‘Je eigen groenten telen, daar worden mensen enthousiast van’
‘Je eigen groenten telen, daar worden mensen enthousiast van’ Foto's: Thomas Sohilait

Proeftuin van Linschoten brengt de natuur dichterbij: ‘Oké, dus zó groeien peentjes!’

Algemeen 588 keer gelezen

LINSCHOTEN • Wil je nou eindelijk wel eens weten hoe een courgette groeit? Waar een peentje vandaan komt? Wat er allemaal door de lucht fladdert en op en in de grond krioelt in een echte biologische (moes)tuin? Zelf een bak vol groenten oogsten? Dan moet je vrijdag, zaterdag en zondag 19, 20 en 21 augustus beslist naar de Proeftuin van Linschoten fietsen of wandelen. Je gelooft je ogen niet. Niet met de auto komen, want parkeren lukt er niet!

“Het is wel even zoeken, hoor”, lacht Natascha Boel, samen met Gennaro Scognamiglio de drijvende kracht achter de fraaie natuurtuin. “Onze proeftuin ligt in de oude boomgaard op landgoed Linschoten, op de hoek van de Noord Linschoterdijk en de Haardijk. De ingang vind je aan de Noord Linschoterdijk, vlak vóór de boerderij op nummer 26. Best ingewikkeld als je er niet bekend bent, maar je komt er wel.”

Open dagen: kom proeven

Het blijkt in de praktijk allemaal best mee te vallen. De Proeftuin mag dan een beetje verscholen liggen, met een onsje goede wil en wat geluk sta je er snel voor het open hek. Het is letterlijk de ingang naar een wereld vol smakelijke, geurige en kleurrijke verrassingen. Tijdens de open dagen die Natascha en Gennaro hebben georganiseerd, laten ze zien hoe een biologische tuin werkt. In de vroege ochtend worden er door Gennaro van 9.00 tot 12.00 workshops gegeven over biologisch tuinieren.

Tussen 12.00 en 17.00 is de Proeftuin open voor iedereen die meer wil weten over de groente-abonnementen van komend jaar, kan er geproefd en geoogst worden, is het gezellig voor de kinderen, is er potgoed en (ingemaakte) groente te koop, kun je eten, drinken, dansen en blij worden in de kleurrijke tuinderij. En blij worden, dat is niet zo moeilijk als je de Proeftuin bezoekt. Al die prachtige kleuren, de geuren en de rust om je heen. Tien tegen een dat een worteltje uit deze tuin heel anders smaakt dan eentje uit de supermarkt. “Het is zo leuk om vooral met kinderen de tuin te ontdekken”, zegt Natascha.

“Je merkt dat heel veel kinderen niet weten waar hun groenten vandaan komen. Dan laat je ze een wortel uit de grond trekken en zie je aan hun gezicht: ‘Oké, dus zó groeit een peentje!’ Daar genieten we van. Vergeet niet dat de kinderen van nu steeds verder van de natuur af komen te staan. Wij hadden vroeger een volkstuintje met rabarber, aardappels en sterrenkers. En in de herfst maakten we een herfsttafel met spinnenwebben, kastanjes en takjes. Je merkt gewoon dat ze hier dingen ontdekken waar ze het bestaan niet van wisten. Wij vinden dat belangrijk. En het is leuk!”

Gevarieerde teelt

Zo gevarieerd als de Proeftuin van Linschoten is, zo divers is de achtergrond van Natascha zelf. Jurist, intens natuurliefhebber, yogadocente, vormgever van droomwerelden, het staat allemaal op haar cv. Het leven van Natascha Boel is als een kleurrijk veldboeket. “Toen ik de kans kreeg om hier een biologische tuin op te zetten, vielen alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Er was hier eigenlijk woningbouw gepland, de peren lagen hier al jaren op de grond, maar dat is er gelukkig net niet van gekomen. Dit is een proefjaar en het gaat goed.

We zorgen in de eerste plaats dat het bodemleven springlevend is en blijft. Dat doen we door de bodem te voeden met organische stoffen en humus, maar ook door de grond zo veel mogelijk met rust te laten. Vruchtwisseling en combinatieteelt met bloemen en kruiden zorgt ervoor dat het ecosysteem gezond blijft. Geen kunstmest, zo weinig mogelijk spitten. En doordat we een gevarieerde teelt hebben, krijgen allerlei plagen geen kans om zich uit te breiden.

Als er ergens een beestje in een gewas komt, is niet meteen de hele tuin besmet. Dat zijn allemaal dingen waar je in een biologische tuin aan moet denken. En dat maakt het ook zo leuk om over te vertellen. Het is heerlijk. Gennaro en ik voelen ons hier helemaal op onze plek.”

Terug naar de natuur

Tijdens de open dagen kunnen bezoekers veel leren. Door te kijken, te ruiken en te proeven. En door zelf lekker in de grond te wroeten. Maar de proeftuin van Linschoten is er niet alleen maar voor de lol. Natascha en Gennaro zijn ervan overtuigd dat biologisch tuinieren ook bittere noodzaak is, willen we de volgende generaties een leefbare wereld nalaten. “Het is kort dag voor het klimaat”, zegt Natascha, nu met een ernstig gezicht.

“Daarom moeten we terug naar de natuur met de productie van ons voedsel. Het kan écht anders, dat laten we hier zien. We merken dat het veel mensen raakt. Ze komen bij ons kijken en doen inspiratie op. Dat is fijn om te zien. En gelukkig zijn we de enige niet. Je ziet overal in Nederland dit soort initiatieven ontstaan. Mensen willen steeds meer weten waar hun voedsel vandaan komt. Ze willen de boontjes tegen de stokken zien groeien. De maïs, de prachtige rode en witte kolen. En zelf zaaien en poten, daar worden mensen enthousiast van. Zo van: Hé, dat heb ík gezaaid!’ Dat is het gevoel dat we met iedereen willen delen.”

Alles weten over de proeftuin? Kijk dan op de website

Karl Flieger

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14