• IJFC-voorzitter Remco Bloemheuvel bij de tribune met zonnepanelen.
• IJFC-voorzitter Remco Bloemheuvel bij de tribune met zonnepanelen. Foto: Linda de Kort

Verduurzaming hoog op agenda voetbalclub IJFC

Algemeen 594 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De ambities voor duurzaamheid zijn groot bij IJFC. Sinds een aantal jaar is de voetbalclub bezig een flinke slag te maken. 

Voetbalclub IJFC is al jaren bezig met het verduurzamen van het sportpark. Onlangs werd de oude gasgestookte warmwatervoorziening in het kleedkamergebouw vervangen door een elektrische voorziening. “En daarmee zijn we weer een stapje verder in onze aanpak voor verduurzaming”, vertelt IJFC-voorzitter Remco Bloemheuvel.

Verschillende sportclubs worden op dit moment geteisterd door de hoge energierekeningen. Door het beleid van IJFC op het gebied van duurzaamheid lijken deze perikelen aan de club voorbij te gaan. 

“We zijn al jaren bezig. Onder mijn voorganger, Johan Boer, zijn de eerste stappen in de verduurzaming al gezet. Vorig jaar hebben we zonnepanelen op de daken van het clubgebouw en van de tribune geplaatst. Hiermee kunnen we de elektrische boilers van stroom voorzien en zijn de gasketels niet meer nodig. We hebben er één ketel achtergehouden als back-up, maar we gaan er eigenlijk niet vanuit dat we hem ooit nog gaan gebruiken”, vertelt Bloemheuvel.

Opbrengst van zonnepanelen

Op de website is zelfs via een link de opbrengst van de zonnepanelen voor iedereen inzichtelijk te volgen. Zo staat daar duidelijk te lezen dat in 2022 door het gebruik van de panelen ruim 50.000 kg minder CO2 is uitgestoten, iets dat gelijk staat aan het planten van ruim 1.500 bomen. De zonnepanelen maken dus overduidelijk het verschil.

Afspiegeling maatschappij

Voor Bloemheuvel zijn al deze stappen een logisch beleid voor de club. “Een voetbalclub is in alle facetten een afspiegeling van de maatschappij. Daar hoort zeker in deze tijd ook verduurzaming bij. Dat willen we als club en dat merken we ook in onze contacten en ondersteuning bij sponsoren en leden.“

Door actief in te zetten op duurzaamheid zorgt IJFC ervoor dat alle mogelijkheden worden gebruikt. “We hebben het geluk dat bestuursleden en andere leden goed op de hoogte zijn van bijvoorbeeld allerlei regelingen. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld met subsidies en in overleg met de gemeente dingen gerealiseerd krijgen. Daarnaast ondersteunen onze sponsoren ons ook met de investeringen die gedaan moeten worden.”

Flinke investering

Deze aanpak legt de voetbalclub dus geen windeieren. Belangrijkste uitgangspunt is dat het belang van de club voorop staat. “Door een flinke investering hebben we alle lampen vervangen door LED-verlichting. Op termijn kunnen we hierdoor besparen. Maar we maken natuurlijk wel steeds de afweging dat het een financiële goede keuze voor de club moet zijn. Het zijn behoorlijke investeringen die we moeten doen, maar dit draagt wel bij aan onze duurzame ambities en daarnaast houden we zo de lopende (energie)kosten voor de club beter in de hand.”

Voor de nabije toekomst wil IJFC aan de slag in de kantine. “Het biertje en de frikandel blijven bestaan, hoor”, lacht Remco. “Maar met een aangepast inkoopbeleid, een iets ander assortiment en het beter beheersen van de afvalstromen willen we ook hier onze ecologische voetafdruk veel kleiner gaan maken. Ook de vernieuwing van de warmwatervoorziening en de verwarming van de kantine staan op de wensenlijst.”

Gezond en rookvrij

Remco heeft er alle vertrouwen in dat IJFC de komende jaren nog flinke stappen vooruit zal gaan maken. “We hebben een financieel gezonde uitgangspositie en samen met leden en vrijwilligers kunnen en willen we dit mogelijk maken. Samen met NOC/NSF en Pulse zijn we nu al in gesprek hoe we voor 1 juli 2025 gezonde voeding en een rookvrije vereniging voor elkaar gaan krijgen. En dat gaat zeker lukken!”

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beverholen in Lekdijk: waterschap herstelt schade Algemeen 23 mrt., 16:22
Afbeelding
Mijlpaal voor Kindcentrum Montfoort hoogste punt is bereikt Algemeen 23 mrt., 14:04
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:52
Afbeelding
Het Groot Dictee der Lopikerwaard 2023 Algemeen 22 mrt., 09:56
Afbeelding
Eerste Sisters Event in Benschop smaakt naar meer Algemeen 22 mrt., 09:15
Afbeelding
Vijf jaar verbinding met WegWijs Montfoort Linschoten Algemeen 22 mrt., 09:10
Afbeelding
Volleybalvereniging De Valk viert 60-jarig bestaan Algemeen 22 mrt., 09:00
Afbeelding
Inchecken met betaalpas mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 22 mrt., 07:33