• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed. Foto: nl.123rf.com

Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter

Nieuws 827 keer gelezen

LOPIK / LOPIKERWAARD • Na jarenlange teruggang van weidevogels in de Lopikerwaard blijkt uit tellingen dat de laatste jaren vier van de vijf belangrijke weidevogels zich hebben hersteld en hier en daar zelfs hebben verbeterd. De vereniging Weidevogelbescherming Lopik is verheugd over het herstel. 

Met de kievit, scholekster, tureluur, en slobeend gaat het redelijk goed. Zij hebben zich vrijwel gestabiliseerd. Alleen de grutto blijft flink achter: ten opzichte van tien jaar geleden is de grutto met ongeveer 30% achteruit gegaan. Dat is een landelijke trend. De cijfers zijn afkomstig van Duijvenboden Natuur uit Katwijk, die de afgelopen tien jaar tellingen heeft verricht in de Lopikerwaard.

De vereniging Weidevogelbescherming Lopik is verheugd over het herstel. ‘’De inspanningen, die weidevogelbeschermers, agrariërs en loonwerkers jaarlijks in de periode maart tot en met juli doen, werpen hun vruchten af. Indien er een nest wordt gevonden, wordt er om heen gewerkt. Veel agrariërs hebben vorig jaar meerjarige contracten weidevogelbeheer afgesloten met de agrarische natuurvereniging, inmiddels omgedoopt tot Collectief Lopikerwaard.’’

Op sommige percelen wordt later gemaaid of gewerkt en wordt het land aantrekkelijker gemaakt voor weidevogels door er ruige mest over heen te strooien. Ook zijn ongeveer 80 plasdrassen aangelegd die in droge tijden voor voedsel zorgen. Verder wordt hier en daar kruidenrijk gras ingezaaid; dit levert een grotere biodiversiteit op.

Boeren trots op broedsels

Voorzitter Martin van den Hoek constateert dat agrariërs steeds meer willen doen om het voor weidevogels aantrekkelijk te maken: “Een boer is trots als er een of meer weidevogels op zijn land broeden. De natuur staat in Nederland nogal onder druk., maar in de Lopikerwaard doen we er gezamenlijk veel aan om weidevogels te behouden. Natuurinclusieve landbouw zou wel beter beloond mogen worden. Voedsel produceren binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving is mogelijk maar het moet uiteindelijk wel een verdienmodel worden voor de agrariër”, aldus Van den Hoek.

Zorgen om windturbines

Het bestuur van de weidevogelvereniging volgt met enige bezorgdheid de discussie over de plaatsing van meer windturbines in de provincie Utrecht. De vereniging heeft ook een zienswijze ingestuurd. Het blijkt namelijk dat weidevogels vertrekken in gebieden waar meerdere torenhoge windturbines staan. Dat is al gebleken in het gebied rond industrieterrein De Copen in Lopik, waar sinds 2007 drie turbines staan.

‘’Weidevogels mijden dit gebied. Windturbines tasten namelijk hun concrete leefgebied aan, met name door de hoogte en het geluid dat ze produceren. Hierdoor blijven weidevogels in de ruime omgeving van windturbines weg. Plaatsing van meerdere windturbines bij elkaar op verschillende plekken zou het einde betekenen van de weidevogels in de Lopikerwaard.’’

Van den Hoek: “Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht gaat als een olifant door de porseleinkast als het gaat om het vinden van locaties voor windturbines en houdt onvoldoende rekening met de weidevogelgebieden in de provincie. Ook in de gemeente Lopik zijn door de provincie opnieuw gebieden aangewezen als zoeklocatie voor windturbines, die in of vlakbij broedgebieden van weidevogels liggen, zoals tussen Polsbroek en Cabauw en tussen Uitweg/Lopikerkapel en Benschop. Gelukkig hebben we het gemeentebestuur van Lopik achter ons staan; zij zetten in op vernieuwing van de huidige windturbines bij De Copen en wijzen andere locaties in de gemeente af.’’ 

Start weidevogelseizoen

Op vrijdag 8 maart houdt de vereniging Weidevogelbescherming Lopik haar jaarlijkse ledenvergadering en startavond van het weidevogelseizoen in buurthuis De Triangel, Benedeneind Noordzijde 468 B in Polsbroekerdam. Aanvang 20.00 uur. Omdat de vereniging dringend op zoek is naar meer vrijwilligers, zijn ook nieuwe belangstellenden welkom. 

Op de website www.weidevogelbescherminglopik.nl is meer info te vinden.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Een mooi bedrag voor Het Vergeten Kind.
Countryfeest haalt ruim 9000 euro op voor stichting Het Vergeten Kind Nieuws 16 uur geleden
• SPV'81 op de platte kar.
SPV'81 is de lachende derde en wordt verrassend kampioen met korte video's 18 mei, 20:27
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 18 mei, 11:00
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 16 mei, 19:11
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11