Afbeelding
Foto: Rob Visser Photography

IJsselsteinse rode beuk vooralsnog tweede in boomverkiezing

Nieuws 2.692 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Bij de landelijke verkiezing van de Boom van het Jaar staat de IJsselsteinse Rode Beuk vooralsnog met 3.300 stemmen op de tweede plaats, maar wel wel 1.300 stemmen minder dan de Brabantse Marialinde die veruit aan kop gaat. 

Om de achterstand in te lopen en nog zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om alsnog hun stem uit te brengen, is er op de vrijdagavonden 6 en 13 oktober om 20.15 uur iemand van het campagneteam aanwezig bij de boom in de Kerkstraat om het verhaal erachter te vertellen.

Dankzij Terberg Totaalinstallatie is de eeuwenoude boom, geplant in 1783, inmiddels volop in de schijnwerpers gezet. Vele mensen hebben volgens het campagneteam al de moeite genomen om deze monumentale, 24 meter hoge rode beuk ‘s avonds te bezoeken. Stemmen kan nog tot en met 16 oktober 12.00 uur via www.deboomvanhetjaar.nl.

Deze fraaie beuk is 250 jaar geleden aangeplant door de toenmalige stadsdokter van IJsselstein, Jacobus Egbertus Lycklama a Nijeholt. In 1783 kocht hij de vervallen Decanije: woonhuis van de Kanunniken. Hij bouwde er een dokterswoning met apotheek. Achter het pand plantte hij deze beeldbepalende rode beuk. De huidige eigenaren doen er alles aan om de boom voor de volgende generaties te behouden. De boom staat in de tuin van een binnen de stadsgracht gelegen oud landgoed aan de Kerkstraat te IJsselstein. Met zijn 24 meter torent deze Fagus sylvatica Atropunicea hoog boven de bebouwing uit. 

De Boom van het Jaar 2023 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een legende, een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Vorig jaar won de 220-jarige en bedreigde Markiezeneik op het Landgoed Amelisweerd in Utrecht de nationale titel.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Historie, sfeer en verhalen tijdens IJsselstein by night Nieuws 8 dec., 11:52
Afbeelding
Ter inzage bij waterschap: projectplan 'Dijk- en oeververbetering zuidoever GHIJ Willeskop' Nieuws 7 dec., 20:35
Afbeelding
De Grootste Kerstboom gaat weer aan: feest van verbinding Nieuws 6 dec., 11:47
Afbeelding
Kerstbomen vinden al gretig aftrek Nieuws 6 dec., 11:00
Afbeelding
Sinterklaas met wat hulp ook naar Oekraïense kinderen Nieuws 6 dec., 08:10
Afbeelding
MCI Church in IJsselstein biedt hoop Nieuws 6 dec., 08:00
Afbeelding
Zaterdag kerstsfeer tijdens Winterfair in binnenstad IJsselstein Nieuws 5 dec., 16:40
Afbeelding
Jazzy kerst met Fulco's Mannenkoor en Bigband Tilburg Nieuws 5 dec., 16:38