• Cor van Dalen in het magazijn van de Voedselbank
• Cor van Dalen in het magazijn van de Voedselbank Foto: Linda de Kort

Grotere drukte bij Voedselbank

Algemeen 376 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Cor van Dalen, voorzitter van Voedselbank Nieuwegein - IJsselstein, noemt geen aantallen (“Die kunnen morgen al weer achterhaald zijn”), maar hij constateert wel een duidelijke stijging in de afgelopen maanden. Het aantal cliënten bij de Voedselbank Nieuwegein/IJsselstein is verdubbeld. De gevolgen van de inflatie en hoge energieprijzen zijn duidelijk merkbaar. Inspelend op de actualiteit zijn de normen onlangs verruimd, waardoor meer mensen een beroep op de Voedselbank kunnen doen.

“Maar voor ons is dat niet het belangrijkste. Dat mensen ons weten te vinden is het allerbelangrijkste.” Cor runt de Voedselbank met een gepassioneerde professionele inslag en humor. En houdt wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten. “Er gaat hier bijvoorbeeld niets weg wat over de datum is. Heel simpel; als ik het zelf niet koop, dan bieden we het hier ook niet aan.” Ook de etikettering en verwerking van alle producten gebeurt via de juiste regelgeving.

Groot netwerk
De Voedselbank staat mede hierdoor als een huis. “Ons netwerk is heel groot. Douwe Egberts, Hello Fresh, een dame die verjaardagstaarten voor de kinderen maakt, lokale bedrijven, een tuinder die speciaal voor ons groenten verbouwt, we hebben heel veel steun.” Er ligt zelfs al een voorraad mondkapjes klaar voor een eventuele Corona-golf. Cor ziet ook weleens particuliere initiatieven voor maandverband en tampons voorbij komen. “Goedbedoeld natuurlijk, maar ook hier hebben wij deze zaken op voorraad.”

Minder brood
Cor heeft alle vertrouwen om iedereen te kunnen helpen. Een enthousiast team vrijwilligers stelt iedere week de pakketten samen. Maar de actuele ontwikkelingen gaan ook niet aan de Voedselbank voorbij. Niet is dit alleen merkbaar in het aantal toegenomen cliënten, ook in het aanbod van sommige producten ziet Cor de gevolgen terug. “Tot voor kort kregen we volop brood, maar de laatste tijd is dat een stuk minder geworden.”

Supermarktacties
Een andere manier voor de Voedselbank om aan de juiste producten te komen is via de supermarktenacties. “Na de lange Coronaperiode beginnen we weer daarmee. Eén keer per twee weken staan we de hele dag bij een supermarkt om te vragen of mensen tijdens hun boodschappenronde ook iets willen kopen voor de Voedselbank. Het is even afwachten hoe dat in deze tijd gaat. Voorheen mochten we 50 kratten gevuld ophalen. We zullen het gaan zien hoe dat nu gaat.”

Iets waar de Voedselbank ook altijd behoefte aan heeft zijn vrijwilligers. “Bijvoorbeeld bij zo’n supermarktactie zijn we de hele dag aanwezig en wisselen de vrijwilligers elkaar om de paar uur af. En natuurlijk rijdt de bus voor de kratten op en neer en moeten de spullen daarna worden uitgezocht.”

Rust
Cor roept iedereen op zich aan te melden. Zeker nu de normen zijn verruimd en mensen eerder in aanmerking zullen komen. “Het is heel simpel: als de inkomsten niet voldoende zijn ten opzichte van de uitgaven, dan kunnen mensen de ondersteuning heel goed gebruiken. We hebben één medewerker voor Nieuwegein en één voor IJsselstein die als enigen inzicht hebben in de aanvraag van mensen. Met alle zorgvuldigheid maken deze dan de keuze of mensen wel of niet in aanmerking komen en leggen de werkwijze uit. En dat kan snel gaan. Binnen een paar dagen kunnen zaken geregeld worden. En hoe vaak we dan horen dat dit zoveel rust geeft aan mensen, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat men ons weet te vinden.”

Aanmelden
Aanmelden voor de Voedselbank voor inwoners in IJsselstein en Nieuwegein kan via 06-52852814. Wilt u vrijwilliger worden bij de Voedselbank, neem dan contact op via info@voedselbanknieuwegein.nl.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vermiste tiener uit Lopik weer terecht 112 13 uur geleden
Afbeelding
Seniorencomités openen nieuw seizoen met feestje Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste Regenboogcafé groot succes Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Stilstaan bij kunst op Mantelmeeuw-Korenfestival Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Energieprijzen raken ook de bakkers Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen klaar voor de toekomst Algemeen 16 uur geleden