Van meester tot burgemeester

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT/OUDERKERK • De gemeenteraad van Staphorst heeft Theo Segers (CU) voorgedragen als nieuwe eerste burger van Staphorst.


 

Al sinds de gemeente Staphorst zijn voordracht wereldkundig maakte, rinkelt de telefoon in huize Segers in Bergambacht onophoudelijk. Theo Segers (55) vindt het niet erg, hij neemt alle felicitaties graag in ontvangst. Velen reageren verrast op zijn carrièremove. Voor mensen uit zijn eigen omgeving is de verrassing iets minder groot. “Die vinden het burgemeesterschap echt bij me passen”, zegt de hoofdpersoon zelf. “Zo vertelde mijn neef dat ik 25 jaar geleden - in de tijd dat ik nog schoolmeester was - hem had verteld dat ik burgemeester wilde worden. Ik was het al lang vergeten, maar hij had blijkbaar een vooruitziende blik!”   

Lage plek

Segers (55) was tot begin dit jaar wethouder in Ouderkerk. Nadat die gemeente opging in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard, koos hij bewust voor een lage plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Voor een wethouderspost was hij nog wel te porren, maar de ChristenUnie schoof Jan Vente naar voren als kandidaat. Segers nam na de gemeenteraadsverkiezingen de tijd om na te denken over zijn toekomst, “en ik had natuurlijk ook gewoon mijn werk als directeur-bestuurder van PCPO Krimpenerwaard.” 

Al snel begon het weer te kriebelen om aan de slag te gaan in het openbaar bestuur. Hij kwam terecht in de wethouderspoule van zijn partij. En keek rond. Toen zijn oog viel op de vacature voor de burgemeesterspost in Staphorst, besloot hij te solliciteren. Hij reisde meermaals af naar het dorp in Overijssel en zwierf door de omgeving, “om te kijken of dit de gemeente is die bij me past. Mijn vrouw en ik hebben er ook een weekend doorgebracht en de sfeer geproefd. De contacten waren erg plezierig.” 

Inmiddels weet Segers al heel wat van Staphorst. Ja, het is nog altijd een gemeente met veel christenen. Zo bezetten SGP, ChristenUnie en CDA 13 van de 17 zetels in de gemeenteraad. Maar de tijd heeft ook hier niet stilgestaan. Er is veel nieuwbouw en er liggen een paar mooie bedrijventerreinen. “Staphorst is een moderne gemeente met ruim 16.000 inwoners. En ik ben straks burgemeester voor al die Staphorsters.”

Oog voor elkaar

Wat Segers opviel tijdens zijn bezoeken is het sterk aanwezige ‘noaberschap’. Iets dat hem erg aanspreekt. “De inwoners zijn ongelooflijk gemeenschapsgericht; ze hebben echt oog voor elkaar en helpen elkaar waar nodig. Het is een concept dat al van oudsher bestaat, maar ook prima past bij de huidige participatiemaatschappij.” 

Segers volgt huidig burgemeester Joop Alssema op die na een ambsperiode van veertien jaar per 1 september met pensioen gaat. Officieel moet zijn benoeming nog worden goedgekeurd door de minister van Binnenlandse Zaken, maar dit is doorgaans een formaliteit. Hij verwacht eind september te worden geïnstalleerd. “Voor die tijd wil ik er al wonen”, zegt hij. “Het burgemeesterschap is immers geen 9 tot 5 baan.” 

Staphorst staat volgens Segers voor verschillende uitdagingen. Zo moet de samenwerking met gemeenten in de omgeving verder wordt versterkt. “De eigen zelfstandigheid is een groot goed. Om die te behouden is het nodig om samen te werken met buurgemeenten en steden als Zwolle en Meppel.” Verder wil Staphorst al jaren een treinstation. 

Hij gaat zijn huidige omgeving missen. En hoewel Segers’ roots in de Bollenstreek liggen, voelt hij zich Krimpenerwaarder. “Ik ben verknocht aan dit gebied, maar dit is zo’n mooie uitdaging, die kon ik niet laten lopen.”  

Floris Bakker

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten