Afbeelding
Foto: Provincie Utrecht

Provincie Utrecht deelt gratis bomen uit

Nieuws 1.455 keer gelezen

REGIO • Utrechtse grondeigenaren en boeren kunnen zich nu aanmelden om gratis bomen te ontvangen voor het behoud en de aanleg van van bijvoorbeeld houtsingels en een knipheg. De versterking en terugkeer van deze landschapselementen is van belang voor een betere kwaliteit en een grotere biodiversiteit. In januari 2024 worden 24.250 bomen uitgedeeld. De actie is van de provincie Utrecht vanuit het Bomen Actieplan.

De uitdeelactie is gericht op de regio’s Lopikerwaard, Gelderse Vallei en Kromme Rijnstreek.

Streekeigen soorten
Tijdens de uitdeelactie worden alleen bomen uitgedeeld die specifiek voorkomen in de gebieden. Denk hierbij aan streekeigen soorten als de lijsterbes, zwarte els, meidoorn, schietwilg, veldesdoorn, zomereik en ruwe berk haagbeuk. In de Lopikerwaard deelt de provincie bijvoorbeeld pakketten uit om een houtsingel aan te leggen. Dit pakket bevat 300 bomen zoals de lijsterbes en de zwarte els.

600.000 extra bomen
De provincie vindt het belangrijk dat landschapselementen terugkeren in het landschap omdat ze de biodiversiteit vergroten, CO2 en water vasthouden en fijnstof opvangen. Utrecht heeft de ambitie om 600.000 bomen aan te planten. Al eerder waren er al succesvolle uitdeelacties in de provincie Utrecht; in maart werden 17.000 bomen uitgedeeld, in 2022 waren dit er 15.000.

“Houtsingels, boomgroepen en geriefhoutbosjes zijn erg belangrijk in het agrarisch cultuurlandschap van de provincie Utrecht. Dagvlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en vele vogels leven in of bij deze landschapselementen, die daarom van groot belang zijn om te behouden en uit te breiden. Help ons mee om landschapselementen te behouden”, aldus projectleider Hein Pasman van Landschap Erfgoed Utrecht.

Iedereen met eigen grond in de provincie Utrecht kan de boompakketten vanaf nu online bestellen via www.planboom.nl. De coördinatie van de uitdeelactie is in handen van Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Landschap Erfgoed Utrecht. 

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Historie, sfeer en verhalen tijdens IJsselstein by night Nieuws 8 dec., 11:52
Afbeelding
Ter inzage bij waterschap: projectplan 'Dijk- en oeververbetering zuidoever GHIJ Willeskop' Nieuws 7 dec., 20:35
Afbeelding
De Grootste Kerstboom gaat weer aan: feest van verbinding Nieuws 6 dec., 11:47
Afbeelding
Kerstbomen vinden al gretig aftrek Nieuws 6 dec., 11:00
Afbeelding
Sinterklaas met wat hulp ook naar Oekraïense kinderen Nieuws 6 dec., 08:10
Afbeelding
MCI Church in IJsselstein biedt hoop Nieuws 6 dec., 08:00
Afbeelding
Zaterdag kerstsfeer tijdens Winterfair in binnenstad IJsselstein Nieuws 5 dec., 16:40
Afbeelding
Jazzy kerst met Fulco's Mannenkoor en Bigband Tilburg Nieuws 5 dec., 16:38