De 91 jarige medeoprichter Co Hoogendoorn (r) kijkt lachend toe hoe Cor Baars (91) de koersbal in Dorpshuis De Vaart laat rollen.
De 91 jarige medeoprichter Co Hoogendoorn (r) kijkt lachend toe hoe Cor Baars (91) de koersbal in Dorpshuis De Vaart laat rollen. Foto: Paul van den Dungen

De koersbal rolt al 30 jaar in Linschoten

Algemeen 171 keer gelezen

LINSCHOTEN • Misschien is ‘rollen’ niet helemaal het juiste woord als de koersbal over de mat naar de ‘jack’ (het doel) gaat. De bal van massief kunststof lijkt een beetje op een Edammer kaasje. Hij oogt wel rond, maar door een afwijkend gewicht aan een kant in de bal heeft hij de neiging zijn eigen weg te kiezen. De afwijking van de ballen maakt koersbal een uitdagend spel, dat in het begin nog als best lastig wordt ervaren.

Iedere woensdagmiddag wordt in Dorpshuis De Vaart koersbal gespeeld. In maart van 2023 is dat al 30 jaar. Het is de inmiddels 91 jarige Co Hoogendoorn die dertig jaar geleden samen met zijn vriend Aad het koersbal in Linschoten introduceerde. Rita van de Loo legt uit hoe het spel nog steeds in Linschoten wordt gespeeld. “Wij begonnen in de grote zaal van het Dorpshuis, waarna we naar de Brede Vaart moesten verhuizen. Na nog een tijdje in Het Trefpunt te hebben gelogeerd keerden we weer terug naar de Brede Vaart. Toen brak corona uit en heeft het koersbal twee jaar stilgelegen. Wij zijn geen vereniging en hebben ook geen bestuur maar zijn inmiddels een club van senioren. We hadden ooit 22 deelnemers, maar door ziekte en overlijden komen er nu nog 15 iedere woensdag naar het Dorpshuis. 4 mannen en 11 vrouwen.”

Een blik in de archieven laat zien dat door het Koningin Wilhelmina Fonds de matten en de ballen zijn geschonken. In 1993 was er een startsubsidie van de gemeente Montfoort en werd er ook nog een bijdrage van het Koningin Juliafonds ontvangen. Al deze potjes zijn inmiddels opgedroogd maar desondanks wordt er van 1 september tot 30 juni op woensdag in het Dorpshuis koersbal gespeeld. Koersbal is een Europese sport. De deelnemers spelen steeds in teams van 2 personen. Het spel heeft vier zwarte en 4 bruine ballen Er wordt gespeeld op een groene vilten mat van 8 x 2 meter die in een ruimte van 10x4 meter moet kunnen liggen. Over het kleed mag niet gelopen worden en eventuele achtergebleven ballen worden met een soort hockeystick naar de kant gehaald.
Rita van de Loo: “Wat zouden we blij zijn met een paar nieuwe, het liefst wat jongere deelnemers. Je moet er toch niet aan denken dat we over een tijdje het koersbal moeten opheffen omdat er geen spelers meer zijn. Dus, mannen en vrouwen kom eens een keertje op woensdagmiddag kijken. Probeer eens de koersbal naar het doel te krijgen. Al lijkt het een beetje op het Franse jeu de boules, koersbal wordt binnen gespeeld en pas op! Er mag niet met de ballen worden gegooid.

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstconcert Fulco’s Regionaal Mannenkoor op 17 december Algemeen 7 dec, 14:51
Afbeelding
Collecte Nierstichting Montfoort heeft u nodig! Algemeen 7 dec, 12:00
Afbeelding
Een warme plek bij Reinier en Lize op zorgboerderij Filadelfia Algemeen 7 dec, 10:00
Afbeelding
Nu ook podcast met de verhalen van IJsselstein Algemeen 6 dec, 17:07
Afbeelding
Na veertig jaar einde MSV’19 biljart Algemeen 6 dec, 17:04
Afbeelding
Vrouwen IJFC verliezen topper van Jodan Boys Sport 6 dec, 14:08
Afbeelding
Piek Grootste Kerstboom brandt alvast voor 3FM Serious Request update 6 dec, 10:30
Afbeelding
Hogeschool Utrecht onderzoekt speeltuin het Kloosterplantsoen Algemeen 5 dec, 21:35