• Een tevreden voorzitter Lex van Wijk voor het Montfoortse Stadsmuseum De Knoperij.
• Een tevreden voorzitter Lex van Wijk voor het Montfoortse Stadsmuseum De Knoperij. Foto: Stichting Oud Montfoort

Topjaar voor Stadsmuseum De Knoperij

Algemeen 241 keer gelezen

MONTFOORT • Het bestuur van de Stichting Oud Montfoort, bekend van onder meer het Stadsmuseum De Knoperij, meldt dat in het afgelopen jaar ruim 1.850 mensen het stadsmuseum annex Toeristisch Informatiepunt TIP in de Keizerstraat hebben bezocht. Dat was aanzienlijk meer dan de ruim 1.000 mensen van het jaar ervoor. Maar toen moest het museum noodgedwongen een aantal maanden dicht vanwege corona.

Voorzitter Lex van Wijk: “Het afgelopen jaar was voor ons een jaar van verdere groei. We telden ruim 1.850 bezoekers. Door een goede registratie weten we dat 63% uit Montfoort kwam, 14% uit de regio, 21% uit de rest van Nederland en 1% uit het buitenland. We hebben voor meer dan zeshonderd mensen een stadswandeling door Montfoort kunnen verzorgen dankzij ons team van dertien stadsgidsen. De stadswandelingen zijn echt herontdekt door Montfoorters zelf, maar ook door bezoekers van buiten.’’

Exposities

In het museum zijn in het afgelopen jaar uiteenlopende exposities te zien geweest die diverse facetten van de Montfoortse geschiedenis hebben belicht: ‘Ziek, zwak, zorg’ over de plaatselijke gezondheidszorg, ‘Water, vriend of vijand?’ over 900 jaar waterbeheer, ‘Antonius’ over de ouderen- en wezenzorg van vroeger en ‘De Oude Hollandse Waterlinie’, maar ook verschillende kunstzinnige gastexposities. De fotowedstrijd over ‘Water’ trok veel deelnemers en bezoek. De Open Monumentendag werd goed bezocht. ‘’We mochten ook weer deelnemen aan de drukbezochte Oud Montfoort-avonden van Cultureel Montfoort. Natuurlijk kon dit alleen maar door de medewerking van alle vrijwilligers, ruim dertig. Maar vergeet ook de steun niet van onze sponsoren, de winkeliersvereniging en de gemeente.”

Wensen

Is er dan nog iets te wensen voor 2023? “We hopen zo door te gaan. We hebben een mooie locatie, enthousiaste vrijwilligers en trouwe Vrienden die ons financieel steunen. Daar moeten we het van hebben. Het zou fijn zijn als we wat meer vrijwilligers hebben die bijvoorbeeld gastvrouw of -heer willen zijn in het museum. Ik hoop dat de stadswandelingen met gids een gewild cadeautje worden om weg te geven, bij een verjaardag of andere gelegenheid. Hopelijk gaan er dit jaar arrangementen komen waar we vanuit de TIP een activiteit en horeca met elkaar verbinden. En natuurlijk komen er weer spraakmakende exposities. De volgende over de ‘Verdwenen winkels’ is er zeker één van.“

Vaker open

Vanaf 1 februari is De Knoperij op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag geopend van 13.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. In de maand januari alleen nog op zaterdag. De toegang is gratis. De huidige expositie over het Antonius duurt nog tot begin februari. Daarnaast is er de gasttentoonstelling te zien van Klazien Jorritsma uit Montfoort, die haar weefwerk toont onder de titel ‘Wegwerken’.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Voorleesdagen van start: burgemeester Patrick van Domburg leest voor Algemeen 25 jan, 15:18
Afbeelding
Vrijwilligers voor het verkeer gezocht tijdens de Avond4Daagse! Algemeen 25 jan, 15:11
Afbeelding
Aangehouden drugsdealer Montfoort veroordeeld tot 12 maanden celstraf 112 25 jan, 14:38
Afbeelding
Waterschap biedt subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven weer aan Algemeen 25 jan, 14:32
Afbeelding
Steunpunt BuurSaam IJsselstein voor ouderen geopend Algemeen 25 jan, 12:04
Afbeelding
60-jarig jubileum bij Amiticia voor Leny Algemeen 25 jan, 09:00
Afbeelding
Vijf jaar 'Met je hart' tegen eenzaamheid onder ouderen Algemeen 25 jan, 08:00
Afbeelding
Succesvol weidevogelbeheer in Lopikerwaard vraagt betere afstemming Algemeen 24 jan, 17:13