• Ans van Kuik waarschuwt andere fietsers.
• Ans van Kuik waarschuwt andere fietsers. Foto: Linda de Kort

Fietstocht langs de Enge IJssel niet zonder risico

1 aug, 17:20 Algemeen

IJSSELSTEIN • Op deze zomerse dagen maken veel mensen een fijne fietstocht in en rondom IJsselstein. Fervent fietsster Ans van Kuik waarschuwt de mensen echter heel graag voor het zeer slechte stuk langs de Enge IJssel. “Onverantwoord”, concludeert zij over deze route.

Als Ans van Kuik samen met een vriendin besluit op een mooie middag een fietstocht te gaan maken, kiezen zij voor de route langs de Enge IJssel. De Enge IJssel is een vervolg van de Kromme IJssel en begint ten westen van het gebied Het Klaphek in IJsselstein. Het riviertje met een lengte van ruim 4 kilometer stroomt via Lopikerkapel naar Uitweg, waar het overgaat in de Lopikerwetering.

Steeds slechter

“Ik kende dit stuk nog van jaren geleden en wist dat dit een hele mooie route was. Aan de ene kant het water en aan de andere kant het bos.” Via het Klaphek beginnen de dames vol goede moed aan de tocht. Echter, het pad wordt steeds slechter. “Het pad is totaal overwoekerd met wortels, zit vol met hobbels en kuilen en wordt helemaal ingesloten door gras en brandnetels.”

De vriendinnen zetten stug door, maar halverwege gaat het mis. De vriendin van Ans komt zeer akelig ten val. “Vol in de brandnetels en met de fiets boven op haar.” De schade blijft gelukkig beperkt, maar de schrik zit er goed in. De vriendinnen leggen de rest van de route lopend af. Ans is met name verbaasd dat nergens staat aangegeven hoe slecht het pad is. “Als er nu een bord had gestaan, hadden we er rekening mee kunnen houden. Maar nu werden we compleet verrast.”

Ans beseft heel goed dat het nu allemaal nog meevalt, maar houdt haar hart vast. “We zagen ook een jong stel met een klein kindje voorop op de fiets. Die hebben we meteen aangesproken. Je moet er toch niet aan denken dat die vallen....” Ze is dan ook van mening dat de gemeente meteen actie moet ondernemen. “Dit gaat nog eens helemaal fout. Ze zouden óf het pad moeten herstellen, óf moeten afsluiten óf hele duidelijke borden met ‘betreden op eigen risico’ moeten plaatsen.” 

Alleen op de website inijsselstein.nl staat bij Fietsroute Hollandse IJssel kort vermeld dat een stukje fietspad in deze route slecht is. Het advies is om daar te gaan lopen.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55