Harpliefhebbers ontmoeten elkaar met Hemelvaart in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Harpwinkel De Zingende Snaar organiseert met Hemelvaart een harpfestival in Leerdam. Twee internationaal bekende harpisten zullen tijdens het festival workshops en concerten geven. De concerten vinden plaats in Cultuurcentrum GO. Op donderdag 9 mei opent Tristan le Govic het festival met een mix van Bretonse, Schotse en Zweedse muziek voor harp. Vrijdagavond 10 mei geeft Nadia Birkenstock een prachtig optreden samen met percussionist Steve Hubback. Op zaterdag zal het festival afgesloten worden door de Nederlandse folkband Faerydae.


Het idee om een festival te organiseren ontstond na een bezoek aan de Nordic Harp Meeting, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij harpisten uit Scandinavië elkaar treffen om muziek uit te wisselen in de vorm van workshops en concerten. Jeanette van Nieulande, eigenaresse van de Zingende Snaar, en harpiste Anouk Platenkamp werden geïnspireerd door de gezellige sfeer van dit festival en al snel liet het idee om in Nederland een soort gelijke ontmoeting te organiseren hen niet meer los. De eerste Harp Friends Meeting is inmiddels een feit: van 9 tot 11 mei zullen harpisten uit heel Europa naar Leerdam komen om elkaar te ontmoeten.

Na de avondconcerten zal er ruimte zijn voor een sessie: een gelegenheid om samen muziek te maken. Liefhebbers moeen dus vooral hun instrumenten meenemen. 

Tristan Le Govic

Tristan Le Govic komt uit Bretagne, waar de Bretonse traditie sinds enige tientallen jaren weer volop leeft. Tristan begon op zevenjarige leeftijd met harp. Hij won al tijdens zijn studie diverse prijzen en wordt internationaal geroemd als een van de beste Keltische harpers van het moment. Hij vertolkt niet alleen traditionele muziek, maar is ook componist. Zijn inspiratie hiervoor haalt hij uit muziek, poëzie, legenden en impressies die hij op doet in het dagelijks leven. Ritmiek en harmonie zijn de belangrijkste elementen in zijn spel.

Nadia Birkenstock

Nadia Birkenstock staat bekend om de prachtige combinatie van haar stem en haar harpspel. Ze werd geboren in Solingen, Duitsland. Haar eerste contact met de harp was op zestienjarige leeftijd tijdens een concert van het legendarische duo Sileas. Nadia leerde zichzelf harp spelen en studeerde zang aan het conservatorium van Düsseldorf. Tijdens haar studie bracht ze haar eerste solo programma met zang en harp en sindsdien speelt en zingt ze over de hele wereld.

Steve Hubback

Tijdens de Harp Friends Meeting zal Nadia een concert geven in samenwerking met percussionist en gong-maker Steve Hubback met wie zij recentelijk ook een cd heeft opgenomen.

Faerydae

Op zaterdagmiddag vindt het afsluitende concert van de Harp Friends Meeting plaats, waarin de Nederlandse band Faerydae zal spelen. Faerydae ontstond in 2008 toen harpiste Anouk Platenkamp en didgeridoo speler Patrick Lieffers elkaar leerden kennen tijdens een straatmuzikantenfestival. Inmiddels worden zij versterkt door Rusmir Hadziarapovic op zang, whistles en bodhran en Olaf Borsboom op viool.

Voor de pauze zal Faerydae haar eigentijdse akoestische versies van traditionele muziek uit heel Europa ten gehore brengen, na de pauze betreden Tristan le Govic en Nadia Birkenstock met hen het podium om te zorgen voor een spetterende afsluiting van het festival.

Workshops

Naast het concertprogramma zijn er van donderdag tot en met zaterdag vier verschillende workshops met Le Govic en Birkenstock. Op vrijdag 10 mei zijn er bovendien twee workshops Ierse dans, voor iedereen die van dansen houdt. Speciale kleind ig sniet nodig, wel twee paar schoenen: met een soepele zool (of dikke sokken) en met een stevige zool en hak (sportschoenen zijn ook geschikt). Er is een workshop voor kinderen tot twaalf jaar en één voor iedereen die ouder is dan twaalf. De deelnemers krijgen les van Micky van Wijnen. Zij heeft haar eigen dansschool en geeft les in Geldrop en Den Bosch. Als docent is zij aangesloten bij de World Irish Dance Association. Deze organisatie verzorgt de examens voor de docenten, maar ook wedstrijden en workshops voor docenten en dansers over de hele wereld.

In de dansworkshops wordt kennisgemaakt met de verschillende soorten Ierse dans: de solo dansen op soft shoe en hard shoe, en de groepsdansen, ceili genaamd.

Informatie over prijzen, tijden en aanmelden:

Harpwinkel De Zingende Snaar, Markt 7, Leerdam,

info@zingendesnaar.nl

0345-849058

http://www.facebook.com/HarpFriendsMeeting

www.zingendesnaar.nl/NL/Algemeen/harpfriends.shtml

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten