• Popkoor L!VE sloot af in het IJsselsteinse theater Pantalone, en pinkte een traantje weg.
• Popkoor L!VE sloot af in het IJsselsteinse theater Pantalone, en pinkte een traantje weg. Foto: Jos van der Heiden

Doek valt voor swingend Popkoor L!VE

Algemeen 1.866 keer gelezen

REGIO • De afgelopen twee weekenden voelden  extra feestelijk nu het koor Popkoor L!VE na vijf jaar eindelijk weer mocht optreden in het vertrouwde en uitverkochte Theater Pantalone met het concert ‘Greatest Hits’. En natuurlijk speelde er net als bij bijna alle andere concerten een L!VE-band. Toch werd hier en daar ook een traan weggepinkt. Omdat het koor het tiende concert definitief voor de laatste keer bracht onder de bezielende leiding van dirigent Sebastian van Zuijlen, ruim 26 jaar muzikaal, creatief en artistiek leider van het koor. En omdat Popkoor L!VE ophoudt te bestaan.

Zo’n 25 jaar geleden ontstond bij het toenmalige Jongerenkerkkoor Simply Joy uit Cabauw het idee om naast de medewerking aan vieringen in de kerk tweejaarlijks een popconcert op te voeren. Sebastian van Zuijlen – als jongetje van negen jaar al lid van dit koor – had toen net de opleiding koordirectie aan het conservatorium gevolgd en nam in 1996 het dirigentenstokje over van Annemiek van Beek die op haar beurt de alten ging versterken. Na concerten in een overvolle Heilige Jacobuskerk in Cabauw maakte het koor de overstap naar een écht theater: Theater De Kom in Nieuwegein.

Aan de wilgen?

Vervolgens kondigde dirigent Sebastian van Zuijlen bij het bestuur van Simply Joy aan dat hij zijn ‘dirigeerstok’ aan de wilgen ging hangen wegens zijn drukke werkzaamheden, maar hij kwam tot grote opluchting van iedereen terug op zijn besluit. Hij stopte weliswaar met het kerkkoor maar haalde zijn ‘dirigeerstok’ met hernieuwde energie uit de boom om zich volledig te focussen op de popconcerten. Zo werd op 1 januari 2011 Popkoor L!VE geboren. 

Popkoor L!VE debuteerde in 2011 met een rockconcert op het podium van Partycentrum De Klepper in Oudewater. In 2012 volgende het concert ‘AL!VE’ in een inmiddels verbouwd en groter Theater De Kom. Daarna ging het koor op zoek naar een nieuwe locatie. In 2014 volgde ‘Some N!GHTS’ - alweer het achtste concert - waar het publiek kon genieten van de vertrouwde muzikaliteit en uitstraling van het koor in de intieme ambiance van Theater Pantalone in IJsselstein. 

In 2017 kleurde ‘Hymn for the weekend’ het theater twee weekenden lang. Er werd afscheid genomen van ‘Het Honk’ in Lopik als repetitieruimte en het koor vond een nieuw onderkomen in het Muziekhuis van Sebastian en Loes van Zuijlen in Oudewater. 

En toen stond in 2020 het tiende concert op het programma, dit keer met de titel ‘Diamonds and Pearls’. Het concert zou plaatsvinden op 13, 14, 20 en 21 maart. Zou. Alles stond al opgebouwd klaar in het theater toen premier Rutte op donderdag 12 maart 2020 - één dag vóór het eerste optreden - via een persconferentie liet weten dat evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen in heel Nederland werden afgelast, dat dat ook gold voor publieke locaties zoals concertzalen en dat iedereen onderling 1,5 meter afstand moest houden. Corona gooide roet in het eten en trok een streep door de concerten. Een enorme desillusie voor koor en publiek en een financiële strop voor het theater, de bandleden, de technici van licht en geluid en natuurlijk ook voor het koor zelf.

Groot applaus aan publiek

Popkoor L!VE bedankt het publiek hartelijk voor het enthousiast meezingen en -swingen in de afgelopen jaren. De trouwe fanbase zorgde er steevast voor dat de concerten, die doorgaans over meerdere avonden werden opgevoerd, snel waren uitverkocht. Met alles wat Sebastian voor Simply Joy en Popkoor L!VE heeft gedaan en betekend, zou een muziekprijs als een Edison of een Gouden Harp volgens de koorleden zeker verdiend zijn. ‘’Dat is helaas niet gelukt. Wel werd hij getrakteerd op een geweldig afscheidslied; een speciaal voor hem geschreven tekst op ‘Bohemian Rhapsody’ door koorlid Jenny de Bruin. Het afscheidscadeau blijft nog even geheim tot de slotavond, als de koorleden samen nog één keer nagenieten van de filmopnamen die tijdens de laatste concerten zijn gemaakt.’’

Sebastian van Zuijlen is met zijn vrouw Loes initiatiefnemer van Muziekhuis Oudewater. Daarnaast is hij oprichter en artistiek leider van 123ZING, een muziekmethode voor het basisonderwijs. Hij ontwikkelt vanuit zijn eigen productiestudio de liedjes en het digitale lesmateriaal. Zijn popkoorarrangementen vinden via zijn site pop4vocals.nl hun weg naar koren over de hele wereld.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10