Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Foto: Geeske Stoker-Dijkman
MET VIDEO

St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht

Algemeen 2.340 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het St. Antonius Ziekenhuis kiest ervoor om vanaf 2035 het grootste deel van de ziekenhuisfuncties die nu verdeeld zijn over Nieuwegein en Utrecht in Utrecht te concentreren. Het ziekenhuis neemt dit besluit ‘om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden en vooral van goede kwaliteit’, zo staat in een persbericht. 

De komende jaren moet duidelijk worden welke zorg van Nieuwegein naar Utrecht zal verschuiven, welke zorg met andere zorgverleners georganiseerd gaat worden en wat dichter bij patiënten thuis kan. Rond het jaar 2035 wil het St. Antonius de veranderingen gerealiseerd hebben. Tot die tijd blijft de zorg verdeeld over beide ziekenhuislocaties. 

Operatiecomplex, intensive care en spoedeisende hulp
Met de keuze voor locatie Utrecht als centrale toekomstige ziekenhuislocatie, kiest het St. Antonius ook voor een andere invulling van zorg in de regio Nieuwegein. Tot circa 2035 blijven de voornaamste ziekenhuisfuncties in Nieuwegein. Daarna zal het ziekenhuis echter geen operatiecomplex of Intensive Care meer huisvesten.

Ook de spoedeisende hulp zal na 2035 niet meer in de huidige vorm in Nieuwegein aanwezig zijn. Wat er tegen die tijd nog wel aan ziekenhuiszorg geboden wordt, gaat het ziekenhuis de komende jaren verder uitwerken in afstemming met samenwerkende partijen, patiënten en inwoners.

Tekst gaat verder onder de video


Luc Demoulin, bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis: “Ik begrijp dat deze boodschap bij inwoners van Nieuwegein en omstreken misschien vragen oproept. Het is goed om te beseffen dat we spreken over een verandering die pas over zo’n 13 jaar concreet wordt. We nemen dus uitgebreid de tijd om in de komende jaren een passende invulling te geven aan zorg in de regio Nieuwegein.”

Dat gaat het ziekenhuis volgens Demoulin niet alleen doen. “Met partijen in de regio Nieuwegein blijven we daarover in gesprek. Ook met patiënten, die al hebben aangegeven dat ze een goede spoedopvang belangrijk vinden en duidelijkheid over welke zorg waar geboden wordt.”

‘Pand in Nieuwegein vraagt veel onderhoud’
Vanwege een toenemend aantal (kwetsbare) ouderen en mensen met een chronische aandoening en een blijvend tekort aan zorgpersoneel, zijn ziekenhuizen volop bezig om zorg anders te organiseren. Zo biedt het St. Antonius veel zorg digitaal aan en willen steeds meer mensen gebruik maken van ‘Mijn Antonius’, video-afspraken en thuismonitoring.

Naast digitalisering gelooft het ziekenhuis ook dat samenwerking met andere zorgverleners, specialisatie en concentratie van zorg belangrijk zijn om de zorg voor de toekomst goed te organiseren. Mede daarom kiest het St. Antonius in de toekomst voor één centrale locatie.

“De relatief jonge locatie in Utrecht is daarvoor het meest geschikt. Het pand in Nieuwegein is kostbaar om te verduurzamen en vraagt veel onderhoud. Om nog eens 50 jaar mee te kunnen, zou het helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden”, aldus Demoulin. “Het ziekenhuis in Nieuwegein blijft daarom op termijn niet in de huidige vorm bestaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws gisteren
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws gisteren
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws gisteren
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 15 apr, 10:36
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 15 apr, 09:13
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 15 apr, 09:07
• Auto beschadigd, inzittenden ongedeerd.
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00