• Unitmanager Elsbeth Spoor in gesprek met bewoonster Amina.
• Unitmanager Elsbeth Spoor in gesprek met bewoonster Amina. Foto: Linda de Kort

Opvanglocatie BOKA weer terug in IJsselstein

Algemeen 2.431 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Opvanglocatie de BOKA met tijdelijke woonruimte voor kwetsbare mensen is volledig vernieuwd en weer terug in IJsselstein. De BOKA zat twee jaar in Nieuwgein totdat de nieuwbouw in IJsselstein weer klaar was voor de terugkeer. Het oude schoolgebouw waar de BOKA tot 2020 in zat, is afgebroken. Om de nieuwbouw aan het Wubbo Ockelshof en de verhuizing te vieren, organiseerde de BOKA dinsdag 4 oktober een openingsfeest.

De BOKA is al tientallen jaren een begrip in IJsselstein, opgericht in 1985 door zuster Odilia en zuster Agnes, omdat in IJsselstein veel vraag was naar opvang voor dakloos geworden mensen. Zij begonnen in een vijfkamerflat en verhuisden in 1992 naar het oude schoolgebouw aan de Hitteschild. Na het overlijden van zuster Odilia sloot de BOKA zich bij aan bij de regionaal werkende Tussenvoorziening.

Eind augustus kreeg de BOKA de sleutel en trokken de bewoners in hun tijdelijke huis. Er zijn nu 24 appartementen voor gezinnen en 4 appartementen voor de opvang van acht individuele cliënten. Amina woont sinds augustus met haar 2 jarige zoon Emir (namen zijn gefingeerd) in IJsselstein. “Mijn ex had mij en mijn zoon opeens op straat gezet. Ik heb een tijdje bij vrienden en familie gezeten, maar dat was erg lastig. Hier heb ik mijn eigen plekje en ik hoop binnen een paar weken te horen dat ik een eigen flat toegewezen krijg.” 

Amina is blij met de tijdelijke woonruimte om even op adem te komen en vanuit daar weer verder te gaan. “Ik hoop dat ik terug naar Utrecht kan. Ik ben erg slechtziend en mijn werk is in Bilthoven. Vanuit Utrecht is dat iets makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ik ben blij met deze tijdelijke opvang, maar wil nu weer verder.” 

‘Tijdelijk’, want de BOKA is er voor kortdurende opvang. Deze opvang is er voor kwetsbare gezinnen en individuen die dakloos zijn en hier zelf geen oplossing voor kunnen vinden. Het is de bedoeling dat de bewoners vanuit de BOKA na een aantal maanden kunnen doorstromen naar een vaste woonplek. 

“Samen met een vaste begeleider vinden de bewoners hier de rust en veiligheid om aan een plan voor de toekomst te werken”, vertelt unitmanager Elsbeth Spoor. “Ieder traject is anders. Mensen komen uit een situatie van huislijk geweld, hebben grote financiële problemen of zijn laaggeletterd waardoor ze tegen allerlei probleem aan lopen. We kijken naar iedereen individueel en helpen waar nodig is”, vertelt teamleider Magda Treur. 

De begeleiding is dan ook zo breed als daar waar de bewoners behoefte aan hebben. “Vaak spelen er heel veel dingen tegelijkertijd, dus we kijken echt wat bewoners nodig hebben. En we vragen ook: wat vind je leuk? Blijkt dan dat iemand het geweldig vindt om fietsen op te knappen, dan wordt dat onze fietsspecialist”, lacht Magda. 

Bewoners zijn vrij om op hun eigen appartement te verblijven, maar kunnen ook gebruikmaken van gemeenschappelijke leefruimte. Amina is veel in haar eigen appartement. “Dat is prettiger met Emir. Dat is echt een boefje”, lacht ze terwijl Emir op zoek is naar zijn verloren schoentje. “Maar dit weekend vieren we samen de verjaardag van 54-jarige vrouw die nog nooit haar verjaardag heeft gevierd. Hier is voor de eerste keer in haar leven de mogelijkheid ervoor. Geweldig toch”, vertelt Elsbeth. 

Naast de intensieve begeleiding om het leven van de bewoners weer op de rit te krijgen, is bij BOKA ook speciale aandacht voor de kinderen. “Die hebben vaak al veel te veel meegemaakt. Nu zijn kinderen gelukkig heel flexibel, maar we willen ook dat ze hier een goede start krijgen. Je ziet ook vaak dat de problemen van generatie op generatie door worden gegeven. Door extra aandacht aan de kinderen te geven, willen we die cirkel ook doorbreken”, licht Magda toe.

Tijdens de officiële opening maakten de bewoners en buren er een feestelijke middag van. De betrokken wethouders Streefland (Utrecht) en Schell (IJsselstein) plantten samen een appelboom om de symboliek van stevige wortels, groei en bloei uit te beelden. “We zijn heel blij weer terug te zijn” zegt Elsbeth. “Hier hebben we hele korte lijntjes met veel hulpinstanties. We zijn hier weer op vertrouwd terrein. En dat is erg fijn,” vult Magda aan. 

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Afbeelding
IJsselsteinloop: groot en gezellig sportevenement midden in IJsselstein Nieuws 16 mei, 11:58
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48
• De bekendmaking van het thema in januari. Mét 'Caroline van der Plas'.
Kaartverkoop voor de BoerderIJVO van start gegaan Nieuws 14 mei, 15:03