• Ben en Bertha Groothedde met burgemeester Laurens de Graaf.
• Ben en Bertha Groothedde met burgemeester Laurens de Graaf. Foto: Gemeente Lopik

Jaarsvelds echtpaar Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen 534 keer gelezen

JAARSVELD • Ben en Bertha Groothedde ontvingen in het Jaarsveldse Verenigingsgebouw beiden een Koninklijke onderscheiding. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor hun verdiensten op het gebied van kringloopeconomie, buurtbinding en sport. Ze kregen hun onderscheiding vrijdagavond tijdens een vrijwilligersavond uit handen van burgemeester Laurens de Graaf, namens Zijne Majesteit de Koning. 

De actieve zeventigers Ben en Bertha Groothedde keken niet verbaasd op van het eerbetoon. Het echtpaar, dat in Jaarsveld op diverse terreinen een spilfunctie inneemt, had gemerkt dat hen  ‘iets’ te wachten stond. ‘’Ik zei nog tegen Ben: trek je goede pak maar aan”, aldus Bertha Groothedde met een grote dosis mensenkennis. ‘’Dat neemt niet weg dat we bijzonder vereerd zijn met deze onderscheidingen. Voor ons is het nog steeds vanzelfsprekend dat we ons inzetten voor het verenigingsleven in Jaarsveld, waar het prettig wonen is.”

Burgemeester Laurens de Graaf somde een hele waslijst op van activiteiten. Bertha Groothedde was van 1974 tot 2018 als vrijwilliger en bestuurslid nauw betrokken bij de buurt- en speeltuinvereniging ’t Jaarsveldje. Kinderen beleefden jarenlang veel plezier aan de door haar medegeorganiseerde activiteiten, zoals de jaarlijkse huttenbouw, het uitje in de herfstvakantie en het Sinterklaasfeest. Beiden zetten zich vanaf de tachtiger jaren in voor polsstokvereniging Jaarsveld, die op Salmsteke over een unieke accommodatie beschikt. Nadat hun drie zonen stopten met de wedstrijdsport, bleven zij actief bij evenementen en wedstrijden.

Ben Groothedde verzorgde voor de polsstokclub lange tijd het vervoer van het materiaal naar wedstrijden en demonstraties. Verder was hij lid van de technische commissie en mede­verantwoordelijk voor de wedstrijdleiding en het onderhoud. Bestuurslid Teus Eikelenboom roemde de inzet van Ben Groothedde en vertelde kleurrijk over het plezier dat beiden hadden tijdens demonstraties in Limburg en over de landsgrenzen.

Vanaf 1995 zijn de echtelieden vrijwilliger bij de Stichting Bazar Jaarsveld. Zij regelen het inzamelen, sorteren en schoonmaken van de aangeleverde goederen. De opbrengsten komen ten goede aan de lokale protestantse gemeente, het kerkkoor en het kerkelijk verenigingsgebouw. Tijdens de coronapandemie verzorgden zij de verkoop van de goederen op afspraak vanuit het verenigingsgebouw. Voor de kledingbeurs van de stichting regelt Bertha sinds 2000 het inzamelen, herstellen en prijzen van kleding en voor de kerstfair verzorgt zij een werkshop kerststukken maken. Haar man Ben steekt graag de handen uit de mouwen bij de op- en afbouw. ‘’Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen”, biecht Ben Groothedde op. ‘’Er zijn nog veel meer vrijwilligers in Jaarsveld en daarbuiten die zich nuttig maken. Dankzij ons netwerk krijgen we spullen uit heel Nederland. De pareltjes brengen leuke bedragen op. We zijn van plan nog jaren door te gaan, mits onze gezondheid het toelaat.”

Wim Kroone

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 22 uur geleden
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws gisteren
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18