De onthulling bij de urnenmuur door wethouder Annemarie van de Pol (l) en kunstenaar Heleen van Nieuwland.
De onthulling bij de urnenmuur door wethouder Annemarie van de Pol (l) en kunstenaar Heleen van Nieuwland. Foto: Paul van den Dungen

‘Het Verlangen’ onthuld op De Stuivenberg

Algemeen 855 keer gelezen

MONTFOORT • Op een zonovergoten begraafplaats De Stuivenberg in Montfoort is donderdagmiddag tijdens een plechtige bijeenkomst bij de nieuwe urnenmuur het monument van Heleen van Nieuwland onthuld.

Wethouder Annemarie van de Pol zei in haar toespraak dat zij de plek van De Stuivenberg een mooie en stille plek vindt, verbonden met de natuur en waar de bezoeker de gedachten de vrije loop kan laten zonder daarbij gestoord te worden. ‘’De mens voelt hier de stilte en kijkt daarbij ook naar een beeld dat verstilt. Het beeld van Heleen van Nieuwland heeft een mooie plek gekregen bij de nog niet zo lang geleden geopende tweede urnenmuur.”

Ontstaan

Daarna gingen Heleen van Nieuwland en wethouder Annemarie van de Pol met alle genodigden naar de urnenmuur waar zij het nog ingepakte monument van de verpakking ontdeden. Na deze onthulling dankte Heleen van Nieuwland de aanwezigen voor hun komst en vertelde zij over haar persoonlijke betrokkenheid bij Montfoort en De Stuivenberg en over het ontstaan van haar kunstwerk.

“Ik kwam 40 jaar geleden met mijn man naar Montfoort waar wij het geluk hadden een fijn huis te gaan bewonen met ruimte voor een atelier. Daar gaf ik ook les aan tal van cursisten en leerde op die manier veel Montfoorters kennen. Mijn favoriete halfuur wandeling noemde ik ‘een rondje Blokland’, waar ik regelmatig op het bankje zat dat tussen de huisnummers 83 en 85 stond. Ik zag vele mooie zonsondergangen, genoot van de seizoenen, voerde gesprekken en rustte daar uit. Vanaf die plaats zag ik in 2011 ook langzaam De Stuivenberg ontstaan.

Beladen

Eind van dat jaar werd haar rondje Blokland meer beladen. ‘’Ik wachtte op een levensreddende operatie en het zien van de werkzaamheden aan de begraafplaats voelde heftig. Zou ik een van de eersten zijn die daar begraven zou worden? In het voorjaar van 2012 herstelde ik van de zware ingreep en hoorde dat er een jongen van 11 jaar als eerste op De Stuivenberg was begraven. Dat greep mij enorm aan. Nog zo jong met een heel leven voor zich. We zijn nu 10 jaar verder en inmiddels hebben al veel mensen hier afscheid moeten nemen van geliefden, familie of vrienden. Het monument, dat wij zojuist hebben onthuld, gaat over de gevoelens van pijn, gemis en verdriet. De afwezige persoon is opgegaan in ruimte en tijd, waarin de natuur nog een afdruk achterlaat. De ruimte tussen de nog levende en overleden persoon kan je zien als een kelk, een vaas of als een sterrenhemel.’’ 

Zacht en warm

De kleur van het beeld is zacht en warm en zal de komende jaren nog verder op een natuurlijke manier veranderen. ‘’Het zal zich verdiepen onder invloed van regen, koolstofdioxide en andere stoffen in de lucht. Deze kleurlaag of patine is tevens een bescherming voor het beeld. Patina wordt ook wel aangeduid als edelroest of koperroest en is een doffe corrosielaag die gevormd wordt op het oppervlak van voornamelijk koperen voorwerpen en koperhoudende legeringen, zoals brons, als gevolg van oxidatie van het metaal bij blootstelling aan de lucht en vocht. Het beeld heb ik heel toepasselijk de naam ‘Verlangen’ gegeven.”

Het kunstwerk is gemaakt uit Cortenstaal, een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd.

Johan Nijzink, ambtenaar speeltuinen, begraafplaatsen en openbaar groen van de gemeente Montfoort vertelde nog dat er voor het kunstwerk een aantal criteria waren opgesteld, waarvan neutraliteit en duurzaamheid wel de belangrijkste waren. 

Na afloop was er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Unaniem gekozen

De inzending van keramist Heleen van Nieuwland werd gekozen uit vijf ingezonden ontwerpen die door leden van het Montfoorts Kunstenaars Collectief waren ingediend. De vijf juryleden die de inzendingen beoordeelden waren afkomstig uit onder meer de omgeving van begraafplaats De Stuivenberg. De keuze was unaniem.

Paul van den Dungen

Heleen van Nieuwland maakt monument bij urnenmuur op Montfoortse begraafplaats De Stuivenberg

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50