• Naman en Noeri Moayeri kregen burgemeester Van Hartskamp op bezoek.
• Naman en Noeri Moayeri kregen burgemeester Van Hartskamp op bezoek. Foto: Chris Gottenbos

Echtpaar Moayeri viert gouden huwelijk

Algemeen 1.121 keer gelezen

MONTFOORT • Het Irakese echtpaar Moayeri vierde hun gouden huwelijksjubileum op de Stadhouderslaan in Montfoort, waar ze sinds 1994 wonen. 

Noerie zag haar man voor het eerst toen ze als 18-jarig meisje haar paspoort ging halen. Daar stond Naman. Ze viel als een blok voor zijn knappe verschijning. Dat was bijzonder want uithuwelijken was gebruikelijk. Twee mannen hadden al om Noerie’s hand gevraagd, maar ze had nee gezegd. Toen ontmoette ze Naman. “Die is een knapperd, die wil ik wel.” Nadat beide families de jongen en het meisje hadden gekeurd op ‘goed gedrag’ mochten ze een half jaar later trouwen. 

Groot feest

Noerie droeg die dag zeven jurken in allerlei kleuren, dat is traditie. “Het was een groot feest, iedereen danste met elkaar.” Het echtpaar Moayeri kreeg vijf kinderen. De oudste zoon ging studeren in Nederland. En toen het in 1993 onrustig werd in Irak, besloot het echtpaar naar Nederland te gaan. Het plan was om voor korte tijd te blijven, bij voorkeur in een grote stad. Achteraf zijn ze blij dat ze zijn overgehaald door twee vrijwilligers die vluchtelingen hielpen om voor een huis in Montfoort te kiezen. “Nu willen we niet meer weg. De kinderen wonen dichtbij en we kennen de mensen in de buurt allemaal. Als we op vakantie gaan naar Irak hebben we heimwee.” Het was lastig om te aarden in Nederland. Naman was geschiedenisleraar in Irak en hij dacht: “Ik ga wel even Nederlands leren.” Dit bleek lastiger dan gedacht. Het echtpaar gaat na 30 jaar nog steeds iedere week naar Nederlandse les. 

De kinderen nummer één

Voor het echtpaar Moayeri staan de kinderen op nummer één. “De kinderen hebben enorme mogelijkheden gekregen. Die moeten ze benutten. Motivatie en inzet zijn heel belangrijk.” De kinderen zijn allemaal goed terecht gekomen en dat maakt het echtpaar trots. Het geheim van een goed huwelijk is volgens het echtpaar Moayeri dat je veel van elkaar moet blijven houden.

Elvira Schenk

Elvira Schenk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beverholen in Lekdijk: waterschap herstelt schade Algemeen 23 mrt., 16:22
Afbeelding
Mijlpaal voor Kindcentrum Montfoort hoogste punt is bereikt Algemeen 23 mrt., 14:04
Afbeelding
Werkzaamheden slijpen trambaan traject IJsselstein – Nieuwegein Algemeen 23 mrt., 08:52
Afbeelding
Het Groot Dictee der Lopikerwaard 2023 Algemeen 22 mrt., 09:56
Afbeelding
Eerste Sisters Event in Benschop smaakt naar meer Algemeen 22 mrt., 09:15
Afbeelding
Vijf jaar verbinding met WegWijs Montfoort Linschoten Algemeen 22 mrt., 09:10
Afbeelding
Volleybalvereniging De Valk viert 60-jarig bestaan Algemeen 22 mrt., 09:00
Afbeelding
Inchecken met betaalpas mogelijk in alle bussen en trams in Utrecht Algemeen 22 mrt., 07:33