• Ans van Kuik waarschuwt andere fietsers.
• Ans van Kuik waarschuwt andere fietsers. Foto: Linda de Kort

Fietstocht langs de Enge IJssel niet zonder risico

Algemeen 1.863 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Op deze zomerse dagen maken veel mensen een fijne fietstocht in en rondom IJsselstein. Fervent fietsster Ans van Kuik waarschuwt de mensen echter heel graag voor het zeer slechte stuk langs de Enge IJssel. “Onverantwoord”, concludeert zij over deze route.

Als Ans van Kuik samen met een vriendin besluit op een mooie middag een fietstocht te gaan maken, kiezen zij voor de route langs de Enge IJssel. De Enge IJssel is een vervolg van de Kromme IJssel en begint ten westen van het gebied Het Klaphek in IJsselstein. Het riviertje met een lengte van ruim 4 kilometer stroomt via Lopikerkapel naar Uitweg, waar het overgaat in de Lopikerwetering.

Steeds slechter

“Ik kende dit stuk nog van jaren geleden en wist dat dit een hele mooie route was. Aan de ene kant het water en aan de andere kant het bos.” Via het Klaphek beginnen de dames vol goede moed aan de tocht. Echter, het pad wordt steeds slechter. “Het pad is totaal overwoekerd met wortels, zit vol met hobbels en kuilen en wordt helemaal ingesloten door gras en brandnetels.”

De vriendinnen zetten stug door, maar halverwege gaat het mis. De vriendin van Ans komt zeer akelig ten val. “Vol in de brandnetels en met de fiets boven op haar.” De schade blijft gelukkig beperkt, maar de schrik zit er goed in. De vriendinnen leggen de rest van de route lopend af. Ans is met name verbaasd dat nergens staat aangegeven hoe slecht het pad is. “Als er nu een bord had gestaan, hadden we er rekening mee kunnen houden. Maar nu werden we compleet verrast.”

Ans beseft heel goed dat het nu allemaal nog meevalt, maar houdt haar hart vast. “We zagen ook een jong stel met een klein kindje voorop op de fiets. Die hebben we meteen aangesproken. Je moet er toch niet aan denken dat die vallen....” Ze is dan ook van mening dat de gemeente meteen actie moet ondernemen. “Dit gaat nog eens helemaal fout. Ze zouden óf het pad moeten herstellen, óf moeten afsluiten óf hele duidelijke borden met ‘betreden op eigen risico’ moeten plaatsen.” 

Alleen op de website inijsselstein.nl staat bij Fietsroute Hollandse IJssel kort vermeld dat een stukje fietspad in deze route slecht is. Het advies is om daar te gaan lopen.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13