Tirtsa Kamstra: 'Niet aan de zijlijn staan roepen'

  •   keer gelezen

VIANEN • Tirtsa Kamstra (37) is de nieuwe ster aan het firmament van de ChristenUnie in Vianen. Na twee jaar forumlid is ze in maart lijsttrekker.


Tirtsa Kamstra - geboren in Israël, vandaar de Hebreeuwse voornaam - woont sinds haar negende in Vianen. Ze heeft een zoon van zes en hoopt eind mei opnieuw moeder te worden.

Haar gezin combineert ze met een parttime baan als zelfstandig tekstschrijver voor onder andere websites en brochures.

Korfbal

Nog een passie is korfbal, een sport die ze al ruim 25 jaar beoefent. Ze is secretaris van de plaatselijke korfbalvereniging Viko. “Maar daar stop ik mee, want dat wordt te veel in combinatie met het raadswerk.”

Sinds het vertrek van Hans van Zanten in november 2010 heeft de ChristenUnie-fractie twee wisselingen gehad, wegens tijdgebrek van de raadsleden. De standpunten van de eenmansfractie kwamen daardoor minder goed uit de verf.

Tweede zetel

Kamstra wil zich nu volop in de plaatselijke politiek storten. “Gelukkig zit ik wel een stuk ruimer in mijn tijd dan ons huidige raadslid Harry Burggraaf. Daarnaast hebben we goede hoop op een tweede en misschien wel derde zetel.”

Platform Vianen

Die hoop is mede gebaseerd op het feit dat Platform Vianen niet meedoet aan de verkiezingen. Met die partij trekt de ChristenUnie veel samen op, bijvoorbeeld op het gebied van groenbeleid, herindeling en woningbouw. “We hopen dat kiezers dat ook zien en naar ons overstappen, zodat wij onze plannen kunnen voortzetten.”

Christelijk

De christelijke identiteit van haar partij kan een drempel zijn, bevestigt de nieuwe lijsttrekker. “Maar veel christelijke waarden worden wel breder herkend in de samenleving. Ik denk dat ons programma veel mensen zal aanspreken. Ik nodig mensen uit om zelf te lezen wat de ChristenUnie Vianen te bieden heeft. Wij zetten ons in voor een mooier, levendiger en groener Vianen. Dat doen we weliswaar uit een christelijk perspectief, maar het is een onderwerp dat iedereen aangaat.”

Geleidelijk

Het idee om de politiek in te gaan, ontstond bij Kamstra geleidelijk. “Mijn man is een aantal jaren secretaris van de afdeling geweest. Zo leerde ik er ook mensen kennen. Op een gegeven moment werd ik benaderd als forumlid. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen.”

Niet aan de zijlijn

Ze vervolgt: “Ik sta niet graag aan de zijlijn te roepen wat er anders moet. Ik spring er liever in en probeer zelf iets te veranderen. Dat vind ik een meer positieve benadering. Dat doe ik bij Viko en nu ook in de politiek.”

Zo ziet ze wel meer parallellen tussen de sportvereniging en de politieke partij. “In een verenigingsbestuur moet je je plannen ook in de week leggen en draagvlak zien te vinden. En zoals je bij een sportclub vrijwilligers nodig hebt, zoek je in de politiek medestanders voor je plannen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten