• Saskia en Christa delen hun verhaal.
• Saskia en Christa delen hun verhaal. Foto: Elvira Schenk

Hoe is het om op jonge leeftijd te horen dat je Alzheimer hebt?

Nieuws 479 keer gelezen

MONTFOORT • Tijdens de maandelijkse avond over dementie van de SWOM in het St.-Joseph heeft de 54-jarige Christa haar indrukwekkende verhaal verteld. Al op haar 47e kreeg ze de diagnose Alzheimer.

Voor Christa is het moeilijk om terug te gaan in de tijd, maar ze doet het toch om bewustzijn te creëren voor jonge mensen met Alzheimer. “Ik wil graag mijn verhaal delen. In het dagelijks leven geloven mensen vaak niet dat ik Alzheimer heb. Men denkt dat je verdrietig moet kijken als je ziek bent, maar ik ben bijna altijd vrolijk,” vertelt Christa.

Christa werkte als coördinator bij een inloophuis voor ouderen toen één van haar vaste vrijwilligers binnenkwam. Nadat ze de deur achter zich had gesloten, sprak ze onverwachts: “Ik denk dat jij Alzheimer hebt.” Christa was geschrokken, maar tegelijkertijd opgelucht dat de vrijwilliger zo direct was. “Ik was blij dat ze het meteen zei.”

Christa had al een tijd lang het gevoel dat er iets niet klopte, de relatie met haar man liep ineens stroef en ze had het gevoel alsof mensen thuis en op het werk dingen verplaatsten. Het was alsof ze in ‘Bananensplit’ zat en iemand ineens de verborgen camera tevoorschijn kon halen. “Ik kon er gewoon de vinger niet op leggen.”

‘Ga eens vroeg naar bed’

Christa maakte een afspraak in het VU en daar bleek dat ze Alzheimer had. “Het was een opluchting om dit te weten”, zegt ze. “Bij de huisarts hoorde ik steeds dat ik overspannen was, en mijn man zei voortdurend: ‘Ga eens vroeg naar bed.’ Ik zag er niet uit als iemand met Alzheimer; ik lachte nog en ik had geen grijze haren. Het krijgen van een diagnose is dubbel. Het niet weten, maar wel voelen dat er iets mis is, is veel erger,” legt Christa uit. 

Ik loop voortdurend rondjes en dat put me enorm uit 

Alzheimer staat bekend om onder meer het slechte kortetermijngeheugen. Voor Christa betekent dit dat ze vaak vergeet wat ze wilde doen, wat haar veel tijd en energie kost. “Ik ben de hele dag bezig met proberen te achterhalen wat ik eigenlijk ging doen. Ik loop voortdurend rondjes en dat put me enorm uit.”

De mensen in de zaal zijn diep geraakt door Christa’s verhaal, dat velen doet denken aan hun eigen ervaringen met familieleden die Alzheimer hebben. Allen bewonderen Christa’s moed om haar verhaal te delen. “Het herinnert je eraan hoe waardevol en kwetsbaar je gezondheid is.”

15.000 mensen

In Nederland zijn naar schatting 15.000 mensen jonger dan 65 jaar met dementie. Deze groep mensen ervaart dagelijks uitdagingen waarbij de onderliggende oorzaak van dementie vaak lang onduidelijk blijft. De symptomen zijn onder meer moeite met informatie verwerken, stemmingswisselingen, verlies van overzicht in drukke situaties en gedragsveranderingen.

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 16 mei, 19:11
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48