• Bettine Rube presenteert met trots de Linschotense kunstroute.
• Bettine Rube presenteert met trots de Linschotense kunstroute. Foto: Elvira Schenk

Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten

Nieuws 1.074 keer gelezen

LINSCHOTEN • Na drie jaar coronastilte is de Linschotense kunstroute terug. Deze keer exposeren 63 deelnemers op negentien plekken in het oude dorp. Amateurs, professionals en alles daartussen laten op 2 en 3 juni hun mooiste werken zien binnen een kleurrijk programma.

De eerste Linschotense kunstroute vond plaats in 2006. In dat jaar waren de deelnemers uitsluitend professionals en werd er bij mensen thuis geëxposeerd. In 2020 moest de kunstroute na vele voorbereidingen op het laatste geannuleerd worden. Er is sinds 2022 een nieuw bestuur. Zij zijn vanaf september druk bezig met de voorbereidingen van de kunstroute. Eén van de grote verschillen met voorgaande jaren is de grote diversiteit aan kunstenaars. Er zal van alles te bewonderen zijn: schilderkunst, keramiek, quilt, ruimtelijke kunst, assemblage, poëzie, beeldhouwkunst, textielkunst, fotografie, tekst en collage en abstracte kunst.

Verborgen talenten

Bettine Rube is voorzitter van het nieuwe bestuur. Ze vertelt enthousiast over de kunstroute: “De Linschotense kunstroute is er voor amateurs en professionals met diverse disciplines. Ze zijn volledig complementair aan elkaar. Iedereen heeft zich kunnen aanmelden met welke kunstvorm dan ook. Door diverse kunstenaars de kans te geven om mee te doen worden verborgen talenten zichtbaar.”

Verdubbeling

Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van de laatste editie. Bettine vertelt: “Het is ontzettend leuk om mee te doen. Exposeren haalt de kunstenaar uit zijn comfortzone. Mensen reageren enthousiast op wat je maakt. Het laat de kunstenaar met andere ogen kijken naar zijn eigen werk. Iedereen heeft zijn eigen gedachte over kunst, ieder mens bekijkt kunst op zijn eigen manier. De kunstenaar gaat uit zijn comfortzone als hij exposeert. Bezoekers komen kijken en ze vinden iets over het werk, ze komen kijken naar jou. Dat geeft motivatie om nog meer kunst te maken, om door te gaan. Soms denken mensen dat het alleen gaat om het verkopen van werk. Dit is niet zo, het gaat om meer dan dat. Er zullen kunstenaars zijn die werk verkopen en kunstenaars die dat niet doen. Zij komen voor de ervaring en het delen van hun passie met bezoekers.”

Uit het lood

Het thema van dit jaar is: ‘Onder de scheve toren’. Hiervoor is gekozen omdat de scheve toren van de Grote- of Sint-Janskerk in Linschoten de mensen laat herinneren dat niemand kaarsrecht is, dat iedereen zijn eigenaardigheden heeft, net zoals kunst. Of zoals het klinkt in Linschoten: “Zoals de trotse toren van Linschoten stevig (maar) uit het lood staat, zoals zij afwijkt en schuin naar de hemel reikt, zoals zij opvalt, omdat ze anders is dan je verwacht, zoals zij vragen oproept en een verhaal in zich bergt, zo spreekt ze tot onze verbeelding.”  

Vrijdagavond 

Het programma is divers, muzikaal en kleurrijk. Op vrijdagavond wordt er afgetrapt met een opening voor genodigden in de vorm van een exposite ‘bijzondere portretten. Daarna is er een muziekavond op het kerkplein met muziek van de a capella groep Full House en DJ SCRTS. Ook wordt er gestart met het maken van een dorpscollage. Iedereen wordt uitgenodigd om een creatieve bijdrage te leveren.  “We hopen natuurlijk op mooi weer. Er hangen allemaal lichtjes en dan ontstaat er een Frans dorpssfeertje”, Aldus Bettine.

Zaterdag

Het hoofdprogramma op  zaterdag is de kunstroute: van 10.00 tot 17.00 uur. De exposities zijn alle te bezichtigen in het hart van Linschoten, in Dorpstraat en zijstraten.  Maar het blijft niet bij kijken. Tussen 12.00 en 14.00 is er een lunchconcert op het kerkplein met akoestische pop, vrouwenkoor Ludiek en het Cappuccinokoor van Het Klooster in Woerden. Kinderen kunnen schilderen, vilten, ontwerpen en bouwen. 

De Linschotense kunstroute is sinds 2006 een begrip in Linschoten en wijde omgeving. Dit jaar groter en diverser dan ooit tevoren. Iedereen van buiten is ook welkom in het dorpshart van Linschoten. Voor alle info: www.linschotense-kunstroute.nl

Elvira Schenk

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 gisteren
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09