Afbeelding

College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan

Nieuws 980 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De gemeenteraad van IJsselstein bespreekt op donderdag 6 juli  de voorstellen voor nieuwe of aangepaste plannen en beleid in 2024. Deze zijn opgenomen in de jaarlijkse kadernota, die het college de raad heeft aangeboden. In de kadernota staat wat de voorstellen van de fracties in de raad voor 2024 zijn en is de financiële situatie van de gemeente in beeld gebracht. 

De raad bespreekt in totaal 17 voorstellen. Deze gaan met name over wonen, openbare ruimte, afvalinzameling, cultuur, minimabeleid en het betrekken van inwoners.

Financiële ruimte beperkt
De financiële ruimte voor nieuw beleid is beperkt. Veel is duurder geworden en goed personeel om alle plannen uit te voeren is moeilijk te vinden. Vanaf 2026 voorziet het college een fors tekort als gevolg van minder inkomsten van het Rijk. De gemeente bereidt zich voor op dit soort ontwikkelingen door, onder andere scherpe keuzes te maken bij het uitgeven van geld. Ruimte voor nieuwe plannen vraagt om keuzes maken in bestaande plannen. De jaarlijkse kadernota helpt hierbij. Als het nodig is kunnen de plannen én de huishoudportemonnee bijgesteld worden.

Snel kunnen aanpassen
Met het vooruitzicht van een groot financieel tekort is wethouder Financiën Mark Foekema extra scherp op de inkomsten en uitgaven van de gemeente: “Dit college heeft aan het begin afgesproken wat het voor elkaar wil krijgen. We willen onder andere snel veel woningen bouwen en de kosten op het sociaal domein beheersbaar houden. Maar, de wereld om ons heen is constant in beweging. Waar dat kan moeten we ons dus snel kunnen aanpassen. Omdat we gaan voor een duurzaam financieel gezonde situatie ligt de grens dus wel in de begroting vast. Ik ga met oprechte belangstelling de bespreking in de raad volgen en het gesprek aan”.

Vervolg
Het college verwerkt de uitkomsten van de bespreking in de raad in de begroting. De raad buigt zich in oktober daarover. Daarna is bekend welke voorstellen – al dan niet aangepast – in 2024 kunnen worden uitgevoerd.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37