Internationale topmusici treden op tijdens Bachfestival

  •   keer gelezen

KINDERDIJK • Tijdens het Bachfestival in de Drechtsteden komen internationale topmusici naar de regio. Er zijn onder andere concerten bij de molens van Kinderdijk, in Alblasserdamse kerken en in de Morgenster te Papendrecht.


Vanaf de oprichting in 2010 heeft het Bachfestival ook een podium gevonden in de Drechtsteden met de rivieren als verbindende factor. Het Bachfestival wil ook deze editie zijn aanwezigheid in en verbondenheid met de Drechtsteden uitbreiden waarbij de kernwaarde 'kwaliteit' een grote rol speelt. 

"En dat wat je doet, moet je goed doen – anders moet je het niet doen." Zegt Kristien Jansen, zakelijk leider Bachfestival Dordrecht. "Een breed gedragen liefde voor de muziek van Johann Sebastian Bach; een betrokken bevolking, deels vanuit kerkelijke gronden en deels vanuit een bredere culturele oriëntatie; een actief verenigings- en korenleven met goede aanknopingspunten; een prettige kleinschaligheid en meerdere geschikte locaties: mooie kerken, scheepswerven, fabrieksgebouwen." 

Alblasserdam
En dus ook dit jaar vinden er vele mooie concerten in de Drechtsteden plaats. In Alblasserdam wordt onder andere op 24 september een muzikale kerkentour georganiseerd met aansluitend een concert van het Drechtsteden Bachkoor in samenwerking met Camerata Delft en Bariton Sinan Vural en de continuo-sectie –alleen de lage instrumenten- van de bekende Nederlandse Bachvereniging komt naar H.I. Ambacht op 23 september. Deze musici uit de top van Nederland spelen twee keer Back to Basses in de Dorpskerk. Een echte aanrader volgens Marieke Grotenhuis, artistiek leider van het festival. 

Kinderdijk
Op zaterdag 17 september strijkt het festival neer bij de molens van Kinderdijk. Jonge musici van het Conservatorium van Amsterdam geven tussen 11:00 en 17:00 uur kleine concerten in en rond de molens. Ze spelen muziek van J.S. Bach.  op bijzondere instrumenten als panfluit, luit, viool en marimba.

Prijswinnaar
En ook het top vocaal ensemble Sette Voci met de alom geroemde Peter Kooij die net in de stad van Bach Leipzig de prestigieuze Bach-medaille in ontvangst heeft mogen nemen, komt naar de Drechtsteden. Op donderdag 22 september brengen, in de Morgensterkerk in Papendrecht, de vocalisten van dit ensemble onder begeleiding van cello en orgelwerken van J.S. Bach ten gehore waaronder Jesu meine Freude. 

Kijk op de website van het Bachfestival voor het Bach-programma in uw stad – www.bachfestivaldordrecht.nl

Over Bachfestival
Negen dagen lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven in vele concerten op binnen- en buitenlocaties in de historische binnenstad van Dordrecht en in de Drechtsteden. Deze festival editie schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Dit jaar staan oude en hedendaagse muziek evenredig naast elkaar.

Naast het klassieke Bachrepertoire door o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra (met Liza Ferschtman), Sette Voci, Harmonie Universelle en het Tulipa Consort met Johannette Zomer, kunnen we met trots zeggen dat er drie nieuwe composities in première gaan en maken gerenommeerde musici en ensembles als o.a. Lunatree, Bart Schneemann, Lucia Swarts, BRISK en Ivo Janssen een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek.

Het thema Waterwerken klinkt in vrijwel alle programma's door. Water is zeer kenmerkend voor de regio en door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor componisten geweest. Kom en geniet ook van de muzikale, historische wandelingen en de muzikale literaire vaarroute door de binnenstad. Een zinderend festival door fantastische musici op prachtige locaties.
 

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten