• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten. Foto: Elvira Schenk

Duurzaam Montfoort groeit en bloeit

Nieuws 649 keer gelezen

MONTFOORT • Ontdek Duurzaam Montfoort en Linschoten: samen met gemeente, bedrijven en inwoners streven ze naar een gezondere leefomgeving. Met Geertrui Verbraak, Douwe Pot en Leon Snoek aan het roer, verwezenlijken ze diverse inspirerende projecten.

Duurzaam Montfoort is het duurzaamheidsplatform voor Montfoort en Linschoten. Het platform heeft als doel een gezonde leefomgeving te creëren voor nu en voor later. In samenwerking met de gemeente, bedrijven, inwoners en organisaties. Met behulp van vrijwilligers maken ze de gemeente Montfoort natuurlijker, schoner en milieu bewuster. Ze inspireren inwoners hoe ze goed voor de natuur kunnen zorgen en zuinig met energie kunnen omgaan. Ze geven tips en ondersteunen mensen en bedrijven bij het maken van milieuvriendelijke keuzes.

Niet stilzitten

Het bestuur van Duurzaam Montfoort bestaat uit voorzitter Geertrui Verbraak, secretaris Douwe Pot en penningmeester Leon Snoek. Geertrui, die in 2017 in Linschoten kwam wonen, werd zich tijdens de coronacrisis extra bewust van de schoonheid van haar omgeving en besloot zich in te zetten voor Duurzaam Montfoort. “In het begin was het vreemd, we zijn online begonnen en hadden elkaar nog nooit ontmoet”, vertelt Geertrui. 

Ook Douwe voelde zich aangetrokken tot een rol bij Duurzaam Montfoort. Na zijn pensionering had hij tijd om zich in te zetten voor een zaak die hem nauw aan het hart ligt: het milieu. In 2022 voegde Leon Snoek zich bij het bestuur. Op zoek naar een nieuwe uitdaging na zijn gemeenteraadslidmaatschap voor het Progressief Akkoord in Montfoort. “Ik kan niet stilzitten, en duurzaamheid is voor mij een belangrijk thema”, legt Leon uit.

De gemeente prikkelen

Geertrui, Douwe en Leon houden zich bezig met het regelen van subsidies, het schrijven van jaarplannen en soms het indienen van zienswijzen, zoals over het woningbouwproject De Bleek en de varkensflat aan de Cattenbroekerdijk. Hiermee prikkelen ze de gemeente tot nadenken. Ook staan ze klaar om de kerngroep en de vele vrijwilligers een handje te helpen. “Eigenlijk zijn de mensen van de kerngroep het hart van het platform. Zij bedenken de activiteiten, zij organiseren het”, legt Geertrui uit.

Samenwerken

De activiteiten van Duurzaam Montfoort behandelen allerlei thema’s zoals afval, groen, energie, de duurzaamheidsprijs, de klimaatweek, vogels en vleermuizen. Ze streven naar verbinding met andere projecten in de gemeente Montfoort. Zo is er in samenwerking met de SWOM een Repair Café, zijn er nestkasten opgehangen in samenwerking met ‘t Bakkershuis, en wordt de Hollandse IJssel schoongemaakt op de Sup in samenwerking met Montfoort Vitaal. 

Een succesvol 2023

Het afgelopen jaar was gevuld met diverse succesvolle activiteiten. Inwoners hadden de kans om regentonnen met flinke korting aan te schaffen, waarbij in totaal 59 stuks verkocht zijn. Bovendien zijn er tien bloeiende boomspiegels aangelegd in Linschoten en dertien in Montfoort. Samen met de jeugdklimaatraad en wethouder Van Wikselaar werd een klimaatboom geplant, terwijl Jeugdklimaatburgemeester Boris met zijn raad en burgemeester Petra van Hartskamp bloembollen in de grond zette. 

Er zijn duurzame nestkasten voor vogels geplaatst, er is een lezing geweest over vleermuizen en tot slot konden er vleermuiskasten worden besteld. En dit was slechts een kleine greep uit de vele projecten van 2023.

Veel draagvlak

Het platform Duurzaam Montfoort heeft veel draagvlak binnen de gemeente Montfoort. “De gemeente en de wethouders vinden ons wel leuk”, lacht Geertrui. “We hebben de afgelopen jaren vaak contact gehad met dit college. We krijgen veel aandacht en voelen veel draagvlak. De Klimaatweek en de jeugdklimaatraad zijn hiervan goede voorbeelden. Het doet echt iets met je, de verhalen die de kinderen vertellen.”

Vrijwilligers gezocht

Duurzaam Montfoort zoekt een nieuwe coördinator voor het Repair Café. Taken omvatten bijvoorbeeld begeleiding op locatie en administratie. Andere ideeën om uit te voeren zijn ook welkom. Het bestuur gelooft in ieders talent en hoopt dat je energie krijgt van je bijdrage. Voor meer informatie: kijk op www.duurzaammontfoort.nl

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 9 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 11 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws gisteren
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33
Afbeelding
Activiteitendag Filigraanvereniging in IJsselstein Nieuws 16 apr, 12:00