• Volleyballen is leuk en gezellig, zeker als je kunt juichen na een gewonnen wedstrijd, zoals het team De Valk XR1.
• Volleyballen is leuk en gezellig, zeker als je kunt juichen na een gewonnen wedstrijd, zoals het team De Valk XR1. Foto: Elvira Schenk

Volleybalvereniging De Valk viert 60-jarig bestaan

Algemeen 480 keer gelezen

MONTFOORT • De van oorsprong Montfoortse en later ook Linschotense volleybalvereniging De Valk bestaat 60 jaar en dat moet gevierd worden. Dat gaat de Valk doen met een groot jubileumfeest voor leden en oud-leden. Een volleybalvereniging met 60 jaar geschiedenis. Er is in die tijd veel gebeurd. 

Volleybal de Valk werd opgericht in november 1960 in Montfoort. De ledenvergadering die elk jaar in november wordt gehouden dateert nog uit die tijd. Er was in de jaren zestig een groepje dat al een tijdje regelmatig met elkaar volleybalde. Zij besloten gezamenlijk om een vereniging op te richten. De groep trainde in de sportzaal aan de de Boslaan, waar nu de Albert Heijn staat. Het plafond was daar zo laag dat ze op moesten passen bij het overspelen van de bal. Op den duur mocht er helemaal niet meer gevolleybald worden en werd er uitgeweken naar De Vaart in Linschoten. Al vele jaren speelt De Valk in Montfoort in de sporthal Hofland. “Dat was een verademing.” De Valk speelt tegenwoordig in twee sporthallen. Dit heeft te maken met het samengaan met het Linschotense Livoc, zeven jaar geleden.

Op woensdagochtend speelt een groepje dames al vanaf het allereerste begin. Voorzitter Ruth: “Mijn moeder besloot met een aantal andere moeders onder schooltijd te gaan spelen. Deze groep dames speelt al 45 jaar volleybal. Het oudste lid wordt deze maand 80. Een andere dame is al lid van de vereniging sinds 1960.” De hoogtijdagen van De Valk waren begin jaren negentig. In die tijd speelde de vereniging zelfs in de promotieklasse, derde divisie is de hoogste klasse bij het volleybal. De vereniging is inmiddels een stuk kleiner, maar wel uitgebreid met beachvolleybalvelden waar teams uit de regio graag komen spelen. 

Een nieuw bestuur 

Volleybal de Valk heeft sinds september een nieuw bestuur. Het had niet veel gescheeld of er was geen bestuur meer geweest en zonder bestuur geen volleybalvereniging. Tijdens een extra ingelaste ledenvergadering moest er een nieuw bestuur opstaan. “Ik was de eerste die aarzelend ja zei, geloof ik.” Zegt Gerdi. “Maar ik wilde het alleen doen als de functies werden gedeeld en Wim moest blijven als penningmeester.” Zo ontstond er een nieuw bestuur met een gedeelde voorzitters- en secretarisfunctie en het eerste doel was het organiseren van het lustrumfeest. “Corona had roet in het eten gegooid en om de saamhorigheid in de vereniging te vergroten is zo’n feest belangrijk.” Het bestuur bestaat nu uit Gerdi en Marsha als secretaris, Ruth en Ursula als voorzitter en Wim als penningmeester. 

Gezelligheid 

Volleyballen is leuk en gezellig. “Het hele spel is leuk. Het is gezellig om samen met het team te volleyballen” zegt Marsha. “Je bent in beweging”, Vult Wim aan. “Na afloop drinken we wat met elkaar, we vieren Sinterklaas, we hebben een uitje aan het einde van het seizoen. Het is ook echt sociaal”, vertelt Ruth. “Er zijn dingen die goed gaan in het spel en dingen die fout gaan. Om die fouten kun je dan zo ontzettend lachen. Tijdens wedstrijden lachen we ook veel. Je moet ook een beetje slim spelen. Je hersenen gebruiken. Je leidt iemand af en gooit de bal vervolgens precies in het putje”, vertellen Gerdi en Ursula lachend. Ruth vertelt: “De sport krijg je vaak mee van je ouders. Je groeit met de sport op. Mijn vader en moeder gaven trainingen en ze hebben plakboeken vol met oude foto’s. Ik heb het volleyballen echt vanaf de wieg mee gekregen.” 

Feest 

Het jubileumfeest is op zaterdag 15 april bij Boer Hans van 20.00 tot 01.00 uur. Leden en oud-leden zijn van harte welkom om feest te komen vieren in jaren 60 stijl. Er is muziek van Vinylboys en Elusive. Anekdotes, leuke weetjes, foto’s, ander beeldmateriaal en aanmeldingen kunnen verstuurd worden naar: evenementen@volleybaldevalk.nl Voor meer informatie over het feest, de geschiedenis van De Valk, de teams, wedstrijdschema’s en lidmaatschap: www.volleybaldevalk.nl

Allerlei niveaus

De Valk is een volleybalvereniging voor gemeente Montfoort en omgeving. Er wordt op allerlei niveaus gevolleybald, waarbij gezelligheid hoog in het vaandel staat. Er zijn groepen voor jonge kinderen, maar ook wie al langer volleybal speelt, kan er terecht. Bij de Valk wordt indoor volleybal en beachvolleybal gespeeld. De trainingen zijn in sporthal De Vaart en sporthal Hofland.

Elvira Schenk

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Burgemeester streeft naar tweede Michelin-ster Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Hollandse IJssel weer wat schoner: dertig kilo afval bij elkaar gesupt Nieuws 6 jun., 17:14
Afbeelding
Jeu de Boulesclub Cercle de Pétanque viert 45-jarig jubileum Nieuws 6 jun., 17:03
Afbeelding
Diamanten paar Hogendonk: een leven lang samen Nieuws 6 jun., 17:02
Afbeelding
Lach en een traan in Hospice IJsselstein Nieuws 6 jun., 16:58
Afbeelding
Elke zaterdag stadswandeling door Montfoort Nieuws 6 jun., 16:07
Afbeelding
Gouden bruidegom liet bruid wachten bij de kerk Nieuws 6 jun., 16:00