• Betül Senlikoglu (l) en Fatima Bouzerrade helpen de financiën op orde te krijgen.
• Betül Senlikoglu (l) en Fatima Bouzerrade helpen de financiën op orde te krijgen. Foto: Linda de Kort

Pulse biedt hulp bij geldproblemen in dure tijden

Algemeen 1.111 keer gelezen

IJSSELSTEIN / LOPIK •  De brandstof- en energieprijzen, de boodschappen, alles wordt duurder en duurder. Veel mensen hebben het steeds moeilijker om rond te komen. De dienst Financiën op orde van Stichting Pulse helpt iedereen in IJsselstein en Lopik met vragen over financiële kwesties. Zeker in deze tijd.

Betül Senlikoglu en Fatima Bouzerrade van Financiën op orde helpen mensen om schulden te voorkomen of bieden hulp als de problemen al zijn ontstaan. “We houden drie keer per week spreekuur in IJsselstein en eenmaal per week in Lopik. Mensen kunnen vrij binnen lopen. En ondanks de zomerperiode is het druk”, constateren de dames.

Het Centraal Bureau voor Statistiek constateerde vorige maand dat de voedingsmiddelen met ruim 11 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Budgetvoorlichtingsbureau Nibud berekende daarop dat maar liefst een derde van de huishoudens worstelt met rondkomen. De vaste lasten waren de afgelopen jaren al gestegen, maar nu ook de kosten van de boodschappen zijn toegenomen, zijn er steeds meer mensen die het einde van de maand niet halen met het beschikbare budget – óók veel middeninkomens, stelt het Nibud. 

Deze ontwikkelingen zijn ook merkbaar bij Pulse. Bij Financiën op orde helpen 50 vrijwilligers mensen uit IJsselstein en Lopik weer grip op hun financiële situatie te krijgen. Het spreekuur is een eerste stap voor mensen, maar ook voor hulp op lange termijn of bij complexere zaken is het mogelijk dat de Pulse-medewerkers uitkomst bieden. De vraag naar hulp bij financiën en juridisch advies neemt toe en vraagstukken worden steeds complexer.
“Soms kun je mensen al helpen met het invullen van formulieren of het aanvragen van subsidies. We kennen de mogelijkheden van kwijtschelding van sommige betalingen, aanvragen van de U-pas of bij stichting Leergeld en het schrijven van bezwaarschriften. Of door te helpen als mensen de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn. Maar soms zijn de problemen groter en dan blijven we langer betrokken. Of verwijzen we door naar instanties die dieper op zaken in kunnen gaan”, vertelt Fatima.

Financiën op orde richt zich vooral op de meest kwetsbare mensen. De groep mensen voor wie het al heel lastig was rond te komen, kunnen nu echt in de problemen komen. “Wij zien ook regelmatig dat mensen heel lang proberen het hoofd boven water te houden. Ze vangen gaten met andere potjes op. Zo wordt de energietoeslag gebruikt om achterstallige schulden weg te werken. Op de langere termijn is dit geen oplossing. Want de hogere eindafrekening van de energie komt nog steeds aan het einde van het jaar.”

Trek aan de bel

Als advies geven Betül en Fatima aan om altijd zelf het initiatief te nemen. “Blijf grote problemen voor door op tijd aan de bel te trekken. Informeer naar een betalingsregeling. En als er wordt aangegeven dat er minimaal 100 per maand moet worden betaald, geef dan duidelijk aan als er niet meer dan 30 euro kan worden betaald. Want 30 euro is nog altijd meer dan niets. En kom je er niet uit, neem dan contact met ons op. Het zou niet de eerste keer zijn dat wíj wel een betalingsregeling kunnen afspreken.”

De dames laten zich niet snel afschepen. Zo herinnert Betül zich een vrouw die al jaren onder bewindvoering stond. “Op een gegeven moment realiseerde deze dame zich dat de bewindvoering niet meer nodig was. Ze was al twee jaar volledig schuldenvrij, maar kreeg het zelf niet voor elkaar om er van af te komen. Ik ben gaan bellen en gaf aan dat ik de bewindvoerder in gebreke zou stellen als er niet meteen actie zou worden genomen. En dat werkte. Geweldig natuurlijk, maar aan de andere kant geeft dit ook aan hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn, omdat er simpelweg niet naar ze wordt geluisterd.”

“Mensen komen op eigen initiatief bij ons of worden bijvoorbeeld doorverwezen door sociaal teams, woningbouwverenigingen of maatschappelijke werkers.” Het netwerk waarvan Betül en Fatima gebruik kunnen maken is groot. “De lijntjes zijn erg kort, waardoor we meteen kunnen helpen. Het is zo’n dankbaar werk als je ziet dat je mensen weer de rust over hun financiële situatie hebt kunnen terug geven.”

Spreekuren

In IJsselstein zijn mensen wekelijks welkom op het spreekuur op dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan Overtoom 7 en op vrijdag van 0900 tot 12.00 uur op de Sterrenwacht aan het Marinus Vermeerplein 1. In Lopik is er elke woensdag spreekuur van 09.30 tot 12.30 uur in De Schouw op M.A.A. Schakelplein 6. Voor meer informatie: neem contact op met Financiën op orde via telefoonnummer 030-6868030 of via financien-op-orde@stichting-pulse.nl.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Recreatieschap werkt aan betere voorzieningen in Nedereindse Park Nieuws gisteren
Afbeelding
Heel veel oude landbouwvoertuigen op historisch oogstfeest Montfoort Nieuws 1 jun., 15:44
Afbeelding
Felicitaties voor 60-jarige huwelijk van bruidspaar Van Dijk Nieuws 1 jun., 07:48
Afbeelding
College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan Nieuws 31 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvaller Jordy Keja van SV Lopik na zware tijd terug op niveau Sport 31 mei, 08:30
Afbeelding
Gemeenteraad Montfoort wil meer invloed op zonnevelden Nieuws 31 mei, 08:03
Afbeelding
Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten Nieuws 31 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek naar ruimere openingstijden gemeentewerf Montfoort Nieuws 31 mei, 07:57