• In het Kromme IJsselgebied wordt met omgekeerde IJsselsteinse vlaggen  geprotesteerd.
• In het Kromme IJsselgebied wordt met omgekeerde IJsselsteinse vlaggen geprotesteerd. Foto: aangeleverd

IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag

Algemeen 2.063 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Uit protest tegen de gemeentelijke bouwplannen in het Kromme IJsselgebied hebben veel omwonenden de geel-zwarte IJsselsteinse stadsvlag omgekeerd uitgehangen. Met de zwarte baan boven.

De inwoners van het Kromme IJsselgebied, verenigd in de Kromme IJsselgroep, betitelen de gemeentelijke bouwplannen in het gebied na zich te hebben ingelezen in de dossiers als een zwart scenario. “Met deze plannen wordt een uniek deel van het Groene Hart opgeofferd aan woningbouw.”

Ze benadrukken dat zij als inwoners van IJsselstein de noodzaak van bouwen inzien. “Maar dan vooral voor de IJsselsteinse inwoners. De woningmarktanalyse in de Woonvisie laat zien dat in dat geval 680 woningen voldoende zijn”, geven ze aan. “De gemeente heeft zelf besloten voor de bouw van 2.500 woningen in heel IJsselstein; grotendeels bestemd voor niet-inwoners.” De gemeente heeft het steeds over een goed participatieproces - uitvoerig uiteengezet in een brief aan de Kromme IJsselgroep - en geeft aan vooral te willen luisteren naar de inwoners. “Deze uitspraak staat haaks op het resultaat uit het onderzoek onder inwoners ten behoeve van het Toekomstperspectief 2040. Daaruit blijkt dat relatief weinig IJsselsteiners voorstander zijn van bouwen voor de regio.”

Donkere wolk

De inwoners luiden daarom de noodklok met de IJsselsteinse vlag. Met de zwarte baan in top willen zij alle IJsselsteiners bewust maken van de donkere wolk die boven het gebied hangt.
“De provincie gaat in haar omgevingsvisie ervan uit dat nieuwe woningen in IJsselstein binnenstedelijk worden gerealiseerd en vindt bescherming van het Groene Hart zeer belangrijk. Het college heeft zelf besloten veel meer woningen te willen bouwen om als gemeente te groeien. Deze groei zou noodzakelijk zijn om de huidige voorzieningen te kunnen behouden. Het is nog maar de vraag of dit waar is en om welke voorzieningen dit dan zal gaan. Tevens vinden veel IJsselsteiners het prima om voorzieningen te delen met buurgemeenten. De keuze voor groei valt ten dele te begrijpen, maar legitimeert dit ook onherstelbare aantasting van een cultuurhistorisch zeer waardevol natuurgebied waar de IJsselsteiners massaal gebruik van maken? Een gebied dat ook binnen het Groene Hart de status ‘van de hoogste waarde’ heeft gekregen. Nee!”, menen de inwoners.

Veel recreatie

“Jaarlijks wandelen, hardlopen en fietsen duizenden mensen door het gebied. Gek genoeg beweerden de bureaus Ruimtevolk en Flux Landscape Architecture, ingeschakeld door de gemeente, bij hun presentatie van het gebiedsperspectief tijdens de gebiedsateliers dat er niet intensief wordt gerecreëerd.”
De Kromme IJsselgroep vraagt zich af of de IJsselsteiners zich realiseren wat ze gaan verliezen als deze bouwplannen doorgaan en of er richting gemeenteraad niet een heel ander plaatje wordt gepresenteerd. ‘’Het is schokkend dat tijdens inspraakmomenten belangrijke partijen aangaven dat bouwen in dit gebied een slecht plan is, wat je als gemeente niet zou moeten willen. Steun voor behoud komt van ondernemers in de binnenstad, Behoud Lopikerwaard, Groen Platform IJsselstein, Vereniging van Industrie, Historische Kring IJsselstein en BB+W. Allen gaven aan dat andere buitenstedelijke gebieden geschikter zijn als grootschalige woningbouw echt nodig zou zijn. Zij hebben het college gevraagd dit te onderzoeken, maar toch stoomt de gemeente onverstoord en blind door met de totale focus alleen op het Kromme IJsselgebied.”

Misleidend

De IJsselsteinse vlag omgekeerd in top is ook een signaal richting IJsselstein. “We zijn trots dat dit gebied bij IJsselstein hoort. Het college zegt dat de meeste IJsselsteiners vooral vóór bouwen in het buitengebied zijn. Maar uit de enquête Toekomstvisie IJsselstein blijkt dat men liefst wil dat er binnenstedelijk gebouwd wordt en alleen als het écht niet anders kan aan de randen of in het buitengebied. De bouwlocatie in het Kromme IJsselgebied betekent een geïsoleerde woonwijk achter de N210. De inwoners worden door de uitlatingen en mooie visuele plaatjes voortdurend misleid.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws gisteren
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13