Afbeelding

College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan

Nieuws 647 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De gemeenteraad van IJsselstein bespreekt op donderdag 6 juli  de voorstellen voor nieuwe of aangepaste plannen en beleid in 2024. Deze zijn opgenomen in de jaarlijkse kadernota, die het college de raad heeft aangeboden. In de kadernota staat wat de voorstellen van de fracties in de raad voor 2024 zijn en is de financiële situatie van de gemeente in beeld gebracht. 

De raad bespreekt in totaal 17 voorstellen. Deze gaan met name over wonen, openbare ruimte, afvalinzameling, cultuur, minimabeleid en het betrekken van inwoners.

Financiële ruimte beperkt
De financiële ruimte voor nieuw beleid is beperkt. Veel is duurder geworden en goed personeel om alle plannen uit te voeren is moeilijk te vinden. Vanaf 2026 voorziet het college een fors tekort als gevolg van minder inkomsten van het Rijk. De gemeente bereidt zich voor op dit soort ontwikkelingen door, onder andere scherpe keuzes te maken bij het uitgeven van geld. Ruimte voor nieuwe plannen vraagt om keuzes maken in bestaande plannen. De jaarlijkse kadernota helpt hierbij. Als het nodig is kunnen de plannen én de huishoudportemonnee bijgesteld worden.

Snel kunnen aanpassen
Met het vooruitzicht van een groot financieel tekort is wethouder Financiën Mark Foekema extra scherp op de inkomsten en uitgaven van de gemeente: “Dit college heeft aan het begin afgesproken wat het voor elkaar wil krijgen. We willen onder andere snel veel woningen bouwen en de kosten op het sociaal domein beheersbaar houden. Maar, de wereld om ons heen is constant in beweging. Waar dat kan moeten we ons dus snel kunnen aanpassen. Omdat we gaan voor een duurzaam financieel gezonde situatie ligt de grens dus wel in de begroting vast. Ik ga met oprechte belangstelling de bespreking in de raad volgen en het gesprek aan”.

Vervolg
Het college verwerkt de uitkomsten van de bespreking in de raad in de begroting. De raad buigt zich in oktober daarover. Daarna is bekend welke voorstellen – al dan niet aangepast – in 2024 kunnen worden uitgevoerd.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Geflatteerde overwinning VVIJ in derby tegen SV Lopik Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Tweede winst Vives-dames in 1e divisie Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Jachtseizoen maakt vrienden Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 30 sep., 08:00
Afbeelding
De Valk maalt meel voor lokaal zuurdesembrood Nieuws 29 sep., 18:25
Afbeelding
Melanie Ryan namens RTV Utrecht naar het Regio Songfestival Nieuws 28 sep., 16:34
Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53