Tom en Lucienne zetten zich graag in voor nierpatiënten.
Tom en Lucienne zetten zich graag in voor nierpatiënten. Foto: Linda de Kort

Collecte Nierstichting Montfoort heeft u nodig!

Algemeen 313 keer gelezen

MONTFOORT  • “Ik werd een keer gebeld of ik interesse had en ik dacht ‘waarom niet’.” Voor Lucienne Jankovits was het vanzelfsprekend dat ze als coördinator de collecte voor de Nierstichting in Montfoort zou organiseren. Na bijna 10 jaar neemt ze afscheid.

Samen met Tom Oostrom, directeur van Nierstichting, blikt Lucienne terug. “In het begin vond ik het gewoon mooi werk. Maar in de loop der tijd besefte ik hoe ingrijpend nierproblemen zijn. Ik zag het bij mijn schoonmoeder, een ander wijkhoofd, de ex-vrouw van mijn huidige partner, zoveel mensen!” 

Samen met een trouwe groep vrijwilligers organiseerde Lucienne jaren de collecte in Montfoort. “Met een mooi hecht team hebben we dit jaren verzorgd. Met Jan, Aranka, Monique, Lia en Amena hebben we veel geld op kunnen halen”, lacht Lucienne trots. 

Hoe belangrijk dit werk is, kan Tom makkelijk uitleggen. “1 op de 10 mensen in Nederland hebben te maken met nierschade. Helaas merken mensen pas problemen als hun nieren minder dan 30% functioneren. En nieren herstellen nooit meer, dus het is van levensbelang dat nierproblemen eerder en op tijd worden geconstateerd.”

Mede door het werk van Lucienne en haar team kan de Nierstichting haar werk doen. Bijvoorbeeld op het gebied van voorlichting. “We leggen uit dat het heel belangrijk is om op je zoutgehalte bij het eten te letten. Er zit ontzettend veel zout in de kant-en-klare producten. We geven graag lekkere alternatieven aan mensen, waardoor minder zout eten geen enkel probleem hoeft te zijn.”

Maar de Nierstichting doet veel meer. “We merkten op een gegeven moment dat er technische mogelijkheden waren om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dit zou betekenen dat mensen die nu in het ziekenhuis uren aan een dialyse apparaat vast zitten straks thuis of onderweg kunnen dialyseren. En zo vrijheid in hun leven terug krijgen en zich beter voelen. Want nu betekent dialyseren voor nierpatiënten dat ze om de dag naar het ziekenhuis moeten, maar ook dat ze de dag na de dialyse letterlijk uitgewrongen zijn en zich ontzettend beroerd voelen. Tegen de tijd dat je je weer wat beter voelt, moet je weer naar het ziekenhuis en begint de behandeling weer van voren af aan.”

Het ontwikkelen van een draagbare kunstnier is een kostbaar en langdurig traject. Door de aanpak van de Nierstichting zit er schot in. De Nierstichting en haar partners hebben de ontwikkelactiviteiten inmiddels ondergebracht in het bedrijf Nextkidney. “Onlangs is een crowfundingsactie gestart zodat mensen kunnen investeren in Nextkidney. De teller staat nu al op ruim 2 miljoen euro!”

Lucienne stopt mede met haar werk voor de Nierstichting doordat ze de helft van het jaar in Spanje woont. Ook andere leden van het team hebben aangegeven te willen stoppen. “Amena is bijvoorbeeld 80 jaar en zegt ieder jaar dat dit de laatste keer is. Maar nu is het echt tijd dat andere mensen het stokje gaan overnemen.” Lucienne roept de Montfoorters op zich aan te melden voor de collecte. “Het kost niet heel veel tijd en je doet er veel goeds mee”, vat ze samen.

Voor meer informatie en aanmelding over de collecte in Montfoort kunt u contact opnemen met Lucienne via luciennejankovits@hotmail.com. Op de site van Oneplanetcrowd  leest u meer over Nextkidney of kijk op de site van de Nierstichting over de andere activiteiten. 

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Voorleesdagen van start: burgemeester Patrick van Domburg leest voor Algemeen 25 jan, 15:18
Afbeelding
Vrijwilligers voor het verkeer gezocht tijdens de Avond4Daagse! Algemeen 25 jan, 15:11
Afbeelding
Aangehouden drugsdealer Montfoort veroordeeld tot 12 maanden celstraf 112 25 jan, 14:38
Afbeelding
Waterschap biedt subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven weer aan Algemeen 25 jan, 14:32
Afbeelding
Steunpunt BuurSaam IJsselstein voor ouderen geopend Algemeen 25 jan, 12:04
Afbeelding
60-jarig jubileum bij Amiticia voor Leny Algemeen 25 jan, 09:00
Afbeelding
Vijf jaar 'Met je hart' tegen eenzaamheid onder ouderen Algemeen 25 jan, 08:00
Afbeelding
Succesvol weidevogelbeheer in Lopikerwaard vraagt betere afstemming Algemeen 24 jan, 17:13