<p>Reinier Overbeek, in het geel, tussen vooral veel juichende Friezen.</p>

Reinier Overbeek, in het geel, tussen vooral veel juichende Friezen.

(Foto: PB Holland)

Overbeek houdt Hollandse eer hoog tijdens Nationale Fierljep Manifestatie

  •   keer gelezen   Sport

IT HEIDENSKIP • In het Friese It Heidenskip vond afgelopen weekend de Nationale Fierljep Manifestatie plaats. Deze krachtmeting tussen de beste Hollandse en Friese springers draait om één van de grote titels waar de polsstokverspringers gedurende het seizoen om strijden. De Friese springers waren deze keer goed op dreef en hielden de meeste prijzen in eigen huis. Alleen Reinier Overbeek redde de Hollandse eer door de wedstrijd bij de junioren in zijn laatste sprong alsnog naar zijn hand te zetten.


De spanning in de juniorencategorie was groot. Al in zijn eerste sprong zette veelvoudig Nederlands Kampioen Overbeek een sterke 19.32 meter neer. Hiermee voorzag de Benschopper zichzelf van een op zich uitstekende uitgangspositie. Helaas voor het Hollandse kamp was zijn Friese concurrent Rutger Haanstra uit It Heidenskip op zijn thuisbasis eveneens goed in vorm. Met 19.45 meter pakte hij tussentijds de leiding in de wedstrijd. Wisse Broekstra uit Tzummarum ging daar zelfs nog overheen met 19.52 meter. 

Reinier Overbeek had echter nog één kans en greep die met beide handen aan. Na het corrigeren van de stok gaf hij alles voor zijn uitsprong en dat was voldoende voor zijn winnende 19.92 meter. Het publiek ging uit zijn dak voor de enige Hollandse titel van deze NFM.

Veelbelovend
Bij de senioren maakten de Hollanders een zeer sterke en veelbelovende start. Na één ronde stonden Rian Baas uit Utrecht en Jaco de Groot uit Kamerik aan de leiding met 20.45 respectievelijk 20.44 meter. De concurrentie stond hiermee op scherp en ging de uitdaging aan. In de tweede ronde was het thuisspringer Sytse Bokma uit Hindeloopen die huis hield. Hij maakte een perfecte sprong die hem op 20.75 meter bracht. Nard Brandsma uit Workum deed het zelfs nog beter. Hij had alle tijd om de polsstok uit te klimmen en landde na 20.77 meter in het zand.

De vijf Hollandse springers die zich plaatsten voor de de tweede finaleronde, wisten hier echter niet meer over heen te gaan. Rian Baas pakte daarmee het brons.

Het publiek kreeg ook bij de dames een prachtige wedstrijd voorgeschoteld. Maar liefst dertien dames passeerden de 14-meter grens die toegang gaf tot de finale. Het niveau in de finale lag direct hoog. Sigrid Bokma uit Hindeloopen en Demi Groothedde uit Jaarsveld toonden zich de smaakmakers in de eerste twee rondes met verdienstelijke sprongen. In de tweede finaleronde kwam ook de Haastrechtse Laura Maaijen nog knap tussen de topdames met een sprong van 14.74 meter. Hiermee werd zij uiteindelijk derde. Het goud ging echter naar Marrit van der Wal. De thuisspringster is ongetwijfeld de sterkste klimster in het damesveld en kwam tot een afstand van 16.03 meter, voldoende om de concurrentie ver achter zich te laten.

Teleurstellend
De Hollandse jongens vielen in Friesland wat tegen qua prestaties. Onder de beste zes springers plaatsten zich vijf Friese springers. Alleen Benschopper Roy Velis kon meekomen in het niveau. Zijn 15.85 meter. was voldoende voor een derde plaats, maar vergeleken met zijn gemiddelde prestaties in dit seizoen was dit nogal teleurstellend. De winst ging hier naar Germ Terpstra (Tzum) die tot een afstand van 16.25 meter kwam.

Feestje
In de categorie meisjes was het Friese feestje zelfs nog groter. Van de acht springsters in de finale was het alleen Suzanne Mulder uit Vlist die zich wist te plaatsen. Zij deed dit zeker niet onverdienstelijk. Met een mooie serie kwam zij uiteindelijk tot 14.32 meter. Lisse van de Knaap uit IJlst deed dit iets beter en kwam tot 14.49 meter. Het goud ging echter naar Hanneke Westert uit Sneek. Slechts één afstand wist zij neer te zetten, maar haar 14.88 meter was voldoende voor de eindoverwinning.

Favoriet
Met vier titels boekte Friesland het grootste succes dit jaar en het Friese kamp lijkt dan ook favoriet voor de overwinning tijdens de prestigieuze Tweekamp Holland-Friesland. Deze zal plaats vinden op zaterdag 14 augustus op de Vlister schansen.

De eerstkomende reguliere wedstrijden zijn in Linschoten.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten