Achter de afgeknaagde boom wordt de dijk gerepareerd.
Achter de afgeknaagde boom wordt de dijk gerepareerd. Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Beverholen in Lekdijk: waterschap herstelt schade

Algemeen 818 keer gelezen

LOPIK • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op woensdag 22 maart beverschade aan de Lekdijk in Uitweg (gemeente Lopik) hersteld. Het is de eerste keer sinds het uitsterven van de bever in Nederland dat het waterschap holen van bevers in de Lekdijk in het gebied heeft gesignaleerd. Het is ook de eerste keer dat De Stichtse Rijnlanden het beverprotocol heeft toegepast.

Bevers en dijken
De Lekdijk beschermt een groot gebied tegen overstromingen. Als de dijk doorbreekt, kan een groot deel van Utrecht en de Randstad overstromen. Bevers, zo is bij verschillende waterschappen al gebleken, kunnen grote schade aanbrengen aan dijken. Hun holen kunnen wel elf meter diep en een meter hoog zijn. Tegelijkertijd is de bever een beschermde diersoort, wat vraagt om een zorgvuldige aanpak.

Bevers en het beverprotocol
Met het vaststellen van een beverprotocol door waterschappen en provincies staat de werkwijze vast die gevolgd wordt wanneer er ernstige schade of risico voor openbare veiligheid door de bever optreedt. Voor de provincie Utrecht geldt, dat in het hoogwaterseizoen (1 oktober – 1 april) bij graverij in de Lekdijk direct actie wordt ondernomen. Hoewel de bever een beschermde diersoort is, mag hij onder specifieke voorwaarden bij graverij in een belangrijke dijk, zoals de Lekdijk, verstoord worden, en mag zijn hol of burcht verwijderd worden. Om dit te mogen doen heeft het Hoogheemraadschap hiervoor in samenwerking met de Fauna Beheer Eenheid Utrecht een ontheffing aangevraagd en gekregen. Het beverprotocol maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de ontheffing.

Herstel van de dijk
Na het ontdekken van twee holen vlakbij elkaar is gecontroleerd of ze nog in gebruik waren, en dit bleek bij één het geval te zijn. Woensdagochtend is vóór de start van de werkzaamheden dit opnieuw gecontroleerd. De bever was niet meer aanwezig. De holen zijn daarna voorzichtig uitgegraven, zodat de precieze schade en omvang vastgesteld kon worden. Ze bleken beide zo’n vier meter ver in de dijk te lopen en tot 80 cm in doorsnede te zijn. Daarna is gestart met het herstel van de dijk. Met klei is het gat laagsgewijs opgevuld en aangestampt. De Stichtse Rijnlanden controleert de dijk voortdurend op schade, en houdt daarbij de bevers, en in het bijzonder deze plek, nauwlettend in de gaten.

Dijkversterking biedt kansen voor de bever
Hoogheemraad Els Otterman:  ”Afgelopen zomer hebben onze muskusrattenbeheerders de 55 kilometer uiterwaard tussen Amerongen en Schoonhoven helemaal afgezocht op sporen van bevers. Toen bleken er al op honderd plekken bevers aanwezig. Dat ze ook in de Lekdijk zouden gaan graven was dus een kwestie van tijd. Binnen ons dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk zoeken we naar mogelijkheden om in de uiterwaarden goede leefomstandigheden voor de bever te maken, zodat ze dáár hun holen en burchten maken, en niet in de dijk. Bijvoorbeeld door het talud van de dijk flauw te maken met een natuurvriendelijke oever, en diep water met een steile oever op enige afstand van de dijk. Zo geven we dit bijzondere dier de ruimte en maken we tegelijkertijd een veilige dijk.”

Meld beverholen
Ziet u een bever in het gebied van De Stichtse Rijnlanden? Meld uw waarneming dan via www.waarneming.nl. Zo is er steeds meer informatie over het voorkomen van bevers beschikbaar en wordt het risico op schade beperkt. Ziet u een beverhol in de dijk? Meld dit dan bij het waterschap via (030) 6345700.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Burgemeester streeft naar tweede Michelin-ster Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Hollandse IJssel weer wat schoner: dertig kilo afval bij elkaar gesupt Nieuws 6 jun., 17:14
Afbeelding
Jeu de Boulesclub Cercle de Pétanque viert 45-jarig jubileum Nieuws 6 jun., 17:03
Afbeelding
Diamanten paar Hogendonk: een leven lang samen Nieuws 6 jun., 17:02
Afbeelding
Lach en een traan in Hospice IJsselstein Nieuws 6 jun., 16:58
Afbeelding
Elke zaterdag stadswandeling door Montfoort Nieuws 6 jun., 16:07
Afbeelding
Gouden bruidegom liet bruid wachten bij de kerk Nieuws 6 jun., 16:00