• Omwonenden laten de twee Statenleden het  snerpende tramgeluid zelf ervaren.
• Omwonenden laten de twee Statenleden het snerpende tramgeluid zelf ervaren. Foto: Rinus Verweij

Provinciale aandacht voor geluidsoverlast sneltram in IJsselstein

Algemeen 31 keer gelezen

IJSSELSTEIN  • Twee leden van Provinciale Staten, René Dercksen (BVNL) en Ted Dinklo (JA21) brachten een bezoek aan IJsselstein. Samen met een twintigtal omwonenden van de sneltram, konden ze zelf constateren hoeveel geluidsoverlast de sneltram nog veroorzaakt, ondanks tal van maatregelen die sinds de ingebruikname van de nieuwe tramstellen zijn genomen en nog steeds worden genomen.

Een aantal IJsselsteinse gemeenteraadsleden, die ook door de omwonenden waren uitgenodigd, schitterden door afwezigheid. De ontmoeting vond vorige week plaats bij de tramovergang die de Duizendblad met de Heemradenlaan verbindt; één van de plekken waar de tram een bocht moet maken en daardoor veel knerpend lawaai voortbrengt, zoals de statenleden zelf om de paar minuten konden horen. Een mogelijke medeoorzaak is het feit dat de nieuwe trams vanwege de lage instap geen doorlopende assen hebben, waardoor de wielen minder stabiel zijn. Intensiever en meer gericht smeren van de wielen lijkt, zeker bij droog weer, nauwelijks te helpen. Of het aanbrengen van geluiddempende wielkappen effect gaat hebben moet nog worden afgewacht. 

Overdag passeren er zestien trams per uur. Meerdere omwonenden zeggen mentaal zwaar te lijden onder de geluidsoverlast en verhuizing te overwegen. De Statenleden toonden veel begrip en gaven tips voor verdere stappen, maar erkenden als oppositie beperkte invloed te hebben. Niettemin zullen ze het verantwoordelijke college van Gedeputeerde Staten met gerichte vragen over de aanhoudende geluidsoverlast blijven bestoken. Ook raden ze de gedupeerden aan om via publiciteit en via de gemeenteraad aan de bel te blijven trekken. De vragen van de Statenleden zullen onder meer betrekking hebben op vooronderzoek, aanbesteding, vergunningverlening en vooral: welke maatregelen Gedeputeerde Staten nu denken te gaan nemen.

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Korte schaakcursus voor lichtgevorderden Algemeen gisteren
Afbeelding
KinderzwerfboekStation op de Topaashof in IJsselstein Algemeen 6 okt, 11:03
Afbeelding
CDA-kandidaten voor Provinciale Staten Algemeen 6 okt, 08:30
Afbeelding
De koersbal rolt al 30 jaar in Linschoten Algemeen 5 okt, 13:52
Afbeelding
Lezing: hoe verging het de regio Linschoten tijdens het rampjaar? Algemeen 5 okt, 13:49
Afbeelding
Wachten op hulpmiddelen kan langer duren dan normaal Algemeen 5 okt, 13:04
Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 5 okt, 12:52
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 5 okt, 12:44