Afbeelding
Foto: Dierenkliniek Benschop-Oudewater

Dierenkliniek geeft cursus schapen verlossen

Algemeen 500 keer gelezen


BENSCHOP • De dierenartsen van Dierenkliniek Benschop-Oudewater rukken in het vroege voorjaar vaak uit voor schapen in barensnood. Veel spoedgevallen kunnen voorkomen worden door voorzorgsmaatregelen of tijdig signaleren van problemen. Sinds acht jaar delen de dierenartsen hun kennis over schapen verlossen in de cursus Schapen verlossen. Of het een doorgewinterde schapenhouder betreft of een beginnende hobbyhouder, alle schapenhouders die deelnamen zijn enthousiast.

“Één van onze dierenartsen vertelt tijdens de cursus uitgebreid over alles wat met het krijgen van gezonde lammeren te maken heeft. Van voeding en houderij tot gezondheidsproblemen en geboortehulp. Hoe voer ik een drachtige ooi? Wat is melkziekte bij het schaap? Wanneer moet ik ingrijpen als de geboorte niet vlot? Hoe kan ik bepalen hoe het lam ligt? Op deze en nog veel meer vragen geven we antwoord. Wat we in theorie bespreken, oefenen we vervolgens in de praktijk”, vertelt dierenarts Tineke Brouwer. “De praktijkmiddag bestaat uit 2 delen. Het ene deel is een uitgebreide uitleg van de dierenarts over de anatomie en werking van de baarmoeder aan de hand van echte voorbeelden. In het andere deel gaan we aan de slag met het verlossen. Hiervoor hebben wij nagebootste kunstbaarmoeders en gaan de deelnemers in kleine groepjes aan de slag met het oefenen van koptouwtjes aanleggen en de verschillende soorten liggingen voelen.”

De cursus heeft zowel een theoretisch als praktisch gedeelte en wordt gegeven op woensdagavond 8 februari en zaterdagmiddag 18 februari. Opgeven kan via de website van de dierenkliniek.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Burgemeester streeft naar tweede Michelin-ster Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Hollandse IJssel weer wat schoner: dertig kilo afval bij elkaar gesupt Nieuws 6 jun., 17:14
Afbeelding
Jeu de Boulesclub Cercle de Pétanque viert 45-jarig jubileum Nieuws 6 jun., 17:03
Afbeelding
Diamanten paar Hogendonk: een leven lang samen Nieuws 6 jun., 17:02
Afbeelding
Lach en een traan in Hospice IJsselstein Nieuws 6 jun., 16:58
Afbeelding
Elke zaterdag stadswandeling door Montfoort Nieuws 6 jun., 16:07
Afbeelding
Gouden bruidegom liet bruid wachten bij de kerk Nieuws 6 jun., 16:00