• Portretten in de binnenstad van bekende en minder bekende IJsselsteiners.
• Portretten in de binnenstad van bekende en minder bekende IJsselsteiners. Foto: Karin Doornbos

Gluren en gezien worden in IJsselstein

2 aug, 14:50 Algemeen

IJSSELSTEIN  • Wie de binnenstad van IJsselstein bezoekt, kan het niet ontgaan: boven verschillende winkelstraten zweven de gezichten van bekende en minder bekende IJsselsteiners. De portretten worden begeleid door teksten als: ‘zien en bekijken’, ‘gluren en staren’ en ‘zoeken en zien’. Wie staan er op de foto’s en wat is het idee erachter?

“Het is een initiatief van Stichting Stadsmarketing en de BIJ-ondernemers”, vertelt Judith de Bruin vanaf haar vakantieadres. Als eventmanager is ze betrokken bij de organisatie en uitvoering. De portretten zijn bedoeld om het winkelend publiek (nader) kennis te laten maken met de ondernemers van de stad en de mensen achter de bedrijven naar voren te halen. “We hebben ze als het ware achter hun toonbank vandaan getrokken”, zegt Frits Mulder van boekhandel Logica, tevens vastgoedmanager van de binnenstad. “Winkeliers konden zichzelf opgeven, en bij sommige ondernemers zijn we naar binnengestapt.”

Er bleek veel enthousiasme voor het project te zijn, al voelde niet iedereen ervoor om zo prominent in de stad te hangen. Niet alleen winkeliers bepalen het beeld, ook burgemeester Patrick van Domburg en museumdirecteur Corine Honders zweven boven de winkelstraten. “Allen zijn vertegenwoordigers van de binnenstad.”

Weer eens iets anders

De afgelopen jaren bepaalden gekleurde paraplu’s het straatbeeld tijdens de zomermaanden. Dit jaar is gekozen voor portretten. “Ze zijn iets weerbestendiger”, zegt Mulder. Vorig jaar waren de paraplu’s al na een week geveld door een onverwachte voorjaarsstorm. “En ja, die moet je dan toch vervangen, en dat kost onnodig geld.” 
Stichting Stadsmarketing bedacht het alternatief en is ook verantwoordelijk voor de begeleidende teksten. De reacties van het publiek zijn overwegend positief. “Heel leuk, en weer eens wat anders”, vindt een voorbijgangster die zelf ook in de binnenstad woont. “Geef mij de gekleurde pluutjes maar, veel gezelliger”, vindt een ander. Voor sommigen is het echt een feest van herkenning: “Kijk, daar hangt Kaatje!”, roept een meisje. De borden hangen in ieder geval tijdens de zomerperiode in de stad. “Een mooie hommage aan onze waardevolle ambassadeurs van de binnenstad.”

Karin Doornbos

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55