Afbeelding

Versneld bouwen in Montfoort: 1000 woningen voor 2030

Algemeen 1.119 keer gelezen

MONTFOORT • De gemeente Montfoort presenteerde deze week haar uitvoeringsprogramma. Gebaseerd op het raadsprogramma lichtte het college haar plannen voor de toekomst toe. Het versneld bouwen van 1000 woningen voor 2030 staat zeer hoog op de agenda, het nieuwe scholencomplex blijft gevestigd op de Parklaan en de 24 uurszorg in Montfoort moet beter georganiseerd worden. 

“Eerder is er gesproken over het bouwen van 1000 extra woningen voor 2040, maar door de huidige ontwikkelingen hebben we nu de ambitie voor 2030 dit aantal te realiseren”, aldus wethouder Jonkers. Door reeds bestaande plannen voor de bouwlocaties De Bleek en de Doeldijk heeft de wethouder goede hoop dat zaken snel in gang kunnen worden gezet. “Maar ontwikkelingen inzake de stikstofproblematiek en huisvesting voor statushouders zullen nog van invloed zijn en moeten we nauwlettend in de gaten houden.” Verder is Jonkers in gesprek met de provincie om buiten de zogeheten rode contouren te mogen bouwen. “De provincie lijkt hier positief tegenover te staan”, aldus Jonkers.

Burgemeester Petra van Hartskamp geeft aan dat het college heel goed op de hoogte is van huisvestigingsproblemen onder jongeren. “Die willen heel graag in Montfoort blijven wonen, maar vinden op dit moment geen passende woonruimte. Daar willen we graag kansen voor creëren. Want ook voor ons als gemeente is het zeer waardevol dat jongeren hier kunnen blijven wonen en de vergrijzing daarmee tegengaan.” Het invoeren van startersleningen wordt hierbij als optie door het college opgepakt. 

Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van nieuwe en oude plannen. Daar valt ook de bouw van het scholencomplex onder. Het nieuwe scholencomplex staat al jaren op de agenda van de gemeente. En ondanks eerdere bezwaren van Lokaal Montfoort en SGP dat de locatie op de Parklaan niet wenselijk zou zijn, lijkt dit nu door de actualiteit te worden ingehaald. “Als wethouder ben ik volledig in de materie gedoken en tot de conclusie gekomen dat als we nu voor andere locatie kiezen dit vele miljoenen extra gaan kosten. Dat is niet realistisch”, aldus Jonkers. Door deze rekensom vertrouwt Jonkers erop dit uit te kunnen leggen naar zijn achterban.
Het college wil in november met de bouw van het complex starten, waarna de bouw in december 2023 voltooid zou moeten zijn.

Wethouder van der Poll lichtte tot slot verschillende plannen omtrent de zorg toe. Eén doel is om mensen met de juiste zorg zo lang mogelijk thuis te laten wonen. “Op dit moment zijn we in gesprek om bijvoorbeeld 24 uurszorg te realiseren en ik heb goede hoop dat dit gaat lukken. Iedereen moet in Montfoort kunnen blijven wonen.”

De lokale beleidsvoorstellen, de verkenningen en voorstellen die voortkomen uit het uitvoeringsprogramma zullen de komende periode in de raad verder worden besproken en ter besluitvorming worden voorgelegd.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws gisteren
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23