• Ghita (2e van links) en de andere vrijwilligers druk met het ophangen van de lampen.
• Ghita (2e van links) en de andere vrijwilligers druk met het ophangen van de lampen. Foto: Linda de Kort

De Grootste Kerstboom gaat weer aan: feest van verbinding

Nieuws 425 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het is bijna zover: op zaterdag 9 december gaat de Grootste Kerstboom weer aan.

IJsselsteiners kunnen zich niet voorstellen dat de boom niet brandt, maar Ghita van der Kraan, voorzitter van de stichting De Grootste Kerstboom, weet hoeveel werk het is om de klus weer voor elkaar te krijgen. “De boom móet branden”, zegt Ghita stellig. 

Ghita is samen met de vrijwilligers van de stichting en medewerkers van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental al druk bezig geweest om de 120 ledlampen in de Gerbrandytoren op te hangen. “Ieder jaar weer een leuke en spectaculaire klus. De hoogste lampen hangen op 325 meter. En ondanks dat het terrein erg drassig was, is het weer gelukt.” 

Het ophangen van de lampen is maar één stapje in de vele voorbereidingen. “We zijn als bestuur en met vele anderen al maanden erg druk en deze maand heb ik mijn eigen agenda bijna volledig geblokt en staat alles in het teken van de boom,” lacht Ghita.  

Dit jaar is het de 25 editie. In 1992 werd de Grootste Kerstboom voor de eerste keer ontstoken. De broers Westland bedachten dat dit een leuk idee was. Ze zagen begin jaren 90 de medewerkers van de toen nog bemande kantoren in de toren allerlei kersverlichting voor de ramen zetten. En deze lichtjes waren op grote afstand zichtbaar. ‘Dat moet grootser kunnen’, bedachten de broers.

Dit is inmiddels 31 jaar geleden. Het verschil zit in het aantal keren dat de boom door technische of financiële redenen niet aan kon gaan. In 1999 waren er geen voldoende financiële middelen en in 2011 werd er onderhoud gepleegd aan de Gerbrandytoren. En de meeste mensen herinneren zich 2017 nog. Slechts 36 uur voor de ontsteking sloeg de bliksem in de mast en waren de meeste van de 120 lampen stuk. 

Ghita heeft sinds vorig jaar de voorzittersrol op zich genomen. “Ik vind het een hele eer”, vertelt ze. “Ik werk met het bestuur snoeihard. De boom is een fenomeen geworden. Zo mooi en uniek dat we er graag alles aan doen om de Grootste Kerstboom weer te laten stralen.”

Want de boom is veel meer dan een verlichte mast. “Het is uniek, het is een lichtfeest, het brengt verbinding en maakt herinneringen”, verduidelijkt Ghita.

Een rondje door de binnenstad van IJsselstein bevestigt Ghita’s woorden. “Mijn ouders wonen in Brabant en ik ga regelmatig op en neer. Als je dan via de snelweg de boom ziet branden, geeft dat zo’n fijn gevoel. Je bent weer bijna thuis”, lacht een inwoonster. 

“Mijn vader en ik keken altijd samen naar de verlichte boom. Toen hij terminaal ziek was, kon ik zijn bed naar het raam rijden en keken we samen voor de laatste keer naar de kerstboom. Nu nog als ik de boom weer zie, zeg ik even: ‘Mooi he pa’ en denk even aan alle momenten die we hebben beleefd”, vertelt een andere dame. “Ik heb mijn eerste zoen gehad bij de boom. Nee, meer vertel ik niet. I don’t kiss and tell”, lacht een man.

Vanaf zaterdag 9 december kunnen mensen weer nieuwe herinneringen gaan maken. De boom brandt tot en met Driekoningen op 6 januari 2024.

Tijdens het ontstekingsfeest aanstaande zaterdag gaan rond 19.45 uur de lampen van de Grootste Kerstboom in IJsselstein voor de 25e keer aan. Iedereen is vanaf 18 uur van harte welkom op het Podiumterrein in IJsselstein. Het belooft weer een geweldig feest te worden. Met een special secret guest...

“We hebben een geweldig programma voor iedereen. Fantastische optredens van Vrouwe IJsselstein Swingt, Dennis Baars; Tessa Bakker en DJ Patjoo. En ook Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis en het ZO! Gospel Choir treden op. Berget Lewis en Trijntje Oosterhuis zullen ook helpen bij het ontsteken van de boom. Samen met de ruim 2700 schoolkinderen uit IJsselstein en hun lampion, de Coca-Cola Kersttruck, verschillende foodtrucks en heel veel meer wordt het weer een feest van verbinding.”

Voor meer informatie: www.degrootstekerstboom.nl.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Foto ter illustratie
Vaten met drugsafval gevonden bij Montfoort Nieuws 1 mrt, 15:57
Afbeelding
Geen verkoop knaagdieren meer bij Intratuin IJsselstein Nieuws 29 feb, 13:46
Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters uit IJsselstein Nieuws 29 feb, 08:28
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 28 feb, 11:37
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
Duurzaam Montfoort groeit en bloeit Nieuws 28 feb, 08:00
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter Nieuws 27 feb, 17:07
• Nog even overleggen.
Brandweer op pad voor rokende wasmachine 112 27 feb, 16:57
• Kelly opende haar eigen interieurwinkel in IJsselstein.
Kelly opent haar eigen interieurwinkel in IJsselstein Zakelijk 27 feb, 16:42