• Vrijwilligers Tineke Zwambag, Ed Booms en Angélique Baan.
• Vrijwilligers Tineke Zwambag, Ed Booms en Angélique Baan. Foto: Linda de Kort

Lach en een traan in Hospice IJsselstein

Nieuws 1.803 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het Hospice IJsselstein bestaat al meer dan 20 jaar, maar toch is het hospice nog voor veel mensen onbekend. Met een open middag op elke laatste zaterdag van de maand willen medewerkers Tineke Zwambag, Angélique Baan en Ed Booms daar verandering inbrengen. En mogelijke nieuwe vrijwilligers informeren.

Als het niet meer mogelijk is om thuis te blijven en behandeling in het ziekenhuis niet meer nodig is, biedt Hospice IJsselstein de gelegenheid om in alle rust de laatste levensfase door te brengen. “Dat kan bijvoorbeeld ook voor oma uit Groningen zijn, zodat ze dicht bij haar familie uit deze regio kan zijn”, legt Angélique Baan uit.

“Natuurlijk staat alles in het teken van het naderend afscheid, maar we doen er alles aan dit vooral in een huiselijke sfeer te realiseren. Naast goede zorg en aandacht is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat onze gasten geurtherapie of (hand)massages krijgen”, vertelt Ed Booms.

De medewerkers en vrijwilligers van het hospice werken liefdevol samen om de gasten te begeleiden en het thuisfront te ontlasten. “Door het relatief korte verblijf gaat het leven hier vaak harder. Alles wat mensen buiten het hospice meemaken, gebeurt hier ook maar in een veel kortere tijd. Natuurlijk betekent dat er ook verdrietige dingen voorbij komen, maar ook heel veel mooie momenten. De lach en de traan liggen hier heel dichtbij elkaar.”

“Het hospice biedt heel veel. Mensen komen vaak uit een intensieve situatie, soms ook met heel veel eenzaamheid. Hier is alleen rust, aandacht en invulling van laatste wensen”, verduidelijkt Tineke Zwambag.
Mede door de stichting Vrienden Hospice IJsselstein is er ook ruimte om aan de wensen van de gasten tegemoet te komen. “Vorig jaar konden we de buitenhuiskamer in gebruik nemen waar de gasten, met bed en al, lekker buiten kunnen zijn in een overdekte, beschutte en gezellige ruimte.” Ook een aansluiting op een populair sportkanaal werd op verzoek van de gasten gerealiseerd.
Elke laatste zaterdag van de maand is het open middag in Hospice IJsselstein. Belangstellenden kunnen van 13:30 tot 15:30 uur terecht aan de Benschopperweg 14 waar vrijwilligers vragen beantwoorden en een rondleiding kunnen verzorgen. Heeft u vragen over opname, verblijf of zorg, dan staat de koffie of thee voor u klaar. Belangstellenden die graag als vrijwilliger aan de slag willen, zijn ook van harte welkom.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Geflatteerde overwinning VVIJ in derby tegen SV Lopik Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Tweede winst Vives-dames in 1e divisie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Jachtseizoen maakt vrienden Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 30 sep., 08:00
Afbeelding
De Valk maalt meel voor lokaal zuurdesembrood Nieuws 29 sep., 18:25
Afbeelding
Melanie Ryan namens RTV Utrecht naar het Regio Songfestival Nieuws 28 sep., 16:34
Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53