Afbeelding
Foto: Pixabay

Vangacties verwilderde katten van start in de regio

Nieuws 1.070 keer gelezen

POLSBROEKERDAM / REGIO • Deze maand is weer gestart met het vangen van verwilderde katten rondom Polsbroekerdam. De vangacties rondom dit gebied lopen tot circa eind mei. Hoe gaat het in zijn werk?

Verwilderde katten brengen schade aan in de natuur. Jaarlijks doden zij een groot aantal dieren. In de provincie Utrecht loopt er een project dat de overlast van verwilderde katten op een diervriendelijke manier wil terugdringen. 

Om het vangen van verwilderde katten zo goed mogelijk te laten verlopen, is er vorig jaar een pilot in Polsbroekerdam uitgevoerd. Zo zijn er schuurkatten op boerenerven gevangen. Daarna zijn ook verwilderde katten in het weidevogelgebied gevangen. In de overige gebieden van de provincie werden de verwilderde katten gevangen nadat er een melding was gedaan. 

De pilot wordt nu in projectvorm voortgezet in het gehele werkgebied van de Wildbeheereenheid  Lopikerwaard met de focus op de weidevogelgebieden rondom Polsbroekerdam. De Faunabeheereenheid coördineert het project. Het daadwerkelijk vangen, verzorgen en herplaatsen wordt gedaan door Stichting Zwerfkatten Nederland. De jagers van de Wildbeheereenheid  Lopikerwaard helpen bij het vangen van de katten. 

Herkenbare katten van een eigenaar worden direct vrijgelaten mochten ze onverhoopt in een vangkooi zijn gelopen.  De verwilderde katten worden gevangen met voer.

Castreren en steriliseren

Er wordt gebruik gemaakt van de zogeheten TNRC-methode, een combinatie van vangen, castreren dan wel steriliseren, herplaatsen of terugplaatsen bij eigenaar en het verlenen van nazorg. Er worden dus geen verwilderde katten teruggeplaatst in de natuur. 

Deze methode wordt sinds mei 2022 ook doorgezet in de provincie Utrecht en wordt mede gefinancierd door de provincie en Stichting DierenLot. 

Jagers

Verwilderde katten zijn katten die niet gesocialiseerd zijn op mensen, buiten het zicht en zonder hulp van mensen in natuurgebieden leven. Doordat deze katten jagen op beschermde en bedreigde diersoorten, vormen ze een bedreiging voor inheemse flora en fauna en hebben ze een negatieve invloed op de biodiversiteit. 

Tijdens het project wordt bijgehouden hoeveel katten worden gevangen en vindt er breder onderzoek plaats. Zo wordt aangesloten bij het landelijk onderzoek naar de rol van de verwilderde kat als predator en wordt met DNA-onderzoek van de keutels geanalyseerd welke dieren door de katten gegeten worden. Het project heeft een looptijd van totaal drie jaar.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 10 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 12 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33
Afbeelding
Activiteitendag Filigraanvereniging in IJsselstein Nieuws 16 apr, 12:00