Wethouder Schell vertelt werkgroeplid Jos Bol waarom zij het café belangrijk vindt.
Wethouder Schell vertelt werkgroeplid Jos Bol waarom zij het café belangrijk vindt. Foto: Sanne de Bruijne

Eerste Regenboogcafé groot succes

Algemeen 482 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het eerste Regenboogcafé in IJsselstein was een groot succes. Afgelopen vrijdag konden bezoekers het café bezoeken in theater Pantalone in IJsselstein. Dat deden ze, in groten getale en zeer gemêleerd gezelschap.

Wethouder Eveline Schell verzorgde de officiële opening. In een vraaggesprek met werkgroeplid Jos Bol vertelt ze: “Ik vind het belangrijk dat er een plek in IJsselstein is waar iedereen zichzelf kan zijn. Als wethouder, maar zeker ook als moeder. Ik wil dat mijn kinderen zonder angst kunnen zijn wie ze willen zijn.”

Initiatiefneemster Jet Bakker ondertekende met Laura van Nieuwenhuijze (COC-voorzitter Midden Nederland) een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee hopen betrokken partijen als één stem naar IJsselstein de noodzaak van onder meer het café duidelijk op de kaart te krijgen en te houden. En na het aansnijden van de taart door de wethouder kon het feest beginnen. 

Niet kleurloos

Het initiatief wordt tot nu toe breed gedragen. Verschillende bedrijven hebben hun medewerking al toegezegd voor toekomstige activiteiten. Ook waren er verschillende lokale politici aanwezig. “Dit is zeker belangrijk. We willen in IJsselstein toch niet kleurloos zijn”, aldus wethouder Edwin Tas.

De eerste stap voor het café was het Regenboogstembusakkoord. Ondertekend door de meeste IJsselsteinse politieke partijen werd in februari 2022 de belofte uitgesproken dat zij zich in gaan zetten voor emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Vanuit hier ging Jet Bakker verder met het idee van het Regenboogcafé. Tijdens de gezellige avond konden de bezoekers ook een enquête invullen om te inventariseren welke dingen nog meer opgepakt kunnen worden.

Verliefd

In het café staat een verliefd jong stelletje. “Wij hebben net iets met elkaar”, giechelen ze lief. Een leraar op school wees hen op het café. “We waren wel nieuwsgierig, want verder zijn er niet zulke plekken in de omgeving.” Het stel heeft zelf niet veel vervelende reacties gehad. “Maar soms weet je het ook niet. We hebben nu een stuk minder contact met oud-klasgenoten. Maar komt dat omdat we in een ander klas zitten of omdat ze er iets van vinden dat wij nu bij elkaar zijn? Hier hoeven we daar in ieder geval geen zorgen om te maken. Dat is fijn.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Piek Grootste Kerstboom brandt alvast voor 3FM Serious Request update 7 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool Utrecht onderzoekt speeltuin het Kloosterplantsoen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Lopiks voedselbos van start met drukbezochte film Algemeen 5 dec, 13:51
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner Algemeen 5 dec, 10:21
Afbeelding
VVIJ verliest koppositie, knappe uitzege Montfoort SV’19 en ander voetbal Sport 5 dec, 10:04
Afbeelding
Vermeende handsbal beslissend voor streekderby tussen Cabauw en SPV’81 Sport 5 dec, 09:53
Afbeelding
Vives boekt zwaarbevochten zege op VCV Sport 5 dec, 09:35
Afbeelding
Tafeltennissers ONI ontkomen aan degradatie Sport 5 dec, 09:26