• 'The making of' in de Gerbrandytoren met Herbert van Zijl, Bas Heijkamp en Angelique van Lierop.
• 'The making of' in de Gerbrandytoren met Herbert van Zijl, Bas Heijkamp en Angelique van Lierop. Foto: Karin Doornbos

Nu ook podcast met de verhalen van IJsselstein

Algemeen 1.884 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Wat is een beter onderwerp om de eerste IJsselsteinse podcast mee te starten dan de Grootste Kerstboom? Initiatiefnemers Angelique van Lierop en Bas Heijkamp hoefden hier niet lang over na te denken. Terwijl de mensen van Volker Wessels en Ampco Flashlight samen met vrijwilligers bezig zijn om de lampen in de mast te hijsen, maakt Bas vanuit de Gerbrandytoren de laatste opnames voor zijn podcast.

Bas Heijkamp heeft zich als zelfstandig ondernemer gespecialiseerd in podcasts en andere audioproducties voor bedrijven en instellingen. Hij loopt al een poosje rond met het idee om ‘iets met IJsselstein’ te doen. “Ik ben een echte IJsselsteiner, en het kriebelde al een tijdje. Wat zou er mooier zijn om een podcast over IJsselstein te maken?” Hij komt via een vriendin in contact met coördinator Stadsmarketing Angelique van Lierop, en na een aantal brainstorms zijn ze er uit. “Er zijn zoveel verhalen te vertellen over IJsselstein, en hoe leuk is het om dat op deze laagdrempelige manier te doen?” zegt Angelique. “Het fijne aan een podcast is, dat je wat dieper op een verhaal in kunt gaan. Je kunt de audio via je telefoon luisteren als je onderweg bent, of thuis op je computer”, vult Bas aan. “Het is een soort luisterverhaal. Je hoeft er niet per se voor te gaan zitten, je hoeft niets te installeren en het is voor iedereen toegankelijk.”

Dertig jaar historie 

“En er zijn natuurlijk veel verhalen te vertellen over IJsselstein”, zegt Angelique. “Het verhaal van Kees de Aap, Fulco de Minstreel, de geschiedenis van Maria van Eiteren met de bijbehorende Ommedracht en natuurlijk: de Grootste Kerstboom”. Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de lampjes in de voormalige zendmast voor het eerst aangingen. “Ik ben 28 jaar”, zegt Bas, en ik weet niet beter dan dat de lichtjes in de Gerbrandytoren mijn hele leven al branden in december. Maar, vervolgt hij: waaróm dit zo is, en hoe het ontstaan is, daar wist ik niets over. Nu ik erin gedoken ben, kom ik er pas achter dat er gewoon 30 jaar aan historie en vooral ook gevoel achter zit. Het is echt iets dat onder IJsselsteiners leeft. Iedereen heeft er wel een herinnering of emotie bij”. Angelique is op dat moment al met Herbert van Zijl, bestuurslid PR van de Stichting Kerstboom in gesprek over activiteiten rond de ontsteking op 10 december. “En één en één is twee”, zegt Bas.

Groot feest

“Het fenomeen is inderdaad 30 jaar geleden gestart, maar de lampjes branden dit jaar voor de 24ste keer”, vertelt Herbert. Om verschillende redenen zijn de lichtjes een aantal jaren niet aangegaan. Gelukkig kan er na twee coronajaren weer volop feest gevierd worden. De organisatie heeft dit jaar zanger Xander de Buisonjé weten te strikken. Ook DJ Sem en de IJsselsteinse singer-songwriter Melanie Ryan zijn van de partij. Ondanks deze drukke periode met alle hectiek werkt hij natuurlijk graag mee aan de podcast.

Broers Westland

Bas spreekt diverse mensen voor zijn podcast. Zo vertelt Ton Westland over het ontstaan van het fenomeen. Samen met broer Martin kwam hij in 1990 op het idee om de Gerbrandytoren om te toveren tot de Grootste Kerstboom ter wereld. Maar ook burgemeester Patrick van Domburg komt aan het woord. Hij noemt de ontsteking van de kerstboom ‘het hoogtepunt van het jaar’. En wat heeft zanger Gordon met de boom te maken?

Bijzonder begin

“Een bijzonder begin van een prachtige serie verhalen over IJsselstein”, denkt Angelique. Er zijn veel ideeën en onderwerpen die op deze manier uitgewerkt kunnen worden. En het sluit goed aan bij de verhalen die we al in andere vorm vertellen, zoals de audiotours. Ik hoop dat we op deze manier nog meer mensen bereiken met de mooie verhalen van ons stadje.”

De podcast heeft als titel ‘Ontmoet IJsselstein’ en is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Een link naar de podcast is ook te vinden op de website van In IJsselstein.

Karin Doornbos

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Voorleesdagen van start: burgemeester Patrick van Domburg leest voor Algemeen 25 jan, 15:18
Afbeelding
Vrijwilligers voor het verkeer gezocht tijdens de Avond4Daagse! Algemeen 25 jan, 15:11
Afbeelding
Aangehouden drugsdealer Montfoort veroordeeld tot 12 maanden celstraf 112 25 jan, 14:38
Afbeelding
Waterschap biedt subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven weer aan Algemeen 25 jan, 14:32
Afbeelding
Steunpunt BuurSaam IJsselstein voor ouderen geopend Algemeen 25 jan, 12:04
Afbeelding
60-jarig jubileum bij Amiticia voor Leny Algemeen 25 jan, 09:00
Afbeelding
Vijf jaar 'Met je hart' tegen eenzaamheid onder ouderen Algemeen 25 jan, 08:00
Afbeelding
Succesvol weidevogelbeheer in Lopikerwaard vraagt betere afstemming Algemeen 24 jan, 17:13