• Kinderburgemeester Jessie Broekhuizen, burgemeester Laurens de Graaf en voormalig kinderburgemeester Iza van Dam
• Kinderburgemeester Jessie Broekhuizen, burgemeester Laurens de Graaf en voormalig kinderburgemeester Iza van Dam Foto: Gemeente Lopik

Vrolijke raadsvergadering zonder wanklank in Lopik

Nieuws 317 keer gelezen

LOPIK • Het installeren van de nieuwe kinderburgemeester Jessie Broekhuizen, die in haar sollicitatie aangaf overal een feestje van te willen maken, gaf een welkome draai aan de meestal formele bijeenkomsten in de Lopikse raadszaal. Vrolijk vergaderen blijkt mogelijk.

De deelnemers aan de Lopikse gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag pasten hun woordgebruik ongemerkt aan door de aanwezigheid van de afscheid nemende kinderburgemeester Iza van Dam uit Lopik en de nieuwe eerste kinderburger Jessie Broekhuizen uit Jaarsveld. Beide tieners hadden de zitplaatsen ingenomen van de twee wethouders, die vanwege de grote publieke belangstelling zonder wanklank in de aangrenzende hal vertoefden. 

Lopik moet leuker worden
Iza ontving alle lof voor haar inzet. Onlangs organiseerde zij nog in de gymzaal van de Jan Bunnikschool in Lopik een gezellige spelletjesmiddag voor Nederlandse en Oekraïense kinderen. Jessie, die door een kinderjury uit zeven kandidaten werd gekozen, liet zich meteen gelden: “Ik wil dat de gemeente Lopik leuker wordt.”

Rik Dekker gaat dat als PvdA-raadslid niet meer meemaken. Hij nam dinsdagavond afscheid en gaat zich nog meer verdiepen in provinciale zaken. Zich verdienstelijk maken in de landelijke politiek is wellicht een volgende stap. Het college en zijn collega-raadsleden waren lovend over hem. “Hij beschikt over alle competenties die nodig zijn voor een goed raadslid,” merkte burgemeester Laurens de Graaf op. “We zullen je gaan missen.”

Regenboogvlag als cadeau
Zijn opvolgster Sandra Stigter gaat de taken van Rik Dekker invullen. Zij gaf eerder aan te voelen voor een frisse wind door Politiek Lopik. Iets wat Rik Dekker altijd al voor ogen had. Hij spaarde zichzelf niet in zijn indrukwekkende afscheidsspeech. Hij vindt onder meer dat politiek een strijd is tussen ideeën en niet tussen mensen. Als cadeau gaf hij aan de gemeente Lopik een regenboogvlag, die symbool staat voor diversiteit en jaarlijks op 11 oktober door veel gemeentes gehesen wordt. Tot zijn spijt in Lopik nog nooit.

De andere agendapunten kwamen in een sfeervolle atmosfeer aan de orde. Met het kennis nemen van het KPI’s Archief- en Informatiebeheer, een kwaliteitssysteem, waarbij door een jaarlijkse zelfevaluatie het informatiebeheer gemonitord en verbeterd wordt, gingen de raadsleden unaniem akkoord. Deze kwaliteitszorg, een bewaarstrategie en de vernietiging van informatie, heeft voor dit jaar nog 2024 de hoogste prioriteit.

De behandeling van een ‘boze brief’ van een inwoner van Lopik, wiens naam was weggelakt op de papieren, die iedereen kon inzien, beïnvloedde de gemoedelijke sfeer niet. Deze persoon verzocht de gemeente Lopik herhaaldelijk om bij besluit rechten voor bouwen en gebruik uit bestaande onherroepelijke vergunningen op het perceel van ondergetekende op te nemen in een passende planregeling in het bestemmingsplan Landelijkgebied van Lopik. De zojuist beëdigde Sandra Stigter wilde weten waarom dat allemaal zo lang duurde.

Beroep complex
Wethouder Jan Vente reageerde ingetogen. “Het hele beroep is complex. Er zijn rechten, die moeten worden vastgelegd. We wachten nu op een stuk van een externe partij en willen eerst weten wat dit besluit oplevert.”

Niemand draaide hem na zijn uitleg de duimschroeven aan, wat eventueel ‘vuurwerk’ had kunnen opleveren. Daar was deze vrolijke gestemde vergadering niet naar.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Foto ter illustratie
Vaten met drugsafval gevonden bij Montfoort Nieuws 1 mrt, 15:57
Afbeelding
Geen verkoop knaagdieren meer bij Intratuin IJsselstein Nieuws 29 feb, 13:46
Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters uit IJsselstein Nieuws 29 feb, 08:28
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 28 feb, 11:37
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
Duurzaam Montfoort groeit en bloeit Nieuws 28 feb, 08:00
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter Nieuws 27 feb, 17:07
• Nog even overleggen.
Brandweer op pad voor rokende wasmachine 112 27 feb, 16:57
• Kelly opende haar eigen interieurwinkel in IJsselstein.
Kelly opent haar eigen interieurwinkel in IJsselstein Zakelijk 27 feb, 16:42