Afbeelding
Foto: openrangestock / 123RF Stockfoto

Stedin bindt strijd aan tegen illegale hennepteelt in woonwijken

Algemeen 442 keer gelezen

REGIO • Netwerkbeheerder Stedin bindt ook dit jaar de strijd aan met illegale brandgevaarlijke hennepkwekerijen in woonwijken. Tips van omwonenden zijn daarbij onontbeerlijk.

Stedin stopte in 2022 samen met politie en gemeenten 266 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Dat is minder dan een jaar eerder, toen waren het er 405. In de provincie Utrecht ging het vorig jaar om 28 hennepkwekerijen. 

Het vermoeden is dat er niet minder hennepkwekerijen zijn, maar dat criminelen de illegale kwekerijen beter weten te verbergen. Daarnaast ontvangen Stedin en de politie minder meldingen van omwonenden. Het risico op brand bij deze kwekerijen is heel groot. Stedin roept daarom bewoners op om, mede vanwege de eigen veiligheid, vermoedens van hennepkwekerijen altijd te melden.

Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden die worden veroorzaakt door illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen. In hennepkwekerijen wordt geknoeid met kabels en worden grote hoeveelheden elektriciteit gestolen. Hierdoor is het risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg groot. Daar wil je niet naast wonen. Stedin blijft zich samen met andere netbeheerders, gemeenten en politie inzetten om zoveel mogelijk van deze gevaarlijke situaties te stoppen. We kunnen pas echt aan de slag als omwonenden ons tippen.’’

Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. De 266 vorig jaar opgerolde hennepkwekerijen stalen samen voor 16 miljoen kilowattuur aan elektriciteit. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 6500 huishoudens. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt lang niet in alle gevallen. Als dat niet lukt, betaalt de maatschappij de rekening.

Stedin ziet al jaren het aantal opgerolde hennepkwekerijen in de regio teruglopen. Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners, maar ook het aantal tips loopt terug. Exacte reden van het uitblijven van tips is niet bekend. Stedin vermoedt dat bewoners minder meldingsbereid zijn omdat ze de gevaren van een kwekerij niet kennen. Ook weten criminelen steeds beter kwekerijen te verstoppen met isolatie, filters en koeling.

Stedin gaat ook in 2023 inzetten op meer voorlichting met de ‘hennepcontainer’ op weekmarkten, veiligheidsmarkten en beurzen. In deze zeecontainer is een hennepkwekerij nagebouwd en kunnen bewoners kennis maken met de wereld van de hennepteelt en de gevaren ervan. Doel hiervan is dat bewoners eerder de signalen van een hennepkwekerij herkennen en weten wanneer ze de politie moeten bellen.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20