Afbeelding
Foto: 123RF.com

Bewoners gekant tegen bouwplannen Ruimtevaartbaan en Kromme IJsselgebied

Nieuws 1.069 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Tijdens de commissievergadering Ruimte werden zowel de bouwplannen voor de Ruimtevaartbaan als voor het Kromme IJsselgebied uitvoerig besproken. Bewoners spraken zich tegen beide plannen uit. 

Arjan van Dijk sprak onder meer namens de bewonersgroep woningbouwlocatie Ruimtevaartbaan de zorgen uit over de bouw van ongeveer tachtig woningen op nu nog groene percelen aan de Ruimtevaartbaan. 

Van Dijk sprak over een valse start met de participatie. “In november 2022 verscheen deze locatie als beoogde woningbouwlocatie uit het niets en zonder aankondiging in een bericht op social media vanuit de gemeente.”

De bewonersgroep heeft een aantal bezwaren tegen de plannen geformuleerd. Vooral het verdwijnen van het groene karakter baart de bewoners veel zorgen. Ook het feit dat de grond op de locatie hoogstwaarschijnlijk is vervuild door de ernstige vervuiling van de Nedereindse Plas sterkt de bewoners in hun bezwaren.
Bovendien stellen ze dat er meer dan voldoende andere locaties in IJsselstein mogelijk zijn. De bewoners hopen op een goede afloop waarin ze graag over alternatieven willen meedenken, aldus Van Dijk.

Wethouder Bekker bevestigde dat verschillende onderzoeken (zoals bijvoorbeeld op het gebied van ecologie en verkeer) nog moeten plaatsvinden. Ook de participatie met de bewoners krijgt nog voldoende ruimte, aldus de wethouder. “We willen zeker ook niet iedere grasspriet vol bouwen, maar we staan wel open voor de mogelijkheden.” 

Kromme IJsselgebied

Ook de plannen voor het Kromme IJsselgebied werden door verschillende insprekers bekritiseerd. Het college heeft voorgesteld in de toekomst minimaal 80% van het Kromme IJsselgebied voor het buitengebied te reserveren en maximaal 20% voor woningbouw. De insprekers maakten hun bezwaren helder tijdens de vergadering om het gebied met het groene en unieke karakter te behouden. Bovendien is bouwen alleen een optie als de provincie hierin akkoord gaat. 

“De provincie is tegen grootschalige bebouwing in het Kromme IJsselgebied. Het voorstel van het college om het Kromme IJsselgebied nader te onderzoeken voor de bouw van 1000 woningen is trekken aan een dood paard. Het proces heeft inmiddels veel gemeentegeld gekost en heeft duidelijk gemaakt dat het gebied uniek is en grote kwaliteiten heeft voor natuur, recreatie, cultuurhistorisch erfgoed met als speerpunt agrarische cultuurlandschap”, aldus Corien Rietveld-Alsbach namens adviesgroep BB + W.

Onder meer CU-fractievoorzitter Christiaan Boiten erkende de bezwaren. Boiten gaf aan om niet op de zaken vooruit te lopen en noemde de mogelijkheid van temporiseren: “Wellicht is deze locatie helemaal niet nodig.”

Volgens wethouder Edwin Tas is het onderzoeken van de mogelijkheden wel op dit moment een logische stap. Daar zou in de toekomst de mogelijkheid uit kunnen ontstaan dat de provincie wel akkoord kan gaan. “Uiteindelijk zal er een goede balans moeten zijn tussen onder meer natuur, historie en een beperkte vorm van bebouwing”, aldus de wethouder.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Geflatteerde overwinning VVIJ in derby tegen SV Lopik Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Tweede winst Vives-dames in 1e divisie Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Jachtseizoen maakt vrienden Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 30 sep., 08:00
Afbeelding
De Valk maalt meel voor lokaal zuurdesembrood Nieuws 29 sep., 18:25
Afbeelding
Melanie Ryan namens RTV Utrecht naar het Regio Songfestival Nieuws 28 sep., 16:34
Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53