar verblijf in Nederland nam ze als tweedeklasser deel aan een aantal wedstrijden, die ze met gemak won.

‘’Eigenlijk is mijn carrière al geslaagd”, vervolgt de 30-jarige Wendy, die als toeschouwer bij de tweekamp in Vlist spontaan een geblesseerde springer bijstond. ‘’Op mijn zestiende werd ik voor het eerst Nederlands kampioen en trad ik in de voetsporen van mijn moeder. Zij won die titel in 1986. In 2019 lukte het mij voor de tweede keer, in een tijdperk dat Dymphie Baas de beste Hollandse springster was. Met een afsluitend seizoen wil ik als eerste vrouw de grens van 2000 sprongen passeren. Ik sta nu op 1900 sprongen, wat overigens al een record is. Ik verlang ook nog een keer naar het fantastische gevoel, als je een perfecte sprong maakt. Dat is het moment dat je naar de top van de polsstok geklommen bent; tot stilstand komt en dan met je blote voeten onder luid gejuich in het zandbed belandt. Mijn vriend Vincent Foschiani die een professioneel kickbokser was, begrijpt dat. Mijn toekomst ligt in Duitsland, maar ik hunker nog naar een afsluitend Nederlands seizoen. Dat moet volgend jaar gebeuren.”

Wim Kroone

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten